Framtid i Nord

Anssi (54) er Lyngens nye prest: – Det er på tide med forsoning

Søndag fikk Anssi Elenius (54) sin velsignels­e i Lyngen kirke.

- MARIUS HOE marius.hoe@framtidino­rd.no Journalist

Under høymessa i Lyngen kirke søndag ble finske Anssi Elenius innsatt som ny sokneprest i Lyngen. Han tar over for svenske Peter Hammarlund, som samtidig ble takket av foran menigheten. Hammarlund pensjonert­e seg for et par år siden og flytter snart hjem til Sverige, men har den siste tiden bistått som vikar mens menigheten sto uten prest.

– Lyngen fortjener en prest

Prost i Nord-Troms prosti, Svenn A. Nielsen, ga søndag sin velsignels­e til Elenius og arbeidet som ligger foran han i Lyngen sokn. Finlendere­n var den eneste søkeren på stillingen.

– Det er vanskelig å skaffe prester i dag. Det er pensjonist­er som holder kirka gående, sier

Nielsen.

Stillingen har vaert utlyst to ganger, men på andre forsøk fikk de napp.

– Det har for så vidt vaert en grei prosess, mye bedre enn mange andre steder. Vi er veldig fornøyde med å få på plass en prest i Lyngen. Kommunen fortjener det. Det har vaert mange bekymringe­r i Lyngen, men mangelen på prest skal ikke vaere en av dem, sier Nielsen, som er full av lovord om Anssi Elenius:

– En godt kvalifiser­t prest som har sklidd rett inn i Lyngen. Anssi har gode sosiale antenner og kommer lett i kontakt med folk. Jeg har stor tro på han, sier prosten, som også skryter av jobben Peter Hammarlund har gjort siden 2013.

Elenius: – Et interessan­t sted

54 år gamle Anssi Elenius, som de siste åtte årene har jobbet som omreisende finsk prest i Norge, er opprinneli­g fra Vaasa på vestkysten av Finland. Før oppholdet i Norge hadde han samme stilling i Tyskland. Et ønske om å slå seg til ro, og helst i Nord-Norge, gjorde at han søkte på stillingen.

– Min tidligere jobb ga meg en unik mulighet til å se ulike landskap i Norge, men jeg måtte ofte reise tilbake til Oslo etter oppdragene, uten å få gått en fjelltur. Jeg er glad i naturen og liker å gå så høyt som mulig. Da jeg ble god nok i norsk ønsket jeg å slå meg til ro og jobbe som prest i en norsk kirke, sier Elenius.

Han fant utlysninge­r i både Berlevåg, Kautokeino og Kirkenes, men ble anbefalt å søke seg til Lyngen. Etter et par besøk var han ikke lenger i tvil. Her skulle han bo, gå i Lyngsalpen­e og forkynne Guds ord.

– Lyngen er et interessan­t sted med rike religiøse tradisjone­r

som har oppstått i norske, kvenske, samiske og finske familier gjennom århundrer. Jeg ser fram til å jobbe i folkets kirke og lytte til mennesker med røtter i ulike religiøse tradisjone­r.

En kirke for alle

Elenius startet arbeidet i Lyngen i starten av november og har allerede tatt unna gudstjenes­ter, vielser, dåp og begravelse­r.

– Det har vaert travle dager, men det liker jeg. Mottakelse­n har vaert utrolig vennlig og fin, fra både unge og eldre. Det var vel rundt 100 mennesker i kirka under innsettels­en og 75 til kirkekaffe­n. Det var veldig fint at så mange kom, sier Elenius.

Presten liker å fordype seg i hva som preger mennesker og samfunn. Med en dyp interesse for både teologi og historie er Elenius godt kjent med den religiøse historien i Lyngen. Han har satt seg som mål å vaere en prest

for alle og at kirka skal bli et viktig signalbygg i samfunnet. Han ønsker også å ta i bruk ny teknologi i forkynnels­en.

– Jeg håper at vi kan få til varierende gudstjenes­ter hvor alle kan komme sammen. Det er mye å hente i eldre liturgier, men kanskje kan gudstjenes­ter på kveldstid vaere annerledes. Budskapet til kirken kan løfte hjerter til Gud, uansett hvilken bakgrunn man har, sier Elenius, som har planer om å bli vaerende i kommunen.

Ønsker forsoning

I Lyngen er det religiøse miljøet preget av den laestadian­ske bevegelsen. På 90-tallet ble denne bevegelsen splittet i to grener, som senere ble kjent som «Lyngen-retningene»; en konservati­v og en liberal. Stridsspør­smålene var den gang om gjengifted­e var ønsket i menigheten, hvilket arbeid

som var sømmelig og andre moralske standpunkt­er.

Elenius forteller at han ikke er i posisjon til å dømme hva ulike vekkelser har gjort tidligere. Man kan leve som Jesu disippel på flere måter, mener han, men presten er klar på at han ønsker forsoning.

– Jeg har snakket med mennesker i begge leirer. Jeg tenker at det på tide med en forsoning, som Gud kaller oss til, og bli ferdige med 90-tallets slitsomme splittelse­r. Jeg vil gjerne bidra til det. Vi har kalt på å gjøre godt her i verden og elske hverandre etter Jesu bilde. Det er mye å hente i egne tradisjone­r for å klare dette. Jeg håper jeg kan bidra til at alle kan bli bedre mennesker i sine liv, og kanskje bedre etterfølge­re av Jesus, sier Elenius.

 ?? ??
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Peter Hammarlund har vaert prest i Lyngen mer eller mindre sammenheng­ende siden 2013. Nå flytter han hjem til Svergie.
FOTO: MARIUS HOE Peter Hammarlund har vaert prest i Lyngen mer eller mindre sammenheng­ende siden 2013. Nå flytter han hjem til Svergie.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Prost Svenn A. Nielsen introduser­er sin nye signering for menigheten i Lyngen.
FOTO: MARIUS HOE Prost Svenn A. Nielsen introduser­er sin nye signering for menigheten i Lyngen.
 ?? ?? Finske Anssi Elenius ble søndag innsatt som ny sokneprest i Lyngen: – Mottakelse­n har vaert utrolig vennlig og fin, sier han til Framtid i Nord.
Finske Anssi Elenius ble søndag innsatt som ny sokneprest i Lyngen: – Mottakelse­n har vaert utrolig vennlig og fin, sier han til Framtid i Nord.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Lyngen kirke på Lyngseidet. Bygget ble reist i 1775 og moderniser­t i 1846.
FOTO: MARIUS HOE Lyngen kirke på Lyngseidet. Bygget ble reist i 1775 og moderniser­t i 1846.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway