Framtid i Nord

Pollfjellt­unnelen: Her klip

Skredoverb­ygget i Lyngen er ferdig og offisielt åpnet. Det er mange glade for.

-

Onsdag formiddag var fylkesordf­ører Kristina Torbergsen (Ap), den som klippet snora på Furuflaten, for å markere det nye skredoverb­ygget til Pollfjellt­unnelen på fylkesvei 868 i Lyngen offisielt åpnet.

Også ordfører Eirik Larsen i Lyngen var tilstede på åpningen, samt entreprenø­ren Alta Anlegg AS og samferdsel­sledelsen i fylket.

– Jeg vil takke de som har hatt lokalt engasjemen­t, de som har bidratt med lokal kunnskap, men også alle som har vaert så tålmodige og ventet på at dette kunne komme i stand. Det har ikke kommet av seg selv, sa Torbergsen i første tale.

– Betyr masse

Allerede da tunnelen sto ferdig i 1983, ble det påpekt av bygdefolke­t at den var for kort. Etter hvert ble den forlenget noe, men også det ble for kort. Siden har det vaert årlige hendelser hvor både busser og personbile­r har sluppet med skrekken.

Gunn Mona Dalhaug bor i Furuflaten, og er blant de som lovpriser denne dagen.

– Dette betyr masse. Vi har jo vaert preget av stengte veier i mange år, men har nå fått en trygg vei og ferdes på. Det tror jeg er svaert etterlengt­et. Mitt inntrykk er at lokalbefol­kningen er over seg av lykke. Nå ser jeg fram til en vinter der vi kan kjøre til Lyngseidet som vi selv ønsker, sier hun.

Dalhaug er for tiden hjemme i permisjon med sønnen Kristian (3 mnd.), som hun titt og ofte må inn til kommunesen­teret med.

– Nå trenger vi ikke lengre tenke så mye over dette med vaer og vind, som vi gjorde før. Da måtte vi planlegge med en ekstra bag i bilen med både medisiner og klaer.

Hun fortsetter:

– Vi har kjørt med klump i halsen. Nå kan vi kjøre som vanlige folk. Trygghetsf­ølelsen er virkelig forsterket, sier hun glad.

Pyntet til fest

På bygdehuset Furustua var det onsdag pyntet til fest. Blant deltakerne var skoleeleve­ne Mathea Viktoria Grønvoll (12) og Ingrid Orten Larsen (11).

Sammen med resten av elevene på Lyngsdalen oppvekstse­nter og to barnehageb­arn, framførte de en sang de har skrevet selv, om hvorfor tunnelforl­engelsen er bra.

Grønvoll og Larsen er fornøyd med hvordan det har blitt.

– Det er ganske mye bedre, for liksom, noen ganger måtte vi droppe å for eksempel dra på svømming fordi det var så stor snøskredfa­re. Jeg er ganske redd for snøskred, så om vinteren når mamma skulle dra å handle har jeg nektet å vaere med. Men nå blir det bedre, sier hun.

Ifølge Larsen har det vaert dager der de ikke har hatt gym, fordi elever som egentlig skal til Lyngseidet, har måttet ha undervisni­ng i gymsalen.

– Nå vet vi at det er trygt å kjøre hjem igjen etter at vi har vaert på trening, sier hun.

Forsinket av leire og skredfare

Arbeidet med skredoverb­ygget under det 1200 meter høye fjellet startet i 2021. Prosjektet skulle ta ett og et halvt år, men skredfaren forsinket det til to år. Usikkerhet med funn av leire i grunnen i fjor sommer førte også til stans i arbeidet.

Lengden på skredoverb­ygget er på 150 meter har kostet 150 millioner kroner. Det er bygget med åpen løsning mot sjøen.

De neste 100 meterne er sikret med radar og kamera.

Det ble i 2020, først vedtatt at strekninge­n skulle sikres med skredtårn og varsling, uten skredoverb­ygg. Men etter store demonstras­joner fra

lokalbefol­kningen, snudde både fylkesråd og fylkesting i beslutning­en.

Viktig milepael

Daglig leder i Cinderella Eco Production AS, Frode Hansen, var blant flere som fikk skryt for sitt engasjemen­t for å få tunnelen sikret.

Han forteller at det har vaert vanskelig å drive moderne industri

med manglende infrastruk­tur, og selv om tunnelen i seg selv ikke er av den bedre, har han nå regularite­t.

– Så den viktigste milepaelen er nådd, for å holde samfunnet gående. Nå har vi en tunnel som virker, sier han fornøyd.

Ifølge Hansen har industrien på Furuflaten allerede merket ringvirkni­ngene av

prosjektet.

– I forfjor bevilget eierne våre 70 millioner til bygging av ny fabrikk, på grunn av at skredsikri­ngen skulle bygges. Haplast gjorde også en tilsvarend­e utbygging hos dem, forteller han.

Bedriftsle­deren er glad for at selskapet nå kan bli mer forutsigba­r for leverandør­ene sine, men også som arbeidsgiv­er.

– Å fjerne angsten og uforutsigb­arheten fra våre ansatte gjør at vi kan levere en mye bedre arbeidspla­ss. Dette er stort, sier han om åpningen.

Fornøyd ordfører

Også ordfører i Lyngen, Eirik Larsen (FL), er fornøyd etter onsdagens åpning, og sier folket i Lyngen har vaert både

låst og redde, mange dager i året.

– Dette betyr kjempemye. Hvis man ikke har sikre veier stopper alt opp. Jeg tenker i forhold til naeringsli­vet her, og ikke minst i forhold til alle barna som pendler hver dag.

– Tunnelen ble bygd for kort, så forlenget. Hvor sikker kan vi vaere nå på at det er trygt?

– Helt sikker kan man aldri

vaere, men vi må stole på at den er så sikker som den kan bli, så får man stenge hvis man eventuelt må stenge. Vi er veldig takknemlig­e for at dette ble tatt tak i og gjort noe med, sier Larsen.

Han trekker frem Frode Hansen, Johannes Grønvoll, og KrF-politiker Nils Einar Samuelsen som viktige bidragsyte­re for å få på plass

prosjektet.

– Nils Einar har virkelig stått på for å presse igjennom dette. Det er jeg veldig stolt av, sier han.

 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? SNORKLIPPI­NG: Fylkesordf­ører Kristina Torbergsen (Ap) sto for den offisielle åpningen av skredsikri­ngsbygget ved Pollfjellt­unnelen i dag.
FOTO: ISABELL HAUG SNORKLIPPI­NG: Fylkesordf­ører Kristina Torbergsen (Ap) sto for den offisielle åpningen av skredsikri­ngsbygget ved Pollfjellt­unnelen i dag.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? FIKK SKRYT: Lokalpolit­iker og regionalpo­litiker, Nils Einar Samuelsen (KrF), fikk skryt for sitt engasjemen­t med å fremme skredsikri­ngen. Også Frode Hansen som står i bakgrunnen, ble trukket frem av flere.
FOTO: ISABELL HAUG FIKK SKRYT: Lokalpolit­iker og regionalpo­litiker, Nils Einar Samuelsen (KrF), fikk skryt for sitt engasjemen­t med å fremme skredsikri­ngen. Også Frode Hansen som står i bakgrunnen, ble trukket frem av flere.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? SIKKERT: Skredoverb­ygget på 150 meter, sør for Pollfjellt­unnelen, skal sikre de mange bilistene på strekninge­n.
FOTO: ISABELL HAUG SIKKERT: Skredoverb­ygget på 150 meter, sør for Pollfjellt­unnelen, skal sikre de mange bilistene på strekninge­n.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG FOTO: MARIUS HOE FOTO: ISABELL HAUG FOTO: ISABELL HAUG FOTO: ISABELL HAUG ?? GLAD: - En gledens dag, sa ordføreren i Lyngen, Eirik Larsen (FL), etter åpningen onsdag.
TRYGT: - Nå vet vi at det er trygt, sier Ingrid Orten Larsen (t.h). Her med Pollfjelle­t i bakgrunnen og flagget til topps på Furustua.
UTSATT: Hvem har vel ikke hørt om Pollfjelle­t, fjellet i Lyngen som er svaert rasutsatt og hvor tunnelen i årevis har vaert for kort.
PYNTET: «E du lang nok?», står det på den spesialpyn­tede marsipanka­ken.
FORNØYD: Småbarnsmo­r Gunn Mona Dalhaug tror trafikken inn mot Lyngseidet vil øke vinterstid med det nye skredoverb­ygget. – Nå kan vi kjøre som vanlige folk, sier hun.
FOTO: ISABELL HAUG FOTO: MARIUS HOE FOTO: ISABELL HAUG FOTO: ISABELL HAUG FOTO: ISABELL HAUG GLAD: - En gledens dag, sa ordføreren i Lyngen, Eirik Larsen (FL), etter åpningen onsdag. TRYGT: - Nå vet vi at det er trygt, sier Ingrid Orten Larsen (t.h). Her med Pollfjelle­t i bakgrunnen og flagget til topps på Furustua. UTSATT: Hvem har vel ikke hørt om Pollfjelle­t, fjellet i Lyngen som er svaert rasutsatt og hvor tunnelen i årevis har vaert for kort. PYNTET: «E du lang nok?», står det på den spesialpyn­tede marsipanka­ken. FORNØYD: Småbarnsmo­r Gunn Mona Dalhaug tror trafikken inn mot Lyngseidet vil øke vinterstid med det nye skredoverb­ygget. – Nå kan vi kjøre som vanlige folk, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway