Framtid i Nord

Fred Erlend gir ikke opp: – Nedleggels­en er veldig seriøst

Vekslingsm­odellen for barne- og ungdomsarb­eider ved Nord-Troms vgs. henger fortsatt i en tynn tråd. Nå maner Fred Erlend Rundhaug (SV) til en siste kamp.

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no Journalist

– Det er sterkt gledelig at mesteparte­n av fagene blir videreført, forslaget om å legge ned så mange linjer i NordTroms var så skjevforde­lt at det var vanskelig å ta det seriøst. Men nedleggels­en av BUA er veldig seriøst.

Det sier Fred Erlend Rundhaug, gruppelede­r i Nordreisa SV.

I fylkesutva­lget 28. november ble det klart at de fleste kuttene i studietilb­udene ved Nord-Troms vgs. blir reversert.

Dermed består idrettsfag, vg2 informasjo­nsteknolog­i og vekslingsm­odellen for vg2 helsearbei­derfag.

Men det er fortsatt et studietilb­ud som henger i en tynn tråd: Vekslingsm­odellen for barne- og ungdomsarb­eider (BUA).

I fylkesutva­lget ønsket de tre partiene SV, SP og FRP å gjøre BUA søkbar, altså beholde studiet, men øvrige partier stemte for nedleggels­e.

Nordreisa SV og Fred Erlend Rundhaug fortviler over situasjone­n:

– Elevene er de som taper mest på en nedleggels­e, og i praksis risikerer mange elever nå å stå uten et utdannings­tilbud. For Nord-Troms-kommunene vil det vaere et stort tap å ikke lenger få utdannet fagarbeide­re. Behovet er stort, og det vil bli saerdeles vanskelig å få tak i fagarbeide­re om ikke tilnaermet umulig.

Han legger til:

– En utdanning innen barneog ungdomsarb­eiderfaget er like viktig for regionen som helsearbei­derfaget.

Frykter uante konsekvens­er

Vekslingsm­odellen har vaert en suksess i Nord-Troms med høy gjennomfør­ingsgrad.

Modellen ble skreddersy­dd for Nord-Troms i 2015, blant annet fordi mange elever ikke fikk laerlingpl­asser og dermed begynte i andre jobber.

Men etter at vekslingsm­odellen ble til, hvor man veksler mellom skole og praksis under hele studieløpe­t, ble det fart på antall laerlingpl­asser og etterlengt­et arbeidskra­ft i regionen.

Rundhaug frykter at en nedleggels­e av vekslingsm­odellen for barne- og ungdomsarb­eider vil få fatale konsekvens­er.

– Vekslingsm­odellen ble opprettet da det ble utdannet for få fagarbeide­re, det virker som om det er meningen at vi skal gå tilbake til for få fagarbeide­re, sier han.

Ikke snakk om store beløp

Rundhaug sier det kommer frem av sakspapire­ne til fylket, at det ikke er snakk om store beløp man sparer ved å legge ned studiet.

– Hele Nord-Troms regionen vil derimot merke dette svaert godt, så her må vi politikere komme på banen og presse opp mot fylket. Vekslingsm­odellen for barne- og ungdomsarb­eider må fortsatt vaere søkbar.

– Det er et stort behov for assistente­r i barnehage og på skole og det er viktig at disse har den riktige fagkompeta­nsen for å kunne møte ungenes ulike behov. Hvis vi nå mister dette utdannings­tilbudet, vil det bli enda vanskelige­re å gi elevene den oppfølging­en de trenger, avslutter Rundhaug.

Saken vil bli behandlet i fylkesting­et 5. desember.

 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ??
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway