Framtid i Nord

– Den skaper samhold i bygda vår

Lyngsdalen Sanitetsfo­rening er en del av det som binder bygdefolke­t på Furuflaten sammen.

- BENTE ROGNLI nyhet@framtidino­rd.no

– Dette var trivelig, sier Gunn-Mona Dalhaug, som sammen med lille Kristian deltok på Adventskaf­é på Furustua på Furuflaten, onsdag kveld.

Dalhaug benytter seg ofte av tilbudene som sanitetsfo­reninga tilbyr bygdas folk.

Denne gang var det pastasuppe på menyen som unge og gamle kunne få kjøpt for en billig penge. Etterpå var det åresalg hvor det var fine gevinster.

Lyngsdalen sanitetsfo­rening er aktiv i bygda Furuflaten, og driver utstrakt sosialt arbeid og aktivitete­r for bygdas folk.

Foreninga består av 60 medlemmer i alderen 40 til 85 år hvor omtrent tjue er aktive. De har eget hus i bygda hvor de leier ut tre leilighete­r. Der har de også lokale som brukes til arrangemen­t for folk i bygda.

– Skaper samhold i bygda

Tove Einebakken Dreyer er leder i foreninga og forteller at de har møter annen hver uke hvor alle kan få kjøpe mat og ha det trivelig sammen.

– Dette skaper samhold i bygda og er med på å motvirke ensomhet. Det er også lett å få hjelp av sambygding­er om de trenger det, sier hun.

Laila Hamnvik som også er aktiv i sanitetsfo­reninga, forteller at de har lavterskel­turer hvor alle kan bli med ut på tur.

– Så har vi har høstlotter­i, lunsj for barnehagen og skolen, minimarked, fastelavns­fest i parken, de synger med de som bor på Lyngstunet, vi møtes til grilling ved Gaissagall­osteinen, og vi har treff hvor alle har mat med seg.

Sanitetsfo­reninga har også sponset ovn og oppussing av badstua på skolen.

– Dette er et kjaerkomme­nt tilbud til de som ønsker å ha det sosialt og hygge seg i varmen. Det er veldig godt besøkt, spesielt av mannfolk sier hun.

– Det var naere på

Åslaug «Søssa» Olsen (85) forteller at hun ofte deltar på treff som arrangeres i sanitetsfo­reninga.

Hun er ofte på besøk hos venner i bygda forteller hun. Da har hun med seg vafler og det setter de hun besøker stor pris på.

Hun er også veldig glad for at Pollfjellt­unellen nå er forlenget og forteller om den gang hun kom kjørende gjennom tunellen og naermet seg området som ikke var sikret.

– Da kom plutselig skredet og landet rett foran bilen jeg kjørte. Det var naere på, sier hun.

Hun forteller også om da de var unge og skulle på fest på Polleidet. De gikk fra Furuflaten

til Polleidet, en strekning på syv kilometer.

– Da vi skulle hjem utpå natta hadde skredet gått og sperret veien. Da gjorde vi som mange andre har gjort, gikk over skredet og kom seg heldigvis velberget hjem, forteller hun, og takker på vegne av for at skredsikri­nga kom på plass.

Lørdags formiddag samlet skjervøyva­eringene seg til årets julegrante­nning, og ikke minst høytidelig åpning av pepperkake­landsbyen.

Både store og små var samlet og gikk i tog gjennom vaerret for å få med seg alle begivenhet­ene. Toget ble trygt ledet av fire alver og to av julenissen­s reinsdyr.

Gløgg og pepperkake­r

Første stopp var pepperkake­landsbyen, Skjervøy musikklag spilte noen julesanger før gardinene inn til landsbyen ble åpnet. Og her var det mange kreative bygg i tillegg til båter, oppdrettsm­aerer og et eget tivoli.

Videre gikk turen bort til kirka der julegrana ble tent. Her hadde Varehuset fyrt opp bålpanna og serverte gløgg og pepperkake­r. Nissen kom også, og tross en hektisk innspurt i desember så tok begge julenissen­e seg tid til en liten prat med Framtid i Nord.

Hektisk for nissen

– Vi kommer fra Nordpolen, men tilbringer en del tid både på Svalbard og i Spania, forteller de. Noe som tyder på at det må ha vaert mange snille barn verden rundt i år.

– Desember er hektisk, det er mange pakker som skal lages og pakkes inn. Vi ligger alltid i rute da, og vi jobber som veldig strukturer­te nisser, forteller den første nissen. Den andre er litt tvilende og forteller at han ligger litt bak hvert år, men han rekker alltid å bli ferdig før jul.

 ?? FOTO: BENTE ROGNLI ??
FOTO: BENTE ROGNLI
 ?? FOTO: BENTE ROGNLI ??
FOTO: BENTE ROGNLI
 ?? FOTO: BENTE ROGNLI ?? Tove Einebakken Dreyer, Wenche Elveslett, Laila Hamnvik og Lena Einebakken.
FOTO: BENTE ROGNLI Tove Einebakken Dreyer, Wenche Elveslett, Laila Hamnvik og Lena Einebakken.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: ANNE MARTINE BROX-ANTONSEN ??
FOTO: ANNE MARTINE BROX-ANTONSEN
 ?? FOTO: ANNE MARTINE BROX-ANTONSEN ??
FOTO: ANNE MARTINE BROX-ANTONSEN
 ?? FOTO: ANNE MARTINE BROX-ANTONSEN ??
FOTO: ANNE MARTINE BROX-ANTONSEN
 ?? FOTO: ANNE MARTINE BROX-ANTONSEN ??
FOTO: ANNE MARTINE BROX-ANTONSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway