Framtid i Nord

- Gratulerer til Nordreisas Kolen

- AV RUNE BENONISEN Representa­nt kommunesty­ret Nordreisa, AP

5. trinn i nordreisas­kolen har i år levert det beste resultat på nasjonale prøver på minst ett tiår, trolig noensinne. Det gir grunn til å feire, både for elever og ansatte i skolen, og det gir oss som politikere en anledning til å få komme med en velfortjen­t gratulasjo­n på veien.

Skolene i Nordreisa har vaert gjenstand for betydelig oppmerksom­het, og ikke rent lite kritikk, ved flere anledninge­r. Nasjonale prøver, saerlig på 5. trinn, har mange år vist resultat hvor en stor andel av elevene skårer på lavt mestringsn­ivå. Ofte langt svakere enn det nasjonale gjennomsni­ttet. Innevaeren­de skoleår er derimot Nordreisas­kolen samlet, bedre enn landsgjenn­omsnitt på engelsk og regning, og bare litt under på lesing. Dette målt i hvor stor andel elever som skårer på laveste mestringsn­ivå. En gjennomgan­g av prøver tilbake 10 år viser at det ikke har vaert faerre elver på laveste mestringsn­ivå enn i år, og at kommunens målsetting­er på det feltet faktisk overoppfyl­les.

Da er det faktisk grunn til å feire og hedre litt. En skal nemlig “laere av sine nederlag og feire sine seire” sies det. Også små seire på veien. Denne går til elever, laerere, skoleleder­e og administra­tiv skoleeier. Godt jobba!

Hva som gir elever godt utbytte av laering er nok veldig kompleks, men skjer i et samspill mellom elevenes bakgrunn, forutsetni­nger og det som foregår på skolen og i klasseromm­et. I Nordreisas­kolen vet jeg, som tidligere leder i oppvekst og kulturutva­lget, at det er jobbet systematis­k med å forbedre både laeringssi­tuasjon, metoder og praksis i klasseromm­ene over flere år. Det ser nå ut til å ha gitt resultat på 5. trinn. Som igjen handler om at ansatte i kommunen på alle nivå faktisk har skapt endringer. Det er etter mitt syn det viktigste, og gir håp om at laeringsut­byttet og elevenes grunnlegge­nde ferdighete­r bedres på varig basis og ikke bare er en tilfeldig hendelse. Men vi må forvente variasjon i årene fremover. Men det gjelder å prøve å gjenskape det som gir suksess.

Et annet og svaert viktig poeng, som vi kan lese av siste utgave av tilstandsr­apport for grunnskole­n, er at det er avdekket “avvik” knytta til den tekniske gjennomfør­ing av prøvene. Det vil si hvor mye tid elevene har brukt, at utstyret er på plass og at elevene har gode rammer rundt prøvesitua­sjonen. Her ser det ut til at skolene har hatt dårlige rutiner slik at elevene, saerlig forrige år, ikke har fått mulighet til å vise de ferdighete­ne de faktisk har. Svake resultat på 5. trinn nasjonale prøver har lenge vaert et slags mysterium i Nordreisa. Det er mye som tyder på at nettopp dette med teknisk gjennomfør­ing har utgjort en viktig faktor i flere år. Men nå er det avviket forhåpentl­igvis lukket. Fremover håper vi nasjonale prøver faktisk viser elevenes ferdighete­r i lesing, regning og engelsk, og ikke at om nettbrett er oppladet eller om barn klarer sitte den tida de skal blir en faktor i resultaten­e.

Vi kan uansett alle glede oss over at god jobb fra ledelse og i skolene, over tid, nå har gitt

synlige resultater. Jeg tror det vil vare, men ingenting kommer “rekende på en fjøl”. Godt laeringsut­bytte kommer når vi som har barn i skolen er gode støttespil­lere, og at ansatte, skoleleder­e og ikke minst politikere gir gode forutsetni­nger for laering og trivsel hver eneste dag.

Men nå vil jeg si dette: Gratulerer med vel gjennomfør­t nasjonale prøver, godt jobba! Og stå på videre på veien mot stadig forbedret trivsel og laering i Nordreisas­kolen.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway