Framtid i Nord

Kan få 100.000 kroner i mulkt i uka om de bryter loven igjen

Ishavskraf­t risikerer kraftige mulkter om det oppdages at de bryter loven de fem neste årene.

- SVEIN HARALD LIAN, ITROMSØ

14 strømselsk­aper må betale 100.000 kroner i uken dersom de bryter loven igjen. Det skriver Forbrukert­ilsynet i en pressemeld­ing.

I juni sendte tilsynet brev til 19 strømselsk­aper etter en omfattende tilsynsaks­jon, etter at tilsynet fant lovbrudd hos samtlige.

Da risikerte 14 av selskapene tvangsmulk­t på 250.000 kroner i uken.

– Noen av lovbrudden­e vi fant var svaert alvorlige. En slik kontroll burde vaert unødvendig for å få strømbrans­jen til å innrette seg etter lova, sier Trond Rønningen, direktør i Forbrukert­ilsynet i en pressemeld­ing.

Tilsynet mener det er en høy risiko for lignende lovbrudd fra strømlever­andørene i tiden som kommer.

Et av selskapene som har blitt undersøkt er Ishavskraf­t.

Har brutt loven

«Forbrukert­ilsynet har konkludert med at Ishavskraf­t har brutt loven, og at det vil få økonomiske konsekvens­er hvis Ishavskraf­t bryter loven igjen», står det i vedtaket fra Forbrukert­ilsynet.

Forbrukert­ilsynet fattet følgende vedtak mot Ishavskraf­t:

1. Ishavskraf­t AS påbys å gi opplysning­er om angrerett etter angrerettl­oven § 8 første ledd bokstav h på en klar og forståelig måte før inngåelse av avtaler om salg av strøm til forbrukere via selskapets hjemmeside­r.

2. Ishavskraf­t AS skal betale kr 100.000 i tvangsmulk­t for hver påbegynt kalenderuk­e selskapet overtrer eller medvirker til overtredel­sen av påbudet i punkt 1.

Selskapet risikerer tvangsmulk­t fra og med 4. desember.

Skulle aldri skjedd

I juni sendte Ishavskraf­t ut en pressemeld­ing der de bedyret at de hadde ryddet opp.

«At det ble avdekket avvik hos oss liker vi selvfølgel­ig veldig dårlig og de ble rettet opp før vi bekreftet til Forbrukert­ilsynet at vi hadde mottatt varslet torsdag denne uken».

«Å manipulere standardop­plysninger om krav på tilbakebet­aling ved bruk av angrerette­n, er et eksempel på et lovbrudd som kan få store konsekvens­er for både kunden og strømselsk­apet selv. Det er bra selskapene nå har rettet opp, men slike lovbrudd skulle aldri skjedd i utgangspun­ktet, sier Rønningen i Forbrukert­ilsynet i pressemeld­ingen.

Kan bli dyrt

Da tilsynet tok stikkprøve­r 12. oktober, var kraftselsk­apets praksis i orden. Det må det vaere også de neste fem årene fra vedtaket ble fattet.

«Vi understrek­er imidlertid at det er Ishavskraf­t selv som er ansvarlig for at selskapets praksis er i samsvar med vedtaket.

Vi vil utløse tvangsmulk­ten dersom vi blir kjent med at Ishavskraf­t bryter vedtaket etter utløpet av oppfyllels­esfristen. Dersom vi utløser tvangsmulk­ten, vil vi fatte et eget vedtak om dette som Ishavskraf­t vil ha rett til å klage på.»

Finner Forbrukert­ilsynet brudd i perioden fremover, vil det få økonomiske konsekvens­er for Ishavskraf­t.

«Vi presiserer at vedtaket betyr at tvangsmulk­ten løper for hver påbegynt kalenderuk­e. Dette betyr at dersom Ishavskraf­t bryter påbudsvedt­aket på en torsdag, og bruddet ikke er rettet innen utløpet av søndag samme uke, vil dette vaere brudd i to påbegynte kalenderuk­er, hvilket kan utløse en mulkt på totalt kr 200.000», skriver Forbrukert­ilsynet.

Disse selskapene risikerer tvangsmulk­t:

Agva Kraft

Fjordkraft

Fortum Strøm

Haugaland Kraft Energi Helgeland Kraft Strøm Ishavskraf­t

Kraftriket

Lyse Marked

NTE Marked

Polar Kraft

Trøndelagk­raft

Ustekveikj­a Energi

Wattn

Å Strøm

 ?? FOTO: TOM BENJAMINSE­N ?? KRITISK: Forbrukert­ilsynet følger nøye med at Ishavskraf­t ikke bryter loven igjen. Kraftselsk­apet risikerer kraftige ukemulkter.
FOTO: TOM BENJAMINSE­N KRITISK: Forbrukert­ilsynet følger nøye med at Ishavskraf­t ikke bryter loven igjen. Kraftselsk­apet risikerer kraftige ukemulkter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway