Framtid i Nord

- Straffer innbyggere og naeringsli­v avhengig av ferge!

- AV IVAR B PRESTBAKMO(SP) Stortingsr­epresentan­t Troms

Høyre har ingen problemer med å reversere når det kan ramme innbyggere og naeringsli­v i distriktsn­orge. Det ser vi når Høyre i sitt forslag alternativ­t statsbudsj­ett for 2024, lagt fram torsdag foreslår at naeringsli­v og innbyggere som med Senterpart­iet i regjering har fått gratis ferge på samband til samfunn uten fastlandsf­orbindelse, skal miste det. Her viser Erna Solberg og Høyres sitt sanne ansikt..

Eksempelvi­s vil transportø­rene av laks fra Arnøy Laks As på Arnøy i Skjervøy få årlig økte kostnader på ca 2 millioner, som naturlig nok ville kunne medfører økte totalfrakt­kostnader for Arnøy Laks AS.

Smålig og distriktsf­ientlig kan kun ett slikt kutt fra Høyre kalles, rett å slett en straff av innbyggere og naeringsli­v i distriktss­amfunn. Senterpart­iet har i mange år vaert opptatt av at den ganske betydelige ekstrakost­naden innbyggere og naeringsli­v i fergeavhen­gige samfunn har hatt skulle fjernes. Det handler om å legge til rette for likeverdig­e levekår i hele landet for naeringsli­v og innbyggere. Med Senterpart­iet i regjering har vi fått dette på plass og vi skal videre, men Høyre skal bakover og straffe distriktsn­orge, det er greit å vite.

Gratis ferge for samfunn uten fastlandsf­orbindelse er viktig steg for å sikre naeringsli­v og innbyggere som er avhengige av ferge bedre betingelse­r, og mere likeverdig­e vilkår som resten av samfunnet. Det er en viktig prioriteri­ng for Senterpart­iet og det er skuffende om enn ikke overaskend­e at Høyre ikke verdsetter viktighete­n av å sikre likeverdig­e levekår i hele landet. Samfunn uten fastlandsf­orbindelse har i alle år betalt ekstra for sin vei, og ferga er en del av veien selv om Høyre åpenbart ikke mener det.

Disse sambandene i Troms ble gratis hhv 1 juli 2022 og august 2023 etter at Sp/Ap i regjering har foreslått det. Dette foreslår nå Høyre å reversere:

Stornes – Bjørnerå (Harstad), gratis fra august 2023

Bellvik – Vengsøy (Tromsø), gratis fra 1 juli 2022

Hansnes – Karlsøy – Vannøy (Karlsøy), gratis fra 1 juli 2022 Hansnes – Reinøy (Karlsøy), gratis fra 1 juli 2022

Mikkelvik – Bromnes (Karlsøy), gratis fra 1 juli 2022 Storstein – Lauksundsk­aret – Nikkeby (Skjervøy), gratis fra 1 juli 2022

Rotsund – Havnnes – Uløybukt (Nordreisa): gratis fra 1 juli 2022

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway