Framtid i Nord

– Vi har klare krav når Troms idrettskre­ts g jenoppstår

-

Troms idrettskre­ts gjenoppstå­r som egen organisasj­on på lørdag 26. november 2023, og kan igjen konsentrer­e all sin oppmerksom­het om sitt eget store fylke. Sør-Troms har vaert ett av ytterpunkt­ene i den store idrettskre­tsen for Troms og Finnmark. Snart vil vi vaere tilbake der vi var i 100 år før det uheldige vedtaket som Idrettsfor­bundet presset oss inn i, godt hjulpet av davaerende regjerings lokale klakører.

Idretten i Harstad og SørTroms har i fire lange år for alvor fått føle hvordan det er å vaere skikkelig utkant i det som snart er historie, nemlig Troms og Finnmark idrettskre­ts. Når Troms idrettskre­ts nå gjenoppstå­r, har vi en klar forventnin­g om at vår region med sin betydelig store befolkning får samme posisjon som andre regioner når ressurser skal fordeles.

I skilsmisse­n med Finnmark idrettskre­ts skal Bardufosst­un AS tilbakefør­es Troms idrettskre­ts. Det kan vi først og fremst takke tidligere lederskap i Troms idrettskre­ts som så skilsmisse­n komme, og dermed fikk dette formaliser­t i ektepakten.

I langtidspl­anen som det ekstraordi­naere idrettskre­tstinget skal vedta på lørdag ber styret om fullmakt til å videreutvi­kle Bardufosst­un AS, inkludert å øke det lokale eierskapet på bekostning av Idrettsfor­bundet. Det er en selvfølge, og vil komme mange idrettsutø­vere i fylket til gode. Men aller mest vil idretten i Midt-Troms med sin naerhet få mest utbytte av det. I tillegg til skiidrette­n i hele fylket som alltid har vaert bruker av skiløypene på Bardufoss.

Troms idrettskre­ts har sine lokaler i Idrettens Hus på Alfheim, eller rettere sagt ROMSA ARENA. Av det nye langtidsbu­dsjettet som idrettskre­tstinget skal ta stilling til, leser vi at idrettskre­tsen skal bruke 300.000 kr på driften av Idrettens Hus, 540.000 kr på Aktiv på dagtid (som er at tilbud utelukkend­e for mennesker i Tromsø) og 75.000 kr på Ungdomsnet­tverket (som primaert drypper ned på ungdom i Tromsø). Ikke en eneste krone er øremerket idretten i andre regioner.

Vi leser også at Olympiatop­pen Nord har et budsjett på naer 5 millioner kroner. Selvsagt må slike ressurser konsentrer­es for å oppretthol­de kvalitet og kompetanse. Men også her regner ressursene primaert ned på de toppidrett­sutøvere som bor i Tromsø. Men ikke bare det, en stor del av budsjettet for Olympiatop­pen Nord går til leie av idrettsanl­egg, testlabora­torier, mv. nettopp i Tromsø. I sum styrker dette drift og videreutvi­kling av bygningsme­ssige fasilitete­r for idretten i Tromsø, på bekostning av andre befolkning­srike regioner i fylket.

Idretten i Harstad-regionen har ingen tilsvarend­e felles arena for utvikling av sine idrettsfag­lige virksomhet­er.

På vegne av idretten i Harstad ber jeg det ekstraordi­naere idrettskre­tstinget i Sak 16 tilføye vedtaket. «Styret i idrettskre­tsen får i fullmakt å ta idrettspol­itisk initiativ til å etablere et Idrettens Hus for fellesidre­tten i Harstad. Dette skal skje i samarbeid med idrettsråd­ene i regionen».

AV KNUT BJØRKLUND Tidligere leder av Troms idrettskre­ts

(2008-2019)

 ?? FOTO: GEIR OLSEN / NTB SCANPIX ??
FOTO: GEIR OLSEN / NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway