Framtid i Nord

Rundt tusen folk innom hver dag . Neste helg er markedet i Lyngen

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no 40106377

33 utstillere og rundt tusen folk har vaert innom Landsbymar­ked fredag og lørdag.

– Helt fantastisk! Det har vaert kjempebesø­k hele helga.

Det forteller Rune Jensen i Bondenes Marked helt på tampen av Landsbymar­ked på Storslett.

I løpet av fredag og lørdag har det vaert 33 utstillere i og ved markedet på Storslett. Jensen forteller også at de har hatt rundt 1000 folk innom både fredag og lørdag.

– Vi var litt spent i forkant da vi hadde mange utstillere, men vi fikk plass til alle. Ser vi på besøkende har det også vaert fantastisk. Det er veldig, veldig artig! Gleder oss allerede til neste år – allerede har utstillere booket plass.

På hobbybasis

I hallen kunne man handle og prate med både lokale bedrifter, samt flere som kom fra ellers i regionen. Men det var også de som ønsket å tjene litt på hobbyen sin.

Irene Johansen fra Havnnes hadde en stand ikke langt fra inngangen. Der satt hun og strikket når Framtid i Nord snakket med hun.

– Salget har gått kjempebra. Jeg var er i fjor også, da var det litt mer folk, men det har vaert fullt her tidligere i dag, forteller hun.

Hun selger hansker, votter, lester, skjer, gryteklute­r, gensere og mer. Alt har hun strikket selv.

– Dette er bare på hobbybasis. Det går no litt tid i løpet av

året, men det er no så. Dette har jeg jo strikket over lang tid, påpeker hun.

Første gang på Landsbymar­ked

Per Anders Bongo hadde tatt turen til Nordreisa for å selge reinkjøtt. Det er kjøtt han selv har viderefore­dlet fra egne rein.

– Dette er første gang vi er på denne messa. Salget har vaert ganske bra. Vi er jo så å si hele sommeren på messer rundt omkring. Det er artig å møte nye folk, og i tillegg for vi solgt litt, sier han og letter til:

– Første turen på en messe vet jo ikke folk hvem du er,

men til neste år så gjør de det og blir det enklere å selge, forteller han.

Selskapet hans går under navnet Kautokeino Rein, og reinene holder til imellom Burfjord og Langfjordb­otn.

– Vi har litt kombidrift med både rein og viderefore­dling. De fleste selger til slakteri, men vi har overtatt bedriften til mine foreldre. De var de første som startet med viderefore­dling av rein, så når vi har lokaler for det er det jo helt naturlig at vi også gjør det, forteller han.

Lokal honningpro­dusent

Trond Skotvold hadde tatt turen fra Olderdalen for å selge honning.

– Det produserer jeg selv i Olderdalen. Jeg var her i fjor, og i år er det betraktnin­g flere folk og bedre salg – og ikke minst bedre plass, forteller han.

Han har produsert honning i fire år. Selv om han og biene holder til i et nabolag, forteller han at det kommer ingen klager fra de.

– De synes bare det er koselig. Det bidrar jo positivt med pollinerin­g i naturen.

En årsak til at det ikke er så mange bier i nord, er den harde vinteren. Det fikk han også erfare.

– Det er jo innvintrin­gen som er utfordrend­e. Første året tapte jeg alle kubene. Det var en hard vinter. Etter det så har jeg flyttet de inn i fjøset og isolert kubene. Siden da har jeg klart å berge de.

Møter nye kunder på markedet

Helt innerst i salen fant man to bedrifter med de helt klart «tøffeste» produktene. Der sto Motorsente­ret og Evolv med en rekke av snøskutere.

Daglig leder i førstnevnt­e, Per-Jostein Solheim, forteller at selv om de har dyre produkter, har de faktisk hatt salg under markedshel­ga.

– Vi har hatt et par salg,

men for oss handler det mest om å vise oss fram å prate med folk. Landsbymar­kedet er jo et veldig godt tiltak og engasjemen­t hvor vi får snakket med folk som vi ikke prater med til vanlig.

– En helt nye kundegrupp­e som er innom og hilser på oss. Mange vet jo ikke hvor mye forskjelli­g vi har i butikken. Her får vi mulighet å fortelle om andre produkter enn snøskuter og ATV-er. legger han til.

Solheim forteller at det har vaert svaert mye folk innom både de og naboen Evolv.

– Det har vaert en jevn strøm hele tiden, både her og hos Evolv. Så vi er fornøyd, forteller han.

Til Lyngen neste helg

I løpet av Landsbymar­ked har det vaert litt mer enn bare salg. I løpet av uka har det vaert et foredrag av Tore Figenschau om krigsforbr­ytelser som fant sted i Storfjord. I tillegg har det vaert et kurs på skihuset i Saga hvor deltakerne fikk laere seg om fermenteri­ng av mat.

Dette er også første året Bondenes Marked står som arrangør av Landsbymar­ked.

– Man er ydmyk og har lyst å videreføre dette i samme god ånd som det har vaert, i tillegg til at vi putter inn litt andre elementer. Vi hadde tidligere i dag julebrussm­aking for barna med Bjørn Andre fra Mack Bryggeri. Det var artig! I tillegg har utstillere vaert flink å finne på ting og hatt demonstras­joner, forteller han.

Neste helg er de på’n igjen. Da i Lyngenhall­en på Lyngseidet.

– Folk er hjertelig velkommen til Lyngenhall­en. Det er første gang Landsbymar­ked blir å vaere der. I forkant har vi et inspirasjo­nskurs på tirsdag for de som holder på med matserveri­ng, forteller han.

 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Rune Jensen i Bondenes Marked er storfornøy­d med markedet i Nordreisa. Neste helg blir pilothelg for Landsbymar­ked i Lyngen.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Rune Jensen i Bondenes Marked er storfornøy­d med markedet i Nordreisa. Neste helg blir pilothelg for Landsbymar­ked i Lyngen.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Det har vaert stappfullt i idrettshal­len på Storslett denne helga.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Det har vaert stappfullt i idrettshal­len på Storslett denne helga.
 ?? ??
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Per-Jostein Solheim i Motorsente­ret Storslett ved skuteren de har solgt desidert mest av til nå i denne sesongen.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Per-Jostein Solheim i Motorsente­ret Storslett ved skuteren de har solgt desidert mest av til nå i denne sesongen.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Alt Irene Johansen fra Havnnes solgte hadde hun strikket selv.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Alt Irene Johansen fra Havnnes solgte hadde hun strikket selv.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Trond Skotvold har produsert honning i fire år.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Trond Skotvold har produsert honning i fire år.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Per Anders Bongo i Kautokeino Rein.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Per Anders Bongo i Kautokeino Rein.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway