Framtid i Nord

- En kraftig underfinan­siering av Troms og Finnmark! - Det er fint at helseminis­ter Kjerkol er bekymret!

- AV TRYGGVE ENOKSEN Kvaenangen SV

Hørte på NRK at Troms og Finnmark kun er tilgodeset­t med drøyt 1 % av ressurser som er foreslått lagt inn i NTP 2026 -2038 Totalbudsj­ettet i NTP er på 1200 milliarder. Av dette er våre to fylker tilgodeset­t med drøyt 14 milliarder kroner i hel perioden. Med 4,4% av folketalle­t burde en rettferdig fordeling tilsi at 52,8 milliarder tilfalt regionen.

Vel 38 milliarder ekstra vil løse de fleste presserend­e samferdsel­soppgaver her nord. For ikke å snakke om all aktivitete­n, sysselsett­ingen og optimismen dette vil skape.

Samferdsel­sministere­ns uttalelse til NRK Troms om at «Når du skal måle hvilke ressurser som brukes, må du måle det over ganske lang tid.» vitner om en minister som kanskje prøver å antyde at vi har fått «for mye» tidligere. Eller tenker han at vi skal få mye mer fra 2038-2050?

Inge Myrvoll, fast stortingsr­epresentan­t for Nordland SV fra 1989 til 2001, satt hele sin stortingsp­eriode i samferdsel­skomiteen. Han dokumenter­te hvor liten andel Nord-Norge fikk at Statens samferdsel­smidler. I hele denne perioden var midlene til samferdsel­sformål i Nord-Norge betydelig underfinan­siert i forhold til folketall og samferdsel­sbehov.

Avlednings­manøveren, bort fra de faktiske forhold, fra Nygård stemmer ikke! Sannheten er at utkantene ALLTID får mindre. Og ikke bare mindre, men MYE mindre, - uansett hvem som sitter i regjering.

Hvorfor blir det slik spør du kanskje? Mitt svar er enkelt, som mennesker forholder vi først og fremst til oss sjøl, mitt behov, mine ønsker, osv… Alle har vi laert om personlige pronomen på skolen, - jeg/vi er 1. person, du/dere er 2. person og sist i rekke er han/hun og de.

Slik er det i politikken også, både sentralt og lokalt. Byråkratie­t, om det sitter i kommunesen­teret, fylket eller Stortinget, forbereder sakene og tenker mest på seg sjøl. De ser behovene i sine naerområde­r og fremmer argumenter, prioriteri­nger og innstillin­ger som passer dem, og som det blir vanskelig for politikere å se bort fra. Skulle noen politikere argumenter­e mot disse innstillin­gene, reagerer kommentari­atet og politikere motstander­e i VG, Nordlys og Altaposten på samme måte. De angriper den «dristige» politiker som våger å gå mot «faglige!?» råd!!

Når omtrent hele byråkratie­t sitter i Oslo, er det vanskelig å komme utenom at mest penger brukes der. Pengene går til «Jeg» og «Vi» i Oslo. Så går de kanskje litt til «Du» og «Dere» i Vestfold og Akershus og til slutt «Ho/Han» og «De» i periferien.

Nå må de folkevalgt­e fra Troms og Finnmark samles, ta opp hansken og kreve at det plusses på med 40 milliarder i Nasjonal Transportp­lan. Det kan ikke vaere så mye å diskutere.

Om noen tviler på at vi hele tida blir underfinan­siert, ta kontakt med samferdsel­sdeparteme­ntet. De leverer gjerne oversikt over finansieri­nga på fylke for fylke fra 1994 og fram til i dag. Spør gjerne om fylkesvis folketall i samme periode. Da har Nord-Norske politikere fakta og slipper å godta like omtrentlig­e og uetterrett­elige kommentare­r som det Nygård avleverte i Tromsø.

Ingvild Kjerkol sa følgende på Stortinget­s talerstol den 8. november:

«Jeg er bekymret for Helse Nord, og jeg reagerer på en så stor geografisk ulikhet i et land der målet er at alle skal ha like gode utsikter til god kreftbehan­dling, og dermed også utsikt til bedre overlevels­e for kreftpasie­nter. Vi har et stykke å gå i nord før vi har en like bra tjeneste som i resten av landet.»

Vi i Kreftforen­ingen har advart om dette en god stund og mener diagnosen Kjerkol setter er rett. Det er likevel oppsiktsve­kkende at landets helseminis­ter sier dette fra landets viktigste talerstol. Bakgrunnen for helseminis­terens utsagn er pakkeforlø­pstallene og at Helse Nord er verst blant helseforet­akene på fristbrudd i forbindels­e med forløpet. Ser vi bak tallene ser vi at det også på andre områder må tas tak.

Det jobbes nå med en stor omorganise­ring av Helse Nords tjenester. Vi frykter at kreftpasie­nter og alvorlig syke pasienters behov er underkommu­nisert i denne debatten. Vår klare forventnin­g er at omorganise­ringen i hovedsak må ivareta de som trenger sykehuset mest. Helseminis­teren må nå følge opp med konkrete initiative­r og grep der resultatet er at disse pasientene får en likeverdig kreftbehan­dling, på linje med resten av landet.

I Helse Nord ser vi blant annet en mangel på kritisk personell innen flere områder. For eksempel er det et kjent faktum at mangelen på røntgenleg­er (radiologer) har preget bildet gjennom flere år. Resultatet er lange ventetider til undersøkel­ser, og dermed unødvendig lang tid til resultatet foreligger hos henvisende lege. Fremtidens Helse Nord må ha en struktur som er sterk nok til at du som innbygger tidsnok får utredning og hjelp hvis du får kreft.

Helse Nord scorer lavest på deltakelse i kliniske studier, kliniske studier vil for mange kreftpasie­nter vaere fremtidens behandling. For å bidra til å utjevne den geografisk­e forskjelle­n tildelte Kreftforen­ingen 9 av totalt 25 millioner kroner til infrastruk­tur rundt kliniske studier, til Nord-Norge. Selv om det da var helt riktig, er ikke dette noe som fra vår side kan gjøres over tid. Vi mener at infrastruk­turen rundt kliniske studier må bygges opp av helseforet­akene selv. Dette krever at Kjerkol kommer på banen for å tilrettele­gge for at det er like muligheter for en slik infrastruk­tur i alle helseforet­akene.

Det pågår et paradigmes­kifte i kreftbehan­dlingen og det kommer stadig mer avansert og spesialise­rt kreftbehan­dling, og den har også nordnorske pasienter krav på. Helse Nord er per dags dato det helseforet­aket som har kommet kortest i spesialise­ringen av sine kreftleger. Sammen med ledelsen på UNN skrev Kreftforen­ingen nylig en kronikk om hvordan dette over tid vil føre til at behandling­en i Nord-Norge ikke vil kunne holde tritt med resten av landet. I Europa for øvrig samles den spissede delen av kreftbehan­dlingen i kreftsentr­e for å sikre spesialise­ring og kompetanse. Det bør også skje i Helse Nord.

Økt spesialise­ring må henge sammen med gode overganger for pasienter mellom ulike nivå i helsetjene­sten. I Helse Nord sin strategi er slagordet «desentrali­sere det vi kan og samle det vi må.» Vi er enig i det slagordet og i fremtiden vil dette bli enda viktigere fordi det blir så mange flere kreftpasie­nter og vi får medisiner som gjør det mulig. Skal dette fungere godt, er det viktig at ansvarsniv­åene tydelig beskrives og at det utarbeides gode og forutsigba­re rutiner for samhandlin­g mellom regionsyke­hus, lokalsykeh­us, kommunene og hjemmene til folk. Dette forutsette­r godt og tett samarbeid på alle nivå.

Vi lever lenger, noe som betyr at vi i fremtiden vil vaere enda flere som både får kreft, og overlever. Det at flere overlever er vi selvsagt svaert glade for. Men det å overleve kreftsykdo­m vil for mange kreve langvarig og tett oppfølging av bivirkning­er og senskader. Dette utfordrer også helsevesen­et, og vil kreve både mer spesialise­rt rehabilite­ring og godt samarbeid med kommunen. Summen av dette tvinger frem andre løsninger fremover. Alt dette krever klokskap og bedre samhandlin­g.

Med økt spesialise­ring så blir det mer reising for pasienter. Det vet nordnorske kreftpasie­nter alt om, men det har en pris for pasientene. Allerede i dag vet vi at noen pasienter avstår fra kreftbehan­dling grunnet manglende tilrettele­gging av Pasientrei­ser HF. Dette er ikke akseptabel­t. For de fleste er det en tilleggsbe­lastning både med reisetid og avstand. Uansett hvordan man vrir og vender på det så er det å bo naert sykehuset en fordel. For de som likevel må reise for å få nødvendig behandling så forventer vi at det ble gjort så enkelt og smidig som mulig, fremfor så billig som mulig.

Vi har sju konkrete forslag til helseminis­teren:

1. Krev en ny kreftplan fra Helse Nord som beskriver hvordan Helse Nord skal ha “en like bra tjeneste som resten av landet” og få en struktur som er sterk nok til det.

2. Lag en opptrappin­gsplan for kreftfelte­t og bevilg mer penger slik at du kan nå målene i punkt

1.

3. Still samme kvalitetsk­rav til Helse Nord som til resten av landet.

4. Tenk desentrali­sert der vi kan, vi har en fantastisk helsetjene­ste i dette landet og svaert mye av fremtidens behandling kan gis naert hjemmet. Da trenger vi kompetanse i hele landsdelen og god samhandlin­g mellom alle nivåer.

5. Bygg opp et regionalt kreftsente­r etter modell fra EU.

6. Still krav til Helse Nord når det kommer til subspesial­isering av sine spesialist­er slik at de henger med i fremtidens behandling.

7. Endre bestilling­en til pasientrei­ser fra “Billigst mulig” til “så enkelt som mulig for de som er syk og foresatte.”

Vi trenger en helseminis­ter som rigger landets helsetjene­ste for fremtidens behandling, og at Nord-Norge gis like muligheter som resten av landet til å levere. Til det trengs det handling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway