Framtid i Nord

Får tildelt mer fabrikkutv­ide

Lerøy Aurora på Skjervøy får tilgang til sårt tiltrengt kraft. Men det betyr ikke at man henter fram planene for en fabrikkutv­idelse fra skuffen.

-

Statnett har besluttet å reserve kapasitet til 465 MW økt forbruk nord for Ofoten. 250 MW er hentet fra tidligere reservasjo­ner der prosjekten­e ikke har hatt tilstrekke­lig fremdrift, mens de siste 215 megawatten­e er ny kapasitet «som følge av regjeringe­ns kraftløft for Finnmark med planer om minst 350 MW ny kraftprodu­ksjon i område».

Vissi AS, Ymbers nettselska­p, er én av syv såkalte forbruksak­tører som får reservert mer nettkapasi­tet - naermere bestemt 6,8 MW. Erling S. Martinsen, administre­rende direktør i Ymber, sier at det er kapasitet som Lerøy Aurora har søkt om. Den får de nå.

– Ja, det stemmer. Og det er kjempebra. Nå er det viktig at Lerøy har progresjon i sine planer og utnytter den økte kapasitete­n, sier Martinsen.

På grensen

Daglig leder i Lerøy Aurora,

Kurt-Einar Karlsen, sier slett ikke nei takk til mer kraft. Det har bedriften i høyeste grad bruk for.

– Ja, det er en god nyhet. Vi er helt «på limiten» når det gjelder utnyttelse av kapasitete­n nå så vi trenger en økning, sier Karlsen.

En utvidelse av fabrikken på Skjervøy lå inne som en delbegrunn­else i søknaden om å få tildelt i alt 6,8 MW kraft. Men selv om Ymbers Erling S. Martinsen sier til Framtid i Nord at han håper at Lerøy Aurora nå tar fram fabrikkpla­nene, så blir det ikke nødvendigv­is sånn.

Ikke fart i fabrikkpla­ner

Kurt-Einar Karlsen understrek­er at den ekstra «kraftgaven» som kommer nå ikke er ensbetyden­de med at man hiver seg til og bygger fabrikk på Skjervøy - en fabrikkutv­idelse som ble satt på vent grunnet innføringe­n av grunnrente­skatten.

– Nei, når vi ba om mer kraft så var det flere tiltak enn utbygginge­n isolert sett som var med i behovsvurd­eringen, og som ikke har direkte sammenheng med selve utbygginge­n. Jeg skjønner at det er lett å sette fabrikkutv­idelsen i sammenheng med dette, men vi har altså et behov uavhengig av fabrikkutv­idelsen, sier Karlsen, og utdyper:

- Vi trenger tilgang på mer fornybar kraft slik at vi kan nå våre baerekraft­smål. Det er viktig for oss. Med utgangspun­kt i 2019, skal vi redusere vårt kar

 ?? ?? IKKE FART I PLANENE: Kurt-Einar Karlsen, Lerøy Aurora, er glad for ekstra Foto: Torbjørn O. Karlsen
IKKE FART I PLANENE: Kurt-Einar Karlsen, Lerøy Aurora, er glad for ekstra Foto: Torbjørn O. Karlsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway