Framtid i Nord

- Tenk å kalle samiske barn foreldre elitefamil­ier Og

- AV RUNAR MYRNES BALTO Sametingsr­åd med ansvar for budsjett (NSR)

Man skal tåle å høre mye, og gudene vet at samer er vant til å høre sitt. Det er bare å åpne et kommentarf­elt om samiske saker, så ser man det. Jeg synes imidlertid ikke at samiske foreldre skal tåle at deres barnehageb­arn stemples som privileger­te elitefolk.

Tro det eller ei, men dette er altså retorikken Nordkalott­folket fører i forbindels­e med debatten om Sametinget­s budsjett. De samiske familiene som står på for at deres barn skal laere seg samisk gjennom barnehagen­e, og for at de samiske språkene skal ha en fremtid, får altså passet sitt påskrevet.

Ordene faller i forbindels­e med at Sametinget­s flertall har innført gratis samisksprå­klige barnehagep­lasser, og at vi i 2024 planlegger å fullfinans­iere den ordningen. Påstanden er altså ordningen favorisere­r en heldig gruppe av elitebarn. Det stemmer ikke, fordi de samiske barnehageb­arna langt ifra er en gruppe som får ting med gullskje. Foreldrene deres er i alle fall ikke det.

Jeg vil heller kalle foreldrene som sender barna sine i samiske barnehager for samiske helter. De forserer synlige og usynlige hindre i hverdagen for at barna deres skal få laere samisk, og med det føre samisk språk og samfunn videre. Det er jammen ikke en lett jobb.

Vi trenger flere slike helter, og Sametingsr­ådet ønsker å støtte foreldrene i språkvalg. Derfor har vi valgt å innføre en historisk ordning med gratis barnehager, og vi ser allerede at ordningen fungerer. Alt tyder på at barnehagen­e i større grad fylles opp, og som resultat av ordningen har vi nå fått en ny samisk barnehage i Brekken i Røros kommune.

Dette er fantastisk­e nyheter, og hele poenget med de gratis barnehagen­e. Vi ønsker flere samiske barnehager overalt hvor det er samiske barn. Gjennom ordningen gir vi også god veiledning til barnehagen­e og eierne, for at de skal kunne bli funksjonel­t samisksprå­klige barnehager. Dette styrker barnehaget­ilbudet.

Samtidig går vi i dialog med kommunene og regjeringe­n for å finne løsninger om hvordan de kan rekruttere og utdanne barnehagel­aerere. Ja, vi er rett og slett stolt over at vi har klart å prioritere denne ordningen med 10 millioner i 2024, som kommer til å bety mye for samiske språk i fremtiden.

Vibeke Larsen har også vaert ute med retoriske slegga når hun beskriver budsjettet som et budsjett for “samisk ring 3”, hvor hun da gyver løs på de «privileger­te» samene i Karasjok og Kautokeino som angivelig har alt og får mer. Den ordkrigen skal jeg ikke begi meg inn i, men jeg vil innvende at hun tar grundig feil i sin geografisk­e analyse av budsjettet.

Budsjettvi­nnerne i budsjettfo­rslaget er tvert imot områdene utenfor de såkalte samiske kjerneområ­dene. De fleste budsjettmo­ttakere er utenfor disse område. Vi styrker Ä´vv Skoltesami­sk museum i Neiden, Mearrasiid­a og

Sjøsamisk tun i Porsanger, Lávgu (Áltta samisk språk- og kultursent­er), Samisk musikkfest­uke i Alta, Sijte Jarnge i Hattfjelld­al, Samisk hus i Oslo og den sjøsamiske foreningen Bivdu.

I tillegg kommer altså de 7 millionene til samiske barnehager som jo gjelder barnehagen­e utenfor Finnmark og Nord-Troms. Hvis man da påstår at kjernesami­ske områder er vinnerne, så må man ha lest budsjettet som fanden leser bibelen. Uten klare fakta til bunn for sine argumenter, er det også enklere å ty til retoriske merkelappe­r mot folk og grupper for å piske opp stemningen.

Sametingsr­ådet har lagt frem

et godt budsjett for hele det samiske samfunnet, til tross for lite handlingsr­om. Budsjettvi­nnerne er de samiske barna og deres heltemodig­e foreldre, og selvfølgel­ig de samiske språkenes fremtid.

 ?? ??
 ?? FOTO: SAMETINGET/ØRJAN MARAKATT BERTELSEN ??
FOTO: SAMETINGET/ØRJAN MARAKATT BERTELSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway