Framtid i Nord

Kristin (32) har nå en ti felles med Warholm og Ng til Pelé

Kickbokser Kristin Vollstad fra Nordreisa har på under tre måneder blitt verdensmes­ter to ganger - med det føyer hun seg inn på en eksklusiv liste.

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no Journalist

Hva har Kristin Vollstad, Karsten Warholm og avdøde Pelé til felles?

Jo, de har alle blitt verdensmes­tere hele tre ganger.

Verdensmes­ter. Hele tre ganger. Smak litt på den, du. Vollstad. Warholm. Pelé. Kristin Vollstad (32) fra Nordreisa ble verdensmes­ter i kickboxing første gang i 2017 i såkalt «Olympic-style».

I september i år tok hun gull i proff-VM i Oslo, for så å avslutte 2023 med nok en medalje fra øverste hylle under VM i Albufeira i Portugal 24. november, også denne gangen i «Olympic-style».

Men nå som støvskyen har lagt seg. Har Kristin tatt inn over seg at hun faktisk har blitt verdensmes­ter to ganger på under tre måneder?

– Hodet har gått forbi det nå. Da jeg kom hjem gikk jeg

rett inn i en eksamenspe­riode og til muntlig eksamen i europeisk språk, humrer Vollstad på telefon fra Oslo, hvor hun bor og studerer til å bli lektor.

– Det blir mer feiring når jeg er ferdig med eksamen, forteller hun.

Men før den tid venter tre eksamener til, blant annet i tysk tekstkultu­r.

Aldri opplevd før

Mesterskap­et i Portugal trakk til seg over 70 nasjoner med til sammen 1400 utøvere, ifølge Norges Kickboxing­forbund.

Selve kampene fant sted i Pavilhão Municipal, en intim idrettshal­l med det som viste seg å bli et enormt støynivå fra publikum.

Det igjen gjorde at finalekamp­en i Albufeira ble av det litt spesielle slaget.

På motsatt side av ringen ventet Guler Deniz Topuz fra Tyrkia, en utøver som er kjent for å slå veldig hardt og som Vollstad har kjempet mot tidligere.

Men Vollstad, som er høyere enn Topuz, klarte å holde henne på avstand. Noe som gjorde at utøveren fra Tyrkia ble mer og mer frustrert jo mer hun bommet.

– På et tidspunkt ropte hun til meg, og det har hun ikke lov til. Jeg har aldri opplevd det før, men hun ropte i frustrasjo­n i ringen, og da visste jeg at dette har jeg.

– Det var mye heiing og det kokte i hallen, jeg tror ikke det hjalp så mye for henne den heiinga fra Tyrkia, for dem var så stressa da de ropte. Så det hjalp egentlig i min favør, sier Vollstad.

Og det var nettopp da at Kristin kunne spille på det som er en av hennes aller største styrker.

Nemlig å holde hodet kaldt når det gjelder som mest.

– Jeg er veldig rolig. Det skal litt til før jeg blir stresset. Hvis jeg ligger bak i en kamp så pleier jeg å ta det ganske med ro, altså. Så for min del er det bare en fordel hvis det er ekstra press på kampene, sier hun.

Begynner hun å bli mett?

I en alder av 32 år har altså Vollstad oppnådd det de aller fleste kun kan drømme om - og litt til.

Men har hun passert toppen av det hun kan prestere, som kanskje mange andre idrettsutø­vere ville gjort?

– Det er litt typisk at det kun finnes tall for menn, men i fullkontak­t kampsport er det faktisk i 30-årene folk gjør det best. Det handler om at det ikke har begynt å gå nedover fysisk riktig enda, og man er mer trygg i det mentale, som kanskje er det viktigste når man står i ringen.

– Og det blir man bare tryggere på som voksen og jo mer erfaring man har. Det er jo egentlig nå. Jeg føler at jeg blir bedre fra år til år og fra kamp til kamp, og det er også tilbakemel­dingene jeg får. Så jeg

tror jeg kan holde på en god stund til, innrømmer hun.

Enn med medaljefan­gsten? Begynner hun å bli «mett» av den?

– Jeg har aldri vaert så veldig opptatt av det med titler, og det høres kanskje veldig rart ut når man driver å reiser til mesterskap. Men det er jo selve aktivitete­n og det å reise med laget som jeg synes er gøy.

– I år synes jeg det har vaert en av de fineste turene sosialt. Vi har det veldig gøy i lag. Og det er jeg ikke mett på, den delen er jeg overhodet ikke mett på.

Samtidig erkjenner hun at følelsen som surrer i kroppen i minuttene etter en seier er vanskelig å erstatte.

– Man føler seg helt «on top of the world!»

– Vi lever ikke så fancy

Men med gjeve titler i hopetall, så skulle man tro at premiepeng­ene suste inn på kontoen like fort som Vollstad sparker.

Men det er ikke tilfellet, forteller hun.

– Det finnes ikke premiepeng­er.

Så det er ikke mye penger å hente. Jeg får et Bstipend fra Olympiatop­pen på 70 000 kroner i året, og så får jeg litt medisinsk hjelp og kan trene gratis hos dem. Så det er ikke store greiene. Men jeg jobber i klubben og instruerer fem dager i uka på kveldene.

– Vi lever ikke så fancy. Vi får mye ut av det vi holder på med og får betalt i livsglede, sier hun og «vi’er» seg med samboeren Kian Golpira som også er kickbokser og verdensmes­ter.

Vollstad som flyttet til Oslo i 2011 for å satse på kickbok

sing, sier at sporten er blitt en «del av henne» og forteller at miljøet i klubben hun trener i, er som en stor familie.

– Jeg ser den her gjengen mye mer enn jeg ser min egen familie. Vi trener sammen, heier på hverandre, støtter hverandre - gjennom tunge dager, vonde dager og gode dager, det er nok det som driver mange av oss.

Hjem til Reisa

I tiden fremover ønsker Vollstad og samboeren å kunne reise mer internasjo­nalt og trene med utøvere fra andre land.

– Det kommer ikke til å bli kjempepopu­laert hos treneren min om jeg drar til konkurrent­ene å trener, flirer hun.

Men før det temaet skal opp til vurdering og diskusjon, venter en etterlengt­et juleferie.

– Det blir en liten adventstur til Reisa, så blir det jul i München og nyttårsaft­en i Oslo. Jeg gleder meg veldig til å komme hjem til Reisa!

 ?? ??
 ?? FOTO: KUVA: PRIVAT ?? KVENSK FLAGG: Den kvenske avisa Ruijan Kaiku skriver at Vollstad er kvenenes svar på Pippi. – Jeg føler spesielt museflette­ne til Pippi Langstrømp­e treffer, jeg var stor fan av henne da jeg var liten, sier Vollstad.
FOTO: KUVA: PRIVAT KVENSK FLAGG: Den kvenske avisa Ruijan Kaiku skriver at Vollstad er kvenenes svar på Pippi. – Jeg føler spesielt museflette­ne til Pippi Langstrømp­e treffer, jeg var stor fan av henne da jeg var liten, sier Vollstad.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Kristin Vollstad møtte Symbat Aliaskar fra Kashakstan i kvartfinal­en. En kamp Vollstad vant 3–0.
FOTO: PRIVAT Kristin Vollstad møtte Symbat Aliaskar fra Kashakstan i kvartfinal­en. En kamp Vollstad vant 3–0.
 ?? FOTO: BEATE OMA DAHLE/NTB/ISABELL HAUG/AP PHOTO ?? Kickbokser Kristin Vollstad fra Nordreisa er det ferskeste medlemmet i klubben vi-som-har-tre-vm-gull. Rundt det samme medlemsbor­det sitter det også andre rimelig kjente utøvere.
FOTO: BEATE OMA DAHLE/NTB/ISABELL HAUG/AP PHOTO Kickbokser Kristin Vollstad fra Nordreisa er det ferskeste medlemmet i klubben vi-som-har-tre-vm-gull. Rundt det samme medlemsbor­det sitter det også andre rimelig kjente utøvere.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Kristin Vollstad med hennes sparringsp­artnere i klubben Fighter i Oslo.
FOTO: PRIVAT Kristin Vollstad med hennes sparringsp­artnere i klubben Fighter i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway