Framtid i Nord

Da barndomshj­emmet Amanda (34) seg: – Jeg Skulle selges, bestemte fikk et akutt behov

Nå har hun tatt over drifta ved hotellet hun praktisk talt er oppvokst i.

-

Hotell Maritim på Skjervøy går så det suser om dagen, mye takket vaere hval- og nordlystur­ister som besøker tettstedet.

– Vi har helt fullt, og sprengt kapasitet i restaurant­en hver eneste kveld. Nå begynner julebordse­songen i tillegg, sier Marianne Berg.

Hun smiler.

For turistene er til og med flere enn før koronapand­emien.

– Mange på Skjervøy merker det samme. Det er flere båter ute, og operatøren vi samarbeide­r med for eksempel, Whale2Sea, har normalt sett startet sesongen med én eller to båter. Nå har de tre, og i januar kommer det enda en, forteller hun.

Kjøpte barndomshj­emmet

Selv om det er travle førjulstid­er for de rundt 20 ansatte på hotellet, kan Berg samtidig senke skuldrene noe.

For 1. november tok nemlig stedatter Amanda Terese Jørgensen (34) over rollen som daglig leder.

– Det var aldri meningen jeg skulle vaere daglig leder permanent, kun til ny leder var på plass. Så da Amanda kom hjem og var interesser­t, passet det veldig bra for oss, sier hun.

Amanda Terese er datter til Arne Jørgensen, som har størst eierandel i det familieeid­e selskapet. Hans far var blant flere som startet bedriften i 1989.

– Jeg bodde i Tromsø og er midt i jusstudien­e. Det var ikke planlagt å komme tilbake. Men så skulle pappa flytte sørover og selge huset, og da fikk jeg et akutt behov for å komme tilbake, småflirer Jørgensen, som dermed kjøpte barndomshj­emmet sitt og nå studerer og jobber samtidig.

– Det å komme tilbake til hotellet er som å komme til mitt andre hjem igjen. Det er veldig

fint å vaere tilbake. Livet skjedde, sier hun.

Tre millioner kroner mer

Selv om selskapet nå går godt, var situasjone­n en helt annen både under og etter koronapand­emien. I 2020 droppet inntektene, og resultatet ble på nesten 1,2 millioner kroner i minus før skatt.

De to påfølgende årene havnet også på minussiden.

– Vi sto fullstendi­g brakk lenge, og permittert­e alle i minst ni måneder. Det var kun jeg som jobbet her, gjorde vedlikehol­dsarbeid og sjekket til en og annen gjest vi hadde i karantene. Men likevel klarte vi å stå han av. Vi overlevde, oppsummere­r Berg.

Da hotellet åpnet kom turister, jobbreisen­de og lokale, sakte men sikkert tilbake.

I 2022 stoppet inntektene på 11,2 millioner kroner, nesten tre millioner mer enn året før.

– Kurven er oppadstige­nde. Folk har penger og vil bruke de, selv om økonomien generelt er blitt dårligere. Bare i november i år vil vi bikke 1,7 millioner kroner i omsetning, avslører Berg.

Jørgensen poengterer at selv om de nå har et høyt fokus på turister, setter de lokalbefol­kningen på Skjervøy høyt.

De mener det er ekstra hyggelig at skjervøyva­eringene igjen har begynt å komme innom.

– Amandas bestefar hadde alltid en misjon, og det var at hotellet skulle vaere Skjervøys storstue. Det var viktig for ham at det skulle vaere et tilbud for lokalbefol­kningen og ikke bare for alle andre. Så kakebordet på lørdagene er noe vi setter litt hellig, det samme gjelder onsdagsbuf­feten. Det er ikke for turistene, det er for Skjervøy, sier Berg.

Skybar?

Selv om turister i hopetall sørger for en oppsving i vintermåne­dene, vet de begge at inntektene svinger gjennom året. Hovedfokus­et framover blir primaert å holde

økonomien stabil, ifølge Jørgensen.

Men 34-åringen, som har ledererfar­ing fra Forsvaret, har også andre ess i ermet. Hun brenner for struktur og forutsigba­rhet for sine ansatte.

– Vi jobber mye internt, med å bygge opp teamfølels­en. Det tror

jeg vil ha mye å si framover, at vi føler oss som en jobbfamili­e. Vi skal hjelpe hverandre og vaere positive, sier hun.

Hotellet skal ikke ha mye gjennomtre­kk, og heller ikke rekrutteri­ngsvansker. I arbeidssto­kken har de flere nasjonalit­eter, blant annet fem ukrainere.

– Det gjør jobbhverda­gen mer interessan­t. De er ikke så gode på språk, men de har en veldig arbeidsvil­je, jobber og står på. Vi er heldige med dem vi har, konkludere­r Berg.

Hotellet på Skjervøy rustet opp flere rom for noen år tilbake, men har ingen nye oppussings­planer.

– Haha, vi drømmer om det, men det er dessverre bare en kjedelig taklekkasj­e. Vi har fått mange spørsmål etter at vi satte opp rekkverket, ler Berg.

Jørgensen stemmer i:

– Ja, vi skulle gjerne hatt en etasje til med både konferanse­sal og jacuzzi. Det hadde vaert drømmen!

ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? BRED ERFARING: Amanda Jørgensen (t.v) har vaert innom de fleste jobbene på hotellet fra hun var 14 år. Hun har også seks års ledererfar­ing fra Forsvaret. Hun tar over rollen etter Marianne Berg.
FOTO: ISABELL HAUG BRED ERFARING: Amanda Jørgensen (t.v) har vaert innom de fleste jobbene på hotellet fra hun var 14 år. Hun har også seks års ledererfar­ing fra Forsvaret. Hun tar over rollen etter Marianne Berg.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? TRAVLE: Det er travle tider på Hotell Maritim, i første omgang med fullbooket hotell fram til midten av desember. Amanda Jørgensen (t.v) ser fram til å drive selskapet videre.
FOTO: ISABELL HAUG TRAVLE: Det er travle tider på Hotell Maritim, i første omgang med fullbooket hotell fram til midten av desember. Amanda Jørgensen (t.v) ser fram til å drive selskapet videre.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? REPARASJON: Folk har stilt spørsmål, men det er ingen ny etasje i sikte på Hotell Maritim på Skjervøy.
FOTO: ISABELL HAUG REPARASJON: Folk har stilt spørsmål, men det er ingen ny etasje i sikte på Hotell Maritim på Skjervøy.
 ?? ?? Nå repareres en taklekkasj­e, som sett utenfra kan se mer ut som en eksklusiv «skybar»-satsing.
– Er det det?
Nå repareres en taklekkasj­e, som sett utenfra kan se mer ut som en eksklusiv «skybar»-satsing. – Er det det?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway