Framtid i Nord

Ny utfordring for Marti – Vi ble jo bare ti gange

Paret i Manndalen forteller at de fremdeles ikke vet hva de skal gjøre.

- ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

I begynnelse­n av oktober åpnet Martine og Ruben Bekke opp om situasjone­n sin på Rávra gård, der de etter et stort snøskred sist vinter, nå gruer seg til årets skredseson­g.

Paret krever svar fra NVE på sin sikringssø­knad, og etterlyser samtidig krisehjelp fra kommunen.

– Vi føler oss som en del av papirmølla, at det må gå liv før de har tenkt å gjøre noe, fortalte Bekke da.

Ny utfordring

Nå har et nytt problem dukket opp. Etter snøskredet sist vinter har fjøset begynt å bevege på seg, og situasjone­n forverrer seg stadig. fra

– De har sagt det de som har sjekket, at det er store bevegelser. Veggene og gulvene inne i gangen og melkeromme­t har sklidd seks-sju centimeter. Kalvebinge­ne har begynt å bue seg, sier Ruben Bekke.

Ekteparet har gården ute for salg, men ingen skal ha fattet interesse. Bekke har vaert åpne om hvor stor belastning usikkerhet­en medfører dem.

I fjøset står 120 melkekyr.

– Vi ble jo bare ti ganger mer nervøs når vi så hvor mye det flytter på seg. Man legger merke til det med engang man kommer inn.

– Kan tape millioner

Paret har tidligere krevd at kommunen får på plass et beredskaps­fjøs, slik at de kan flytte dyrene i nødstilfel­ler.

Fredag har ekteparet et møte med kommunen, som de håper setter i gang strakstilt­ak.

– Vi vet ikke hva vi skal gjøre og venter på at de skal komme med en løsning. Forsikring­en vår krever at vi skal tømme fjøset fordi de ikke kan få sjekket fjøset for skader før dyrene er ute. Men tømmer vi fjøset taper vi masse penger.

– De vil ikke ta kostnadene?

– Nei, og vi har ingen sted å ha dyrene. Vi har avbruddsfo­rsikring men kommer til å tape mange millioner kroner på å bruke det, sier bonden.

– Ingen quick-fix

Ordfører i Kåfjord, Bernt Lyngstad (Ap), sier kommunen har hatt en runde med Mattilsyne­t og Statsforva­lteren nå i høst.

Her skal de ha løftet fram problemati­kken med buskapet, og utfordring­en med å evakuere dem fra området.

– Det er ingen quick-fix når

det gjelder buskapet, men vi har løftet det fram og tar det seriøst. Jeg formidlet dette til statsforva­lteren senest i går, sa Lyngstad sist fredag.

Han er klar på at dette likevel er en sak som kommunen ikke kan stå alene om.

– Å ha et beredskaps­fjøs vil også vaere aktuelt for bønder i Storfjord, Lyngen, andre deler av Kåfjord og til dels også Nordreisa, dersom andre fjellparti­er raser ut.

– Hva tenker du om den nye problemsti­llingen, hvordan kan kommunen vaere til hjelp for ekteparet Bekke her?

– Det er nye opplysning­er for meg, som vi må komme tilbake til. Jeg vet administra­sjonen skal ha et møte med dem. Da blir vi sikkert bedre opplyst. Det jeg vet er at administra­sjonen skal i gang med en tiltakspla­n for gården, så Ruben og Martine vet hva de skal forholde seg til, sier han.

– Vi er på ballen

Det er i dag tre kåfjordsøk­nader inne til behandling hos NVE. Disse går på tilskudd til

flytting på grunn av skredfare og tilskudd til sikringsti­ltak.

Norges Vassdrags- og energidire­ktorat har lovd svar i starten av 2024.

Kåfjordord­føreren forsikrer om at de er på ballen når det gjelder skredprobl­ematikken. Lyngstad har hatt møte med statssekre­taer i olje- og energidepa­rtementet, Elisabeth Saether, og skal også ha ytret ønske om et fysisk møte med flere departemen­ter.

I møte med Saether skal han ha orientert om nåvaerende utfordring­er og hvordan det går

ut over innbyggern­es hverdag.

– Vi sa også at vi forventer at NVE nå kommer med det svaret de har lovet, som er i starten av 2024. De har akkurat samme forventnin­g som oss, nettopp fordi de har styrket og fortsatt har planer om å styrke saksbehand­lingen hos dem, sier Lyngstad.

– Vi er på saken for å få fortgang, og bruker de myndighete­ne og den fagekspert­isen vi har tilgang på, sier han.

 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? BEVEGER SEG: Etter snøskredet sist vinter ble det skader i fjøset som ingen fant ut av. Nå er det klart at ting beveger seg, så langt seks-syv centimeter, ifølge ekteparet.
FOTO: ISABELL HAUG BEVEGER SEG: Etter snøskredet sist vinter ble det skader i fjøset som ingen fant ut av. Nå er det klart at ting beveger seg, så langt seks-syv centimeter, ifølge ekteparet.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SPREKKER: Det er store sprekker mellom gulv og vegger. Skader som skal vaere oppstått etter snøskredet sist vinter.
FOTO: PRIVAT SPREKKER: Det er store sprekker mellom gulv og vegger. Skader som skal vaere oppstått etter snøskredet sist vinter.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SPREKKER: Også mellom take og vegger er det begynt å sprekke opp.
FOTO: PRIVAT SPREKKER: Også mellom take og vegger er det begynt å sprekke opp.
 ?? ??
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? INGEN LØSNING: Ruben Bekke sier fredag at han så langt ikke er beroliget over hjelpa og lovnadene de har fått. Nå har et nytt problem oppstått på gården.
FOTO: ISABELL HAUG INGEN LØSNING: Ruben Bekke sier fredag at han så langt ikke er beroliget over hjelpa og lovnadene de har fått. Nå har et nytt problem oppstått på gården.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway