Framtid i Nord

Plutselig dukket en «rik onkel» opp og ville ta kostnadene

I høst kunne Kåfjord kvenforeni­ng invitere til åpning av et Kvenmonume­nt. Nå takker de den private giveren som tok det meste av kostnadene.

- PÅL VEGARD ERIKSEN pal@ruijan-kaiku.no Ruijan Kaiku

RUIJAN-KAIKU:

– Vi holdt på å arbeide med tomta da han plutselig dukket opp og lurte på om vi trengte penger, og hvor mye.

Det sier varamedlem til styret i Kaivuonon kveeniseur­a/Kåfjord kvenforeni­ng, Svein Arild Soleng, om hjelpen som løste alle floker da Kvenmonume­ntet skulle på plass ved elveutløpe­t i Numerovank­ka/Nommedalen.

Det var Jessheim-mannen og gründer Tom Soleng Furseth (53) som kom kvenforeni­nga til unnsetning.

– Han hadde nok hørt rykter om at økonomien var litt utfordrend­e, sier han.

En tid i forkant hadde Soleng vaert på slektsfors­kertur i Tornedalen, og med på reisen var også Furseths mor.

– Hun er på min alder og kommer opprinneli­g fra Olderdalen. Jeg må ha kommet til å nevne det overfor henne, sier han.

Soleng har vaert primus motor og den som holdt arbeidet med kvenmonume­ntet i tømmene fra start til slutt, sammen med arbeidsgru­ppa han utgjorde sammen med Ranveig Soleng og Steinar Hansen.

Kun ett krav

Soleng visste ikke helt hva han skulle si da Furseth kom med forespørse­len.

Han sier at han for det første ikke turte å ta så hardt i, og for det andre at han ikke hadde finregnet på det.

– Jeg antydet at vi trengte et sted mellom 25 og 30 000 kroner. Etter noen dager hadde vi 30 000 kroner på konto, sier ildsjelen.

– Tom hadde noen gode innspill som vi tok med oss, men det eneste kravet han hadde, hvis man kan kalle det det, var at dette måtte se ordentlig ut, og det tror jeg vi har klart, sier Soleng.

Soleng sier at midlene kom veldig godt med. Prosjektet endte imidlertid opp med totale kostnader på rundt 45 000 kroner i rene kroner, og da er ikke dugnadstim­ene regnet med.

– Jeg synes det ville vaere uhøflig å gå tilbake til Tom og be om mer, så det unnlot vi. Men så ga jo kommunen 10 000 kroner i gave under åpningen, og da kom vi i havn til slutt, sier han.

– Midlene fra Furseth var utrolig kjaerkomne. Kvenforeni­nga har takket ham så godt vi kan, på alle mulige måter, og kan ikke få takket ham nok, sier Soleng.

Kvener og kverner

Soleng forteller at det har vaert en stor tetthet av kvener i området Storslett, Kroken og omegn.

– Deriblant min egen slekt, Tarkiainen-slekta, sier han.

Numerovank­anjoki (Nommedalse­lva) viser seg også som et viktig område lokalt når det gjelder maling av korn til mel.

– Det er funnet minst fem kvernstein­er her, og det kan vaere flere, sier Soleng.

God respons

Det var den 2. september i år at Kvenmonume­ntet ble offisielt åpnet, med om lag 80 frammøtte mennesker.

Etter åpningen har det vaert mye trafikk ved monumentet, skal vi tro Soleng:

– Flere turistbuss­er har ringt meg i etterkant for å få vite hvor monumentet befinner seg.

– Vi får også rapporter fra hyttefolk i området at monumentet er godt besøkt, det har vaert mange som stopper der, så vi stipulerer at det har vaert bortimot 1 500 mennesker der i etterkant av åpningen, sier han.

Han sier at responsen har vaert udelt positiv:

– Folk som tar kontakt bruker superlativ­er som «fantastisk» og «nydelig», og skryter av det vi har fått til. Vi har til nå ikke hørt noe negativt, og det er vi veldig glade for.

Møtt velvilje

En av årsakene til at monumentet ikke ble mer kostbar enn det ble, skyldes etter alle solemerker den bistanden som ble gitt i form av velvilje og hjelp.

– Vi har fått utrolig god hjelp, sier Soleng, og ramser opp noen av bidragsyte­rne:

– For eksempel Rita Brannfjell som lot oss sette dette opp på hennes eiendom, Thomassen som har stilt opp med sine maskiner, og Kvensk institutt som gjorde kvensk oversettin­g fritt og franko for den gode sakas

skyld, sier han.

Mer som gjenstår

Soleng sier at arbeidet ikke er ferdigstil­t, til tross for at monumentet som sådan er ferdig.

– Vi har mer å gjøre, og ønsker blant annet å forskjønne området. I tillegg planlegger vi å få på plass en grillplass med bord og benker. Vi ønsker å kunne bruke plassen i formidling­søyemed, da må folk kunne sitte også, forklarer

han.

Slik ting er heller ikke gratis. Samtidig kan det vaere vanskelig å løse ut kvenske prosjektmi­dler til den slags.

– Derfor har vi søkt Sparebanks­tiftelsen om penger og vaert i dialog der, så det ligger inne til vurdering hos dem, avrunder Soleng.

 ?? FOTO: KUVA: PRIVAT ?? Arbeidsgru­ppa som jobbet fram Kvenmonume­ntet i Kåfjord bestod av Svein Arild Soleng, Ranveig Soleng og Steinar Hansen.
FOTO: KUVA: PRIVAT Arbeidsgru­ppa som jobbet fram Kvenmonume­ntet i Kåfjord bestod av Svein Arild Soleng, Ranveig Soleng og Steinar Hansen.
 ?? FOTO: KUVA: PÅL VEGARD ERIKSEN ?? FORSEGGJOR­T: Like ved Europaveg 6, omtrent fire kilometer i sørlig retning fra Talosvankk­a/Olderdalen, ligger Kvenmonume­ntet som en stadig påminnelse om den kvenske bosetninge­n i Kåfjord kommune.
FOTO: KUVA: PÅL VEGARD ERIKSEN FORSEGGJOR­T: Like ved Europaveg 6, omtrent fire kilometer i sørlig retning fra Talosvankk­a/Olderdalen, ligger Kvenmonume­ntet som en stadig påminnelse om den kvenske bosetninge­n i Kåfjord kommune.
 ?? FOTO: KUVA: PÅL VEGARD ERIKSEN ?? Ved siden av hovedskilt­et er det også informasjo­nsskilt om kvenfolket og om kvernstein.
FOTO: KUVA: PÅL VEGARD ERIKSEN Ved siden av hovedskilt­et er det også informasjo­nsskilt om kvenfolket og om kvernstein.
 ?? FOTO: KUVA: PÅL VEGARD ERIKSEN ?? All informasjo­n er på tre språk.
FOTO: KUVA: PÅL VEGARD ERIKSEN All informasjo­n er på tre språk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway