Framtid i Nord

Forsøkte å titte inn i spåkula: – Dett

Hvordan skal Nord-Troms se ut i framtida? Det prøver Arena Nord-Troms å finne ut av.

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no Journalist

Arena Nord-Troms jobber med en regional baerekraft­ig naeringspl­an og ønsker at folk i Nord-Troms skal komme med sine innspill til hvordan regionen skal se ut i framtida.

Målet er at Kåfjord, Kvaenangen, Skjervøy og Nordreisa sammen skal utarbeide felles strategier for ulike satsinger inn mot 2040.

For kort tid siden samlet rundt 20 personer fra hele Kåfjord kommune seg for å gi innspill til hvordan Kåfjord og Nord-Troms skal se ut i 2040.

Trude Indrebø i Arena NordTroms var imponert over engasjemen­tet og de mange gode forslagene som kom fram:

– For at dette skal bli et godt verktøy er det viktig at naeringsli­vet og innbyggern­e i regionen kommer med sine innspill og ideer på hvordan vi skal bli den mest nyskapende og baerekraft­ige regionen i verden.

– Hvordan jobber vi smart med rekrutteri­ng, hva kan vi gjøre for å bli mer miljøvennl­ig og hvilke styrker kan vi bygge videre på? Dette er spørsmål vi skal stille i alle kommunene, sier Indrebø.

Alle kommuner skal med

Kåfjord var første stopp på innspillst­urneen.

De neste to månedene inviteres naeringsli­vet og innbyggern­e i Kvaenangen, Nordreisa og Skjervøy til å vaere med på arbeidsver­ksted.

– De vi har snakket med til nå har vaert flinke til å løfte blikket og se hele regionen. Naeringsli

vet i de fire kommunene har mange sammenfall­ende utfordring­er og muligheter, men der er også en del ulikheter i naeringsst­ruktur og i kommunale prioriteri­nger, mener Indrebø. Hun legger til:

– Vi trenger å dra i samme retning, og for å kunne drive fram det grønne skiftet er vi avhengige av samarbeid. Dette gjelder både innen kompetanse, energi, demografi og matproduks­jon. Folk er også bevisst fortrinn som at vi har god plass, trygge omgivelser, mangfoldig kultur og vår evne til å se løsninger, forklarer Indrebø.

Veldig engasjerte i egen framtid

Naeringsko­nsulent i Kåfjord kommune, Vivien Olsen, er veldig fornøyd med engasjemen­tet blant de som møtte opp på Kultursent­eret.

– Det var utrolig flott å se at mange ville vaere med! Da workshopen startet, var det ikke tvil om at deltakerne var engasjerte til å komme med innspill. Det som er fascineren­de er, selv om vi er forskjelli­ge, så deler vi felles tanker og ideer om hvilken fremtid vi ønsker oss her i Nord-Troms.

Videre understrek­er hun viktighete­n av innspillsm­øter og at man tar utgangspun­kt i innbyggern­e i Nord-Troms sine meninger om framtida.

– Det er jo tross alt et arbeid som skal forme samfunnet vi lever i, og derfor er det essensielt at innbyggere og naeringsli­vet blir inkludert i planproses­sen, påpeker Olsen.

Mangel på boliger

Fredrik Samuelsen, styreleder i Kåfjord Taxi, er en av dem som har kommet med sine innspill til planen.

– Det er veldig bra at bedriftene blir invitert med på planproses­sen og får en mulighet til å komme med ideer og forslag som kan fanges opp og bli tatt tak i. Vi som er naeringsak­tører i regionen, har ulike perspektiv­er og ser kanskje andre utfordring­er enn andre, sier Samuelsen.

En utfordring Samuelsen ser som hindrer unge par å flytte hit er mangelen på arbeidspla­sser og boliger:

– Det frister lite som ung å flytte hit da leiemarked­et er begrenset og det eneste huset som er ledig på Finn.no er gammelt og ligger helt for seg selv langt oppi en bakke. Da er det lett å velge bort Nord-Troms, framfor andre steder med flere tilgjengel­ige boliger. Dette bør vi gjøre noe med.

En grønn tråd

Så langt har Arena Nord-Troms gjennomfør­t spørreunde­rsøkelser, intervjuer, hatt møter

med politikere, arbeidsver­ksted på VEKST-konferanse­n og arrangert Innovasjon­scamp på Nord-Troms vgs.

For at planen skal bli vellykket er det viktig med bred involverin­g fra mange parter.

– Målet er å utarbeide et godt styringsve­rktøy og felles plattform for videre utvikling av naeringsli­vet i Nord-Troms der konkrete satsinger prioritere­s, sier styreleder i Arena Nord-Troms, Håvard Høgstad.

Naeringspl­anen skal blant annet inneholde konkrete baerekraft­ige tiltak for rekrutteri­ng, kompetanse­utvikling, infrastruk­tur, arealer, boliger og ulike naeringsom­råder som sjømat, industri, kulturnaer­ing, landbruk, skogbruk, reiseliv og energi.

– Baerekraft og klima skal vaere en grønn tråd gjennom planen og vaere grunnlaget for arbeidet, avslutter Høgstad.

 ?? FOTO: RAKEL FANGHOL/ARENA NORD-TROMS ?? Over 20 deltakere møtte opp på Kultursent­eret i Kåfjord. Her presentere­r styremedle­m i Arena Nord-Troms, Jan Børre Johansen, og Trude Indrebø i Arena Nord-Troms om planen.
FOTO: RAKEL FANGHOL/ARENA NORD-TROMS Over 20 deltakere møtte opp på Kultursent­eret i Kåfjord. Her presentere­r styremedle­m i Arena Nord-Troms, Jan Børre Johansen, og Trude Indrebø i Arena Nord-Troms om planen.
 ?? FOTO: RAKEL FANGHOL/ARENA NORD-TROMS ?? Karianne Olsen fra Innovasjon Norge (t.v) og Trude Indrebø i Arena Nord-Troms.
FOTO: RAKEL FANGHOL/ARENA NORD-TROMS Karianne Olsen fra Innovasjon Norge (t.v) og Trude Indrebø i Arena Nord-Troms.
 ?? FOTO: RAKEL FANGHOL/ARENA NORD-TROMS ?? Det ble mange gode og spennende diskusjone­r i løpet av kvelden.
FOTO: RAKEL FANGHOL/ARENA NORD-TROMS Det ble mange gode og spennende diskusjone­r i løpet av kvelden.
 ?? FOTO: RAKEL FANGHOL/ARENA NORD-TROMS FOTO: RAKEL FANGHOL/ARENA NORD-TROMS ?? Bordvert Britt Pedersen oppsummert­e innspillen­e som var kommet inn på hvordan vi kan få tak i flere folk. – Det er jo tross alt et arbeid som skal forme samfunnet vi lever i, og derfor er det essensielt at innbyggere og naeringsli­vet blir inkludert i planproses­sen, sier naeringsko­nsulent i Kåfjord kommune, Vivien Olsen.
FOTO: RAKEL FANGHOL/ARENA NORD-TROMS FOTO: RAKEL FANGHOL/ARENA NORD-TROMS Bordvert Britt Pedersen oppsummert­e innspillen­e som var kommet inn på hvordan vi kan få tak i flere folk. – Det er jo tross alt et arbeid som skal forme samfunnet vi lever i, og derfor er det essensielt at innbyggere og naeringsli­vet blir inkludert i planproses­sen, sier naeringsko­nsulent i Kåfjord kommune, Vivien Olsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway