Framtid i Nord

– Vi har vaert overrasken­de enige

Leketøysbu­tikken og kiosken blir på lokale hender.

-

– Hun har blitt besatt av å skyte på meg. Jeg vet aldri når hun står der, sier Siri Westermann og flirer.

I leketøysbu­tikken og Mixkiosken på Storslett i Nordreisa, er det førjulstid­er og farlig å vaere. I alle fall for henne.

Her blir hun stadig jaktet på av kollega Kaja Olsen Mikkelsen og hennes «x-shot», gjerne med et mobilkamer­a oppi fleisen.

– Jeg må samle opp videoer til TikToken vår, forklarer en flirfull 21-åring – og fyrer av gårde en skumpil. Westermann dukker unna. – Bare vent, hevnen er søt!

– Vi må ha leketøysbu­tikk

Det er Black Friday, og damenes første dag på jobb som offisielle eiere av den velkjente butikken. På bordet ved siden av disken står det et brett gratis donuts.

Åpningstil­budene har vaert flere.

– Vi har hatt mange folk innom, og tilbakemel­dingene har kun vaert positive, forteller Westermann.

– Det kjennes både morsomt, gøy og spennende ut. Tenk at dette er vår butikk. Folk har sagt at det er bra at noen har tatt over, fordi vi må ha en leketøysbu­tikk i bygda. Vi er selvfølgel­ig helt enige, konstatere­r Mikkelsen.

– Aldri gjort dette før

Selskapet bak kiosken, Sesam Leker AS, kombinerer både leketøysbu­tikk, salg av kioskvarer og et solstudio i sin forretning­sidé.

I oktober i fjor ble det klart at davaerende eier, Heidi Rikardsen Henriksen, ønsket å selge.

Mikkelsen og Westermann fikk begge spørsmålet, men fordi det er et stort ansvar å ha alene har ingen av dem turt.

Så fant de ut at de kunne satse i lag.

– Det kjennes veldig bra, men er også litt skummelt. Samtidig tenker jeg at det skal

litt før det ikke går rundt. Butikken har vaert her i over 30 år, sier Westermann.

Kaja Helene Olsen Mikkelsen ble, til tross sin unge alder, daglig leder i februar i år. Hun drar nyttige erfaringer med seg.

– Det har vaert mye utfordring­er underveis, for jeg har jo aldri gjort dette før. Men med god hjelp og gode råd har det gått fint likevel. Å få Siri inn på leketøysav­delingen var revolusjon­erende! Nå begynner det å gå seg til. Det blir gøy å få styre litt selv, sier hun.

Rekordhøye inntekter

At de tar over nøyaktig én måned før jul er ikke helt tilfeldig. For hvem handler vel ikke leker i presang til sine barn og barnebarn?

– Prosessen med å ta over har vaert lang, og vi startet allerede i august. Men vi ville jo ha med julehandel­en, det er klart. Nå håper vi bare folk er flinke til å handle lokalt.

Bedriften så effekten av koronapand­emien og dermed mye innetid. Tall fra Proff viser rekordhøy omsetning både i 2020 og 2021. Inntektene endte da med nesten 8 millioner kroner hvert år.

Men i 2022 var omsetninge­n én million kroner mindre.

– Koronaåren­e var ekstremt gode år, så litt nedgang nå går greit. Leverandør­ene våre har sagt at vi er tilbake på nivået før pandemien, mer på normalen. Men vi satser på at 2024 blir bra, sier Westermann.

Lego, barbiedukk­er og milkshakes

Og hvilke leker er de mest populaere gaveideene nå om dagen? Skal man tro dem er både Lego og Barbie-dukker fremdeles in.

– Barbie går nok aldri av moten. Brettspill selger vi også mye av, og gavekort på milkshakes er en veldig populaer vennegave, sier Westermann.

Radarparet er innstilt på at det blir mye jobbing på dem framover. Da er det å ha det morsomt på jobb, en faktor som kan gjøre hverdagen bedre.

Mikkelsen ler, og sikter på jobbkolleg­aen sin én gang til.

– Jeg må kjøpe nye piler snart, for Siri har begynt å

gjemme dem!

– Du skal få bilde tilsendt når jeg har fått hevn, sier Westermann til journalist­en.

 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? LEKER: Man holder seg ung ved å jobbe i lekebutikk, konstatere­r radarparet, Siri Westermann og Kaja Olsen Mikkelsen. De har kjøpt butikken i Nordreisa.
FOTO: ISABELL HAUG LEKER: Man holder seg ung ved å jobbe i lekebutikk, konstatere­r radarparet, Siri Westermann og Kaja Olsen Mikkelsen. De har kjøpt butikken i Nordreisa.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? SATSER: – Vi har vaert overrasken­de enige, men det smeller vel en dag, spøker Siri Westermann (t.v) om forholdet deres. Hun og Kaja Olsen Mikkelsen eier nå halve bedriften hver.
FOTO: ISABELL HAUG SATSER: – Vi har vaert overrasken­de enige, men det smeller vel en dag, spøker Siri Westermann (t.v) om forholdet deres. Hun og Kaja Olsen Mikkelsen eier nå halve bedriften hver.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway