Framtid i Nord

Ingen traer vokser inn i himmelen

-

Forleden dag ble skattetall­ene rullet ut. Den viser at mange naeringsli­vsaktører har gjort det sylskarpt, både når det gjelder øyeblikksb­ildet på inntektsto­ppen og det mer langsiktig­e byggverket som gjerne er å finne på på listene over formuer.

Både gründere og arvinger fra bygg- og anleggsbra­nsjen, havbruk, handel og tjenesteyt­ing kan notere seg for gode tall. Så er viktig å ha med seg at skattetall­ene ikke nødvendigv­is gir et korrekt bilde. Det er nettoinnte­ktene som kan leses av listene, der kapitalinn­tekter, renter og andre fradrag hører med.

listene må saumfares med sunn skepsis, både på grunn av utbytte, tilfeldigh­eter og kreative disponerin­ger kan vaere en del av virkelighe­ten. Andre ganger kan det vaere arv som gjør at uttellinge­n blir stor.

Det betyr at

Sett fra medias ståsted, er en av de viktigste drivkrefte­ne for størst mulig åpenhet, et ønske om å synliggjør­e beskatning og bidragene til fellesskap­et. At aerlig og genuin innsats eller kompetanse betaler seg, er å regne som et stort pluss for lokalsamfu­nnet. Det er grunnlegge­nde positivt at folk gjør det bra, det har store ringvirkni­nger.

er ekstremt viktig for både vekst og velferd, spesielt når mange reinvester­er pengene lokalt. Samtidig finnes det et annet ordtak som kan balansere det meste innenfor en viss tidshoriso­nt, nemlig at «Intet tre vokser inn i himmelen». Det er kanskje ment å vaere en påminnelse om at vi ikke tror at livet er en evig dans på roser, der innslagene av gullhår er konstant.

Et trimmet naeringsli­v

der uroen i verden skyller inn over hver minste krok på verden, kan premissene endres dramatisk. Konkurrans­en endres, tilgangen på arbeidskra­ft endres , kostnadene stiger, rentene tar av og markedet kneler. Denne uka gikk altaselska­pet Tecto Entreprenø­r AS over ende. Det rammer ansatte, det kan ramme kunder og underentre­prenører som plutselig mister viktige marginer i sin daglige drift.

I en situasjon

å saumfare de norske listene over nyslåtte milliardae­rer, samtidig som vi ser at flere sliter med renter, matpriser og dyrtid. Det gjør at vi mener det er behov for mer solidarite­t og bedre fordeling i samfunnet, men det står slett ikke i motsats til lønnsomme bedrifter som skaper arbeidspla­sser og bidrar med store skatteinnt­ekter som kan finansiere velferdsst­aten.

Det er paradoksal­t

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway