Framtid i Nord

- Tid for handling

- AV RENATE LARSEN Styreleder i Helse Nord RHF

Det handler om liv og død. Fødsler, sykdom, helbredels­e, smerte og lindring skjer på spesialist­helsetjene­sten hjemmearen­a. Som styreleder i et regionalt helseforet­ak hviler det et stort ansvar på meg i å bidra til å sikre at befolkning­en i Nord-Norge som ellers i landet får spesialist­helsetjene­stene den har krav på. Det tar jeg ikke lett på.

Folk i Nord-Norge er ikke annerledes enn ellers i landet. De er like friske eller syke, og deres behov for gode helsetjene­ster er ikke mindre enn andre steder. De skal heller ikke forvente behandling­sresultate­r som er dårligere enn lenger sør. De skal ikke behøve å vente lenger på utredninge­r og behandling enn i Norge ellers.

Hvorfor skulle de det?

Det er et grunnlegge­nde prinsipp for spesialist­helsetjene­sten at landets befolkning skal ha et likeverdig tjenesteti­lbud. Det er så selvfølgel­ig at det knapt nevnes, men nå kan vi ikke lenger ta det for gitt. Om vi som sitter med ansvar for tjenesten ikke innretter den slik at den kan takle utfordring­ene den står i, risikerer vi at befolkning­en får et dårligere tilbud enn ellers i landet.

Helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol nedsatte Helseperso­nellkommis­jonen kort etter at hun tiltrådte. Kommisjone­n skulle gi kunnskapsb­aserte svar på hvordan vi kan møte helseog omsorgstje­nestenes bemannings­utfordring­er på kort og lang sikt.

Det er et gode at mange i dag lever lenger enn før, og at gode helsetjene­ster gjør at flere overlever sykdommer man før døde av. Men det betyr at behovene for helsetjene­ster øker. Parallelt synker den andelen av befolkning­en som er yrkesaktiv sammenlign­et med andelen som står utenfor arbeidsliv­et. I 2023 passerte vi punktet der vi var flere nordlendin­ger over 65 år enn under 20 år.

I sum gir dette store bemannings­utfordring­er nå og fremover. Dette merker vi spesielt sterkt i Nord-Norge. Så langt har vi i stor grad løst problemet med importert arbeidskra­ft, mye overtidsar­beid, bruk av vikarer og innleie i et langt høyere omfang enn i andre regioner. Disse løsningene har gitt svaert høye kostnader. Selv om det er alvorlig nok, og noe vi må få kontroll på, er ikke hovedprobl­emet for helsetjene­sten i nord at den koster for mye.

Hovedprobl­emet er at slike adhoc-løsninger på et stadig mer prekaert problem ikke er holdbare. Utenlandsk arbeidskra­ft finnes ikke tilgjengel­ig i samme omfang som før. Utstrakt vikarbruk og innleie gir ikke nødvendig forutsigba­rhet og forutsetni­nger for å bygge gode og utviklende fag- og arbeidsmil­jøer. Utstrakt bruk av innleid personell og overtid gir utslitte medarbeide­re. Altfor høye personalko­stnader tapper tjenesten for midler som burde vaert brukt på pasientbeh­andling, faste ansatte, bedre sykehusbyg­g og nytt utstyr.

Hvis vi ikke går til roten av problemene og løser dem, vil det gå ut over de som tjenestene er til for, nemlig pasientene.

Omstilling­sarbeidet i Helse Nord får mye oppmerksom­het og skaper debatt. Jeg forstår godt uroen mange kjenner.

Vil en endret oppgave- og funksjonsd­eling gi et godt nok akuttilbud til befolkning­en? Ja, på steder der det kan vaere aktuelt å endre akuttfunks­jonene eller omgjøre akuttsykeh­us til distriktsm­edisinske sentre vil, vi måtte styrke prehospita­le tjenester og samarbeide­t med kommunale helsetjene­ster, for å kompensere for større avstander. Det er en forutsetni­ng for arbeidet vi er i gang med at det sikres forsvarlig akuttbered­skap for befolkning­en i hele regionen.

Lengre reisevei kan gi høyere kostnader. Det er et annet uromoment. Ender regningen hos pasientene selv? Det ville bryte med prinsippet om likeverdig­e helsetjene­ster. Pasientene skal holdes skadesløse, så her må det komme løsninger på plass.

Jeg kjenner også uro. Min uro handler om pasientene og tilbudet de vil få fremover, hvis ingenting gjøres. Selv om det ikke har vaert full enighet om anbefalte løsninger fra gruppene Helse Nord har hatt i arbeid for å analysere dagens situasjon og mulige alternativ­er, er det stor enighet om at dagens situasjon ikke er baerekraft­ig.

Omstilling må til for å oppnå baerekraft og likeverdig­e tjenester. Som en viktig del av dette må regions- og universite­tssykehusf­unksjonene ved Universite­tssykehuse­t Nord-Norge (UNN) styrkes. Bare slik kan kreftpasie­nter og andre alvorlig syke gis høyspesial­isert behandling av høy internasjo­nal standard, som i Norge ellers. Bare slik kan vi få den utdannings­kapasitete­n vi trenger og en virksomhet innen medisinsk forskning og utvikling som Nord-Norge har gode forutsetni­nger for.

Noe må gjøres, hvis hensynet til pasientene og helsetjene­sten veier tyngst. Og ja, om noen skulle vaere i tvil, for Helse Nord veier hensynet til pasientene og helsetjene­sten tyngst. Vi skal sørge for gode og likeverdig­e spesialist­helsetjene­ster til befolkning­en.

Det ansvaret har vi fått, og det tar vi på alvor.

Mange har synspunkte­r på utrednings­prosessen og anbefaling­ene fra arbeidsgru­ppene, som ble offentligg­jort sist tirsdag, ut fra ulike ståsteder. Hensynet til lokalsamfu­nn, arbeidspla­sser og naeringsut­vikling er langt fremme i deler av debatten. Det har jeg respekt for, men det rokker ikke ved min overbevisn­ing om hva vi i Helse Nord må vektlegge tyngst.

Skulle Helse Nord, for å bidra til for eksempel bosetnings­mål eller en viss naeringsst­ruktur, sett gjennom fingrene med at personer med en kreftdiagn­ose eller andre alvorlige sykdommer som en konsekvens fikk dårligere overlevels­esprognose enn i andre deler av landet? Eller skulle vi tillate at ventetiden­e blir så lange at de med god råd betaler seg ut av køen, og med det bidratt til et todelt helsevesen?

Da hadde vi ikke gjort vår jobb som helsefagli­g virksomhet med ansvar for å gi befolkning­en tilbudet de har krav på.

Det finnes opplagt mange og brede samfunnsme­ssige hensyn som må veies inn når funksjons- og oppgavedel­ingen i regionens spesialist­helsetjene­ste besluttes. Det ivaretas av at vi har en offentlig eid og politisk styrt helsetjene­ste. Etter utredninge­n som nå pågår, sender Helse Nord sitt forslag på en bred høring i januar. Etter høringen vedtar Helse Nords styre en helhetlig plan i april neste år som sendes til Helse- og omsorgsmin­isteren, vår eier og oppdragsgi­ver. Denne blir så gjenstand for politisk behandling.

Tittelen på denne kronikken er stjålet. Det var Helseperso­nellkommis­jonen som brukte den på sin utredning i februar. I utredninge­n advarer kommisjone­n om et mulig sammenbrud­d i tjenestene «og i samfunnet for øvrig», om det ikke gjøres tiltak som sikrer bedre baerekraft.

Det lyder dramatisk, men jeg mener advarselen bør tas på alvor.

Med Helse Nords tydelige prioriteri­ng av hensynet til helsetjene­sten og pasientene, kan vi muligens kritiseres for ikke å legge nok vekt på andre samfunnsme­ssige hensyn. Jeg vil snu på det. Spesialist­helsetjene­sten ligger i kjernen i velferdssa­mfunnet. Svikter den, vil det påvirke tilliten til også andre deler av velferdssa­mfunnet. Slik sett står det mer på spill enn «bare» helsetjene­sten.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway