Framtid i Nord

Fikk «blod på Tromsø – nå t Tann» og pallplass i renger de forskerhje­lp

To ungdomsbed­rifter fra Nord-Troms bemerket seg.

- ISABELL HAUG

Ungdomsbed­riften Ocean Flex fra Nord-Troms videregåen­de, fikk første plass da de pitchet inn sin idé under Gründerido­l i Tromsø, mandag.

Her var 23 ungdomsbed­rifter fra hele Nord-Troms og tromsøregi­onen, samlet for å konkurrere seg i mellom. Arrangemen­tet er i regi Ungt Entreprenø­rskap Arktis, og blir sett på som en liten syretest før fylkesmest­erskapet går av stabelen til våren.

Bruker tare som gummi

Synne Søreng (17), Mathilde Stabell (17) og Ronja Wassnes (17) er blant elevene som startet opp Ocean Flex UB i oktober i år.

Bedriftens idé går på å erstatte gummigranu­lat med et produkt laget av tare.

– Gummigranu­lat står for Norges nest største utslipp av mikroplast, og innen åtte år blir det forbudt i EU. Da er det ikke lov til å bruke mer. Så det vi tenker er å lage en erstatning for det, med å lage bioplast av tare. Det er prøvd med andre materialer, men aldri før med tare eller tang, forteller Stabell.

Trenger forskerhje­lp

De fem jentene i skole-bedriften har vaert i kontakt med både Norges Fotballfor­bund og oppdrettss­elskapet Lerøy for å få mer kunnskap om hvordan de kan lage dette produktet. De skal også ha vaert i snakk med en forsker i Nofima som kan hjelpe dem å lage en prototype.

Sistnevnte hadde vaert kjekt å ha før fylkesmest­erskapet i ungt entreprenø­rskap.

– Vi har fått mye positive tilbakemel­dinger, men mangler den økonomiske støtten, med avslag fra flere vi har spurt. Nå vant vi på Gründerido­l og får litt pengestøtt­e derfra, men vi mangler fremdeles ganske mye før vi kan leie inn en forsker for en uke, forklarer Wassnes.

Andreårsel­evene skal selv ha forsøkt å lage bioplast i kjemisalen på skolen på Storslett.

– Men det blir ikke helt det samme produktet, med de egenskapen­e vårt produkt trenger. Det er med avanserte kjemiske forbindels­er, så vi trenger virkelig en forsker som kan hjelpe oss, sier Søreng.

– Det gir oss motivasjon

Nå håper de naermiljøe­t i NordTroms kan vaere med på et lite spleiselag. Jentene har satt 10.000 kroner som et ønsket mål og har opprettet Spleis.

– Det er veldig stort for oss hvis folk vil støtte den her lille ideen og hjelpe oss videre. Vi ønsker jo med dette å rette søkelyset mot Nord-Troms, for å vise at en ungdomsbed­rift kan komme med en så banebryten­de og innovativ idé, sier Wassnes.

– Vi synes det er veldig gøy, og saerlig etter i går, som ga oss en bekreftels­e på at vi allerede har gjort noe bra. Det gir oss motivasjon til å fortsette, sier Stabell.

Hundesnack­s av pukkellaks

Også Snop Dog UB fra NordTroms videregåen­de skole, fikk pallplass under mesterskap­et i Tromsø. Bedriften kom på andre plass etter å ha pitchet inn en idé om å lage hundegodt av biprodukte­r fra oppdrettsn­aeringen og stillehavs­laks.

– Dette er helt fin fisk som blir kastet da det ikke kan selges til mennesker. Vi har med egne øyne sett problemet med stillehavs­laks, og da den allerede er her, hvorfor ikke bruke den? Denne fisken kombinerer vi med grønnsaker som også ville blitt kastet, grønnsaken­e kastes ofte på grunn av utseende. Dette er for Norge en stor økonomisk belastning men også en stor miljøutfor­dring, forklarer Emilie Taraldsen.

Hundesnope­n produseres

uten noen tilsatte stoffer.

– En av grunnene til at vi valgte denne ideen er fordi vi vil hjelpe oppdrettsn­aeringa med å minske matsvinn. I tillegg ønsket vi å få brukt stillehavs­laksen i stedenfor at den

skal bli kastet eller gravd ned. Vi satser med andre ord på et mer baerekraft­ig Troms og Finnmark, sier hun.

isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

 ?? ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? MOTIVASJON: - Dette gir oss motivasjon til å fortsette, sier jentene i ungdomsbed­rifter. Her pitches ideen inn av Hedda Olsen, Mathilde Stabell og Mathea Johansen.
FOTO: PRIVAT MOTIVASJON: - Dette gir oss motivasjon til å fortsette, sier jentene i ungdomsbed­rifter. Her pitches ideen inn av Hedda Olsen, Mathilde Stabell og Mathea Johansen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? VANT: Fra venstre: Synne Søreng, Mathilde Stabell, Mathea Johansen, Ronja Wassnes og Hedda Olsen er med i ungdomsbed­riften. Er de fremtidens gründere?
FOTO: PRIVAT VANT: Fra venstre: Synne Søreng, Mathilde Stabell, Mathea Johansen, Ronja Wassnes og Hedda Olsen er med i ungdomsbed­riften. Er de fremtidens gründere?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway