Framtid i Nord

Kåfjord krever flomerstat­ning Troms Kraft mener de ikke had På 42 mill. Men de skyld i flommen

-

Kåfjord kommune varsler søksmål mot Troms Kraft Produksjon. Erstatning­skravet er på 42 millioner kroner.

Kåfjord kommune krever erstatning fra Troms Kraft Produksjon (TKP). Kravet kommer som en følge av ekstremflo­mmen i 2022 i Kåfjorddal­en og de kostnadene kommunen har hatt i forbindels­e med den.

24. november sendte kommunen via deres advokat varslet på søksmålet.

Kravet er stipulert til om lag 42 millioner kroner.

I kravet, som er framsatt av advokatfir­maet Lund & Co DA, kommer det fram at kommunen fram til i dag har brukt 18,2 millioner kroner i forbindels­e med flommen i 2022.

Burde handlet annerledes

Kommunen hevder at TKP ikke tok tilstrekke­lige forholdsre­gler, brøt reglemente­t for vassdrag og konsesjons­vilkårene, og dermed er ansvarlige for skade flommen gjorde.

Flommen førte blant annet til skader på kommunal vei, kommunal bru, kommunale folkehelse­tiltak, fotballban­e, gangbru, elvesti, flere små bruer og kulturminn­er i Ankerlia.

Kommunen påpeker at Troms Kraft burde ha handlet annerledes med tanke på forutsetni­ngene før flommen, inkludert varmeperio­den, høy magasinfyl­ling, og med en generator ute av drift.

Så ikke flommen komme

«TKP skulle iverksatt forhåndsta­pping av magasinet på et langt tidligere tidspunkt» og «Det er i seg selv uaktsomt at fyllingsgr­aden den 27. juni 2022 var 91 %, gitt omstendigh­etene som forelå med risiko for flom», heter det i erstatning­skravet.

Det påpekes også fra kommunen sin side at det ikke så ut til at TKP identifise­rte risikoen for flom før flommen allerede var et faktum.

I tillegg mener de at TKP ikke oppfylte sin aktsomhets­plikt ved manglende varsling og tiltak, noe som kunne redusert skadene.

Er uenige

Troms Kraft var onsdag ikke tilgjengel­ig for å gi en kommentar til varslet om søksmål fra kommunen. Men Framtid i Nord har torsdag vaert i kontakt med forretning­sutvikler Geir Håvard Hanssen i Troms

Kraft Produksjon. Han er klar på at TKP og Kåfjord kommune er uenige om ansvarsfor­holdene i saken.

– Ja, vi som vannkraftp­rodusent kan ikke se at vi er an

svarlige for at det ble flom i elva eller at vi er ansvarlige for skadene som oppsto som følge av vårflommen. Flom er en naturlig hendelse, og et vannkraftv­erk kan vaere med

å dempe flomfaren. Men det betyr ikke at det ikke kan bli flom likevel, sier Hanssen.

Han påpeker at Troms Kraft Produksjon støtter seg til vurderinge­r Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) har gjort i saken.

– NVE konkludere­r med at vi ikke har brutt manøvrerin­gsreglemen­tet og de sier også at det ikke er holdepunkt­er for å si at flommen ble større på grunn av våre manøvrerin­ger og de tiltakene vi gjorde. Det er det faktagrunn­laget vi har og som vi støtter oss på, sier Hanssen.

Ser fram til avklaring

Han påpeker at TKP har hatt dialog med kommunen hele veien.

– Vi har stor forståelse for at en storflom av denne arten er en krevende situasjon for

kommunen og de berørte. Vi er opptatt av et godt samarbeid med kommunen og innbyggern­e, men i denne saken er vi altså uenige. Nå ser vi fram til å få avklart ansvarsfor­holdene rundt dette, sier Hanssen.

– Hva syns Troms Kraft Produksjon om kravet på 42 millioner kroner?

– Vi har fått varslet fra kommunen og skal svare det ut på en ordentlig måte. Hvis vi har et ansvar, så skal vi ta det. Men vi kan som sagt ikke se at vi har ansvaret for en slik flomhendel­se, avslutter Hanssen.

Nå har TKP fram til 8. desember å ta stilling til erstatning­skravet og grunnlaget advokatfir­maet Lund & Co DA har framstilt for TKP.

Framtid i Nord har vaert i kontakt med både kommunedir­ektør

Trond Arne Hoe og ordfører Bernt Lyngstad for Kåfjord kommune. De ønsker ikke å kommentere søksmålet på nåvaerende tidspunkt.

 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Kåfjord kommune hevder at Troms Kraft Produksjon ikke tok tilstrekke­lige forholdsre­gler, brøt reglemente­t for vassdrag og konsesjons­vilkårene, og dermed er ansvarlige for skade flommen gjorde.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Kåfjord kommune hevder at Troms Kraft Produksjon ikke tok tilstrekke­lige forholdsre­gler, brøt reglemente­t for vassdrag og konsesjons­vilkårene, og dermed er ansvarlige for skade flommen gjorde.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Gangbrua til Ankerlia friluftsmu­seum var det første tegn på at fare var på ferde. En bekymret innbygger ringte kommunen når hen oppdaget at den var tatt av flommen.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Gangbrua til Ankerlia friluftsmu­seum var det første tegn på at fare var på ferde. En bekymret innbygger ringte kommunen når hen oppdaget at den var tatt av flommen.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? UENIG: Geir Håvard Hanssen i Troms Kraft Produksjon mener de ikke har skyld i flommen som rammet Kåfjorddal­en i fjor.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD UENIG: Geir Håvard Hanssen i Troms Kraft Produksjon mener de ikke har skyld i flommen som rammet Kåfjorddal­en i fjor.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Holmen Stadion i Kåfjorddal­en ble totalskade­t etter at Kåfjordelv­a rant over sine bredder.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Holmen Stadion i Kåfjorddal­en ble totalskade­t etter at Kåfjordelv­a rant over sine bredder.
 ?? ??
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Holmen bru måtte rives etter å ha blitt skeiv under flommen. Nå skal kommunen bygge ny bru på samme sted.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Holmen bru måtte rives etter å ha blitt skeiv under flommen. Nå skal kommunen bygge ny bru på samme sted.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway