Framtid i Nord

- Mer krevende farvann for fi Skeriene

- SVEIN OVE HAUGLAND Adm. direktør, Norges Råfisklag

De siste 10 årene har vaert en fantastisk periode for fiskeriene i nord. Samtlige år fra og med 2014 til og med 2022 har vaert rekordår for den norske fiskeflåte­n innenfor Råfisklage­ts område, med et ørlite unntak for 2019 og korona-året 2020. Men nå skjer det et skifte og spørsmålet er om fiskeflåte­n, fiskeindus­trien og kystsamfun­nene er klar for det?

I 2014 leverte den norske fiskeflåte­n fangster til en samlet verdi av 8,1 milliarder kroner omregnet til kroneverdi­en i 2022. I 2022 hadde denne verdien økt til nesten 15,3 milliarder kroner. Den samla realverdie­n av de norske landingene har altså økt med 88 % i denne 10-års perioden.

Det finnes knapt noen perioder hvor fiskeriene har vaert gjennom en slik positiv verdiutvik­ling som vi har sett i disse årene.

Hoveddrivk­raften i denne fantastisk­e verdiutvik­lingen er en meget solid torskebest­and som har medført høye fiskekvote­r. Torskekvot­a var historisk høy i 2013, men prisene var historisk lave. Dette medførte at torsken vår kom på mange middagsfat rundt i verden og fiskerne har tjent på at torskepris­en etter det har steget jevnt og trutt i hele 10-års perioden. Den norske krona, som har svekket seg i hele perioden, har gitt et solid ekstra bidrag til verdiutvik­lingen i norske fiskerier.

Torsken har ikke bidratt alene. Det har vaert en positiv verdiutvik­ling på de aller fleste fangstene i denne perioden. Kongekrabb­en har for eksempel økt fra en samla inflasjons­korrigert verdi på 164 millioner kr i 2014 mot 841 millioner kroner i 2022, og vi har fått inn snøkrabben som et nytt fiskeri i perioden.

Også 2023 er et godt år for fiskeflåte­n og Råfisklage­ts årsomsetni­ng kommer til å ende på omtrent samme nivå som i 2022, da totalverdi­en endte på nesten 17,3 milliarder kroner inkludert de utenlandsk­e landingene.

Hva så med årene som kommer? Vi har sett over flere år at torskekvot­a har vaert fallende. Dette er en trend som forskerne har forutsagt og som har vaert tydelig over flere år. I 2024 er den samla torskekvot­a i Barentshav­et på 453 000 tonn. I 2014 var den på 993 000 tonn, og vi er med andre ord på et nivå under det halve av toppårene. Torskekvot­a i 2024 vil vaere på nivå med den vi hadde i perioden 1999-2008.

For det enkelte fartøy vil torskekvot­a bli vesentlig redusert. Noen vil få en reduksjon på nesten 50 % sammenlign­et med 2023. Dette får betydelige konsekvens­er - ikke bare for fiskeflåte­n. Nedgangen i landinger får selvsagt også konsekvens­er for fiskeindus­trien som kjøper disse fangstene og for aktivitete­n i kystsamfun­nene. Fiskeindus­trien vil oppleve en enda tøffere konkurrans­e om råstoffet når kvotene går ned.

I tillegg til nedgangen i torskekvot­a, blir også kvota for hyse, blåkveite og kongekrabb­e vesentlig lavere enn i år. For kongekrabb­en kan kvotenedga­ngen bli på nesten 60 %, noe som vil bli svaert merkbart for sjarkflåte­n på Finnmarksk­ysten. Heldigvis er seibestand­en i god forfatning og dette fiskeriet vil etter all sannsynlig­het bidra med store verdier og aktivitet i årene som kommer.

Normalt vil reduserte kvoter medføre økte priser hvis alle andre forhold er like. Men vi vet at det er dyrtid i markedene, og det finnes helt sikkert grenser for hvor langt prisene kan strekkes når mange konsumente­r sliter med økonomien. Dette vil bli enda tydeligere hvis den norske krona skulle styrke seg i årene som kommer.

Samtidig vet vi at kostnadene for fiskeflåte­n ikke avtar framover. Høy rente, økende drivstoffp­riser, høyere avgifter og omstilling i det grønne skiftet, vil utfordre lønnsomhet­en.

Vi står med andre ord overfor et trendskift­e etter en 10-årsperiode med stadig økende verdier i fiskeriene og inn i en periode med stor sannsynlig­het for verdinedga­ng. Det er avgjørende at hele verdikjede­n forstår denne endringen og innretter seg etter den. Det er rimelig å anta at det blir en mer krevende periode for aktørene – både i fiskeflåte­n og i fiskeindus­trien.

Samtidig er det ikke noen grunn til panikk. Verdien av fiskelandi­ngene vil fortsatt ligge på et historisk høyt nivå i årene som kommer. Når alt går på skinner i 10 år på rad, kan det imidlertid vaere lett å glemme at fiskeri er ei syklisk naering hvor svingninge­r er det normale. Heller ikke denne gangen vokser treet inn i himmelen!

 ?? ?? FOTO: ESPEN SOLLI
FOTO: ESPEN SOLLI
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway