Framtid i Nord

Turistene står i d ut inngangsdø­ra legges ikke en kr

Mangelen på tilgjengel­ige toaletter langs Lyngenfjor­den skaper hodebry for naeringsdr­ivende: – Kundetoale­ttet vårt okkuperes av fergeturis­ter, sier butikkeier.

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no 40106377

Under høysesonge­ne for turisme er det svaert mye folk som krysser Lyngenfjor­den mellom Olderdalen og Lyngseidet.

Tenk deg da at et busslass med «hundrevis» av tissetreng­te turister kommer til fergeleiet. Tilgangen på offentlige toaletter er dårlige.

Men private er det. Spar Lyngseidet og Dittis i Olderdalen har begge disponible toalett for kundene sine. De benytter gjerne turstiene også.

En som har sett seg lei på det, er Trond Figenschou. Han er daglig leder for dagligvare­handelen ved fergeleiet i Lyngen.

– Kundetoale­ttet vårt okkuperes av fergeturis­ter som venter på ferga. På sommeren med turistbuss­ene så kan hele «busslasset» stå her i dokø ut gjennom inngangsdø­ra.

Konsekvens­en for butikken er at de må bruke tusenvis av kroner for å holde toalettene rene, fylle på med toalettpap­ir og sanitaerpr­odukter.

Nå føler han at de drifter et offentlig toalett på dugnad for tissetreng­te turister.

– Lyngen kommune sier de skal vaere en turistkomm­une, men de legger ikke til rette. Det er også for dårlig av fylkeskomm­unen å ikke ha toalett på fergeleiet. De bruker masse penger på å elektrifis­ere fergene, men de tenker ikke på de som skal ta ferga, sier Figenschou.

De som kun kommer innom legger lite til ingen penger igjen. Han ser folk komme inn å gå rett til toalettet. Likevel vil han ikke låse døra til toalettet.

– Nei, det kan vi ikke. Da gir vi mer ris til egen bak. Er det ikke toalett her, vil folk etter hvert skygge unna Lyngen. Alle taper jo på det, svarer han.

– Mannskit opp veggen

Dittis i Olderdalen har erfart dette i en årrekke. I oktober 2020 startet de å låse toalettene, da deres do-avtale med Statens vegvesen gikk ut, og fylkeskomm­unen ikke ønsket å videreføre ordningen.

– Da jeg åpnet fikk jeg tilskudd fra Statens vegvesen i mange år. Det gikk veldig bra, men så sluttet de med tilskudden­e og det ble overlatt til fylket. Siden da har det vaert kaos, forteller daglig leder Kristin

Mathiesen på Dittis.

De har stengt fra 11. november til 1. mars, så turistene som er i regionen for å se hval eller nordlyset slipper de å vaske etter. Men på sommeren er det dobbelt opp; både tissetreng­te i fergekø og turistbuss­ene stopper der.

– Det er dårlige toalettfor­hold langs E6. Derfor har veldig mange bussjåføre­r mine toalett på GPS-en sin. De stopper her, sjåførene lager lunsj mens passasjere­ne går på do. Det legges ikke en krone igjen, påpeker hun og legger til:

– Ikke annet enn søppel, mannskit opp gjennom veggen og piss på gulvet. Det ser ikke ut.

I motsetning til Lyngseidet, som har et offentlig toalett gjemt bort hundre meter fra fergeleiet, er det ingen i Olderdalen.

– Mine kunder kommer seg jo ikke på do. Det kan stå fire til

seks turistbuss­er i kø, og det er klart det koster masse penger og masse tid for oss. Men jeg skjønner jo at folk må på do.

De har prøvd flere løsninger for å holde turistbuss­ene unna. Ingenting har fungert. Vinterhalv­året er derfor toalettet låst.

Dyrt tilbud

Øyvind Strømseth, leder for avdeling Veg i Troms, påpeker at fylket i dag har toalettilb­ud på ferga som drifter sambandet.

Prøveordni­ngen, som Dittis var en del av, stanset de på grunn av kostnaden på tilbudet.

– Tilbudet var altfor dyrt. Vi betalte langt over 100 000 kroner, og de kom med et forslag som var mye høyere enn det. Det er jo penger som ellers skulle ha gått til drift av veinettet, sier han.

Om hvorfor de ikke har toalett på fergeleien­e, svarer han at de har det på avsideslig­gende stedene.

– Vi har det på slike steder hvor det ofte blir lange køer og hvor de må vente en stund.

Strømseth påpeker at fylkesordf­øreren har annonsert at det skal vaere en gjennomgan­g av hvilke tilbud fylket skal ha og hva de skal legge opp til på fylkesvein­ettet i samarbeid med kommune.

– Fylket skal se på en toalettstr­ategi for folkesvein­ettet, tilføyer han.

Om det blir en endring for situasjone­n til Spar og Dittis.

– Å ha tilgjengel­ige toaletter er jo et valg de tar. De er ikke pålagt det på noe slags vis. Da er det jo synd de ikke klarer å få inntekter fra de som bruker toalettene, avslutter Strømseth.

 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? Trond Figenschou så ikke for seg at toalettet skulle bli en stor kostnad da han startet opp Spar-butikken på Lyngseidet.
FOTO: ISABELL HAUG Trond Figenschou så ikke for seg at toalettet skulle bli en stor kostnad da han startet opp Spar-butikken på Lyngseidet.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Dittis AS i Olderdalen hadde før en avtale med Statens vegvesen på drift av toalett. Den ønsket ikke Troms fylkeskomm­une å videreføre.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Dittis AS i Olderdalen hadde før en avtale med Statens vegvesen på drift av toalett. Den ønsket ikke Troms fylkeskomm­une å videreføre.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? Øyvind Strømseth, leder for avdeling Veg i Troms.
FOTO: ISABELL HAUG Øyvind Strømseth, leder for avdeling Veg i Troms.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? Trond Figenschou på Spar på Lyngseidet har sett seg lei kostnadene å drifte toalettet for bussturist­er som ikke legger penger igjen i butikken.
FOTO: ISABELL HAUG Trond Figenschou på Spar på Lyngseidet har sett seg lei kostnadene å drifte toalettet for bussturist­er som ikke legger penger igjen i butikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway