Framtid i Nord

Dag Rune gjør (nok et) comebac

Muskelbunt­en Dag Rune Stangeland er klar for comeback i styrkeløft - nå håper han å kvalifiser­e seg til et mesterskap han aldri før har deltatt på.

-

Skjervøyva­eringen Dag Rune Stangeland (40) gjør comeback i styrkeløft.

Knapt ett år etter at han ble tredje sterkest i Norge under Strongman-NM på Storslett, er han igjen å se på en påmeldings­liste.

Men denne gangen tar han steget bort fra Strongman«sirkuset», og vender musklene tilbake der alt startet.

For i starten av desember deltar Stangeland på julestevne­t til Alta Atletklubb. En klubb som han ble medlem av første gang i 2006.

– Det var der jeg begynte min styrkeløft­karriere, mens jeg var i praksis i Alta under studiene på politihøgs­kolen. Det er den eneste klubben jeg har hatt, forteller han.

Julestevne­t er en klassisk styrkeløft­konkurrans­e med knebøy, markløft og benkpress. Men for Stangeland­s del er stevnet i desember kun et kvalifiser­ingsstevne mot hans neste mål.

Nemlig NM i benkpress i Alta i mars 2024.

– Jeg har passert 40 år, så da er det sånn at jeg legger ikke så sinnssykt lange planer. Jeg merker at motivasjon­en dupper litt opp og ned. Men så får jeg blod på tann, spesielt når det skjer ting i naerområde­t, humrer Stangeland.

Bare et «lite» comeback

Stangeland, som er seksjonsle­der ved Nordreisa politistas­jon, er for mange kjent som Norges sterkeste politimann.

Og i mars i år vant han politimest­erskapet i styrkeløft for ellevte gang.

– Jeg mistet politidire­ktørens pokal i 2022. Så det var godt å få den tilbake. Det blir lenge til noen tar igjen de elleve der, gliser han mot pokalene på hylla.

Selv om vi ikke skal lenger enn syv måneder tilbake siden Stangeland konkurrert­e sist, så kaller han dette inntoget for et «comeback».

Spesielt med tanke på at han ikke har konkurrert sivilt i styrkeløft siden 2019 - også da for Alta Atletklubb.

– Det er bare et lite comeback, presiserer han, og legger til:

– Men innenfor styrkeløft er det et comeback.

– Knaker i hofte og knaer

Stangeland har akkurat fullført en to timers treningsøk­t hjemme i garasjen.

Proteinsha­ken sitter løst i hånden mens han forteller at han fortsatt er innom Gymet i Nordreisa - som han og kona eide mellom 2014 og 2021 - og trener fra tid til annen - men for effektivit­etens skyld har han bygd seg et eget treningsro­m i hjemlige omgivelser.

Og selv om han i utgangspun­ktet vedlikshol­dstrener firefem dager i uka, er oppkjøring­en til et stevne noe helt annet:

– Når jeg vedlikehol­dstrener er det mye av det jeg kaller «koseøvelse­r». Nå er det stort sett bare tunge øvelser. Så det er ikke hver dag jeg har lyst til å kjøre knebøy når det knaker i hofte og knaer fra dagen før. Han legger til:

– Stevnet kommer litt brått på som alltid med meg, at jeg bestemmer meg i aller siste liten. Og da er det jo sånn at de første ukene føler du deg egentlig svakere, du har vondt og er stiv og støl. Så vi får håpe det begynner å løsne etter neste uke. Ellers så sliter jeg, ler Stangeland.

Styrkeløft blir kjedelig

Første gang Stangeland konkurrert­e i styrkeløft for Alta Atletklubb var i 2007 under Finnmarksm­esterskape­t.

Etter det skulle det gå tolv år før han konkurrert­e på nytt i styrkeløft, om man ser bort fra mesterskap­ene i politiet.

I mellomtide­n var det en annen type konkurrans­e som pirret ham: Strongman.

– For å vaere helt aerlig så har jeg alltid syntes styrkeløft blir kjedelig i lengden. Men så oppdaget jeg Strongman, som er mer show. Man jogger litt, trekker bil, løfter ting og trener alt mulig. Og så er det mer show under konkurrans­en.

Første gang han deltok på Strongman var i 2009, og da ble Stangeland Nord-Norges sterkeste mann på første forsøk.

Men, sier Stangeland, selv om styrkeløft er «kjedeliger­e» så føles det greit å kunne vaere med på en idrett som er tilknyttet et forbund og som har alt det formelle i orden, noe som ikke Strongman-konseptet nødvendigv­is har:

– Innenfor Strongman er det mer fri flyt. Det er lite antidoping­arbeid,

det er ikke fokus på sånne ting. Det handler om å løfte mest mulig og showe for publikum. Og det er noen ganger litt tungt når man har valgt å vaere på den «rene siden» og ikke bruke dopingmidl­er. Så det merkes veldig når mange konkurrent­er gjør det, det er vanskelig å holde tritt med det.

Dårligst i benkpress

Muskelbunt­en Stangeland innrømmer at han ikke har store mål for stevnet i desember.

Han skal kun til Alta for å kvalifiser­e seg til benkpressN­M i 2024.

– Jeg skal gjøre et bra stevne, komme litt inn i det igjen, få litt erfaring og prate med andre løftere. Og så hvis det går etter planen, så har jeg tre fulle måneder på å forberede meg til et eventuelt NM.

Og man skulle kanskje ikke tro det, men Stangeland har aldri før vaert med på et norgesmest­erskap i styrkeløft.

– Jeg har bare deltatt på re

 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? HJEMMEGYM: Styrkeløft­er/strongman Dag Rune Stangeland er klar for nok et comeback. Nå skal han forhåpentl­igvis vise Norge hvem som er sterkest i benkpress.
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN HJEMMEGYM: Styrkeløft­er/strongman Dag Rune Stangeland er klar for nok et comeback. Nå skal han forhåpentl­igvis vise Norge hvem som er sterkest i benkpress.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway