Framtid i Nord

Nord-Troms’ rikeste mann: – Jeg be med glede, så lenge bedriften går i

-

Arnøyvaeri­ngen Thor Nygaard (68) har inntatt toppen på formuelist­a i Nord-Troms.

Nygaard, kjent som gründer og eier i Arnøy Laks AS på Lauksletta, har bokført en formue på drøyt 161 millioner kroner i 2022. Det er det ingen andre i Nord-Troms som matcher.

I 2021 var formuen hans på 73,4 millioner kroner.

Peker på nye regler

68-åringen forklarer den voldsomme økningen med at regjeringe­n har valgt å oppskrive den skattemess­ige verdien av oppdrettss­elskapets fire matfiskkon­sesjoner, nesten tre ganger høyere enn tidligere.

Det samme har skjedd med andre oppdretter­e, blant andre Fredd-Jarle Wilsgård, som eier en fjerdedel av Wilsgård Fiskeoppdr­ett på Senja, ifølge iTromsø. Også han har reagert på at han har «doblet» formuen sin.

Arnøy Laks AS er eid av Nygaard-familien. Selskapet hadde høyest omsetning av alle nordtromsb­edrifter i 2022.

Thor Helge Nygaard har aksjemajor­itet i Arnøy Laks AS på 33,31 prosent.

– Min formue har egentlig lavere reell verdi enn året før når man justerer for kroneverdi­en. Men skattemess­ig gir det meg 1,7 millioner kroner i formueskat­t for min tredjedel av selskapet.

Stort utbytte - men mer skatt

I 2022 tok eierne ut hele 33 millioner kroner i utbytte. Det er nesten på høyde med årene 2016, 2017 og 2018, hvor det ble tatt ut mellom 34 og 36 millioner kroner hvert år.

Ifølge Nygaard går mesteparte­n med til å betale formueskat­t.

Nygaard betalte nesten én million kroner mer i skatt i 2022 enn året før, og hadde samtidig naer én million kroner mindre i skattbar, oppført inntekt.

Laksemilli­onaeren sier han gjerne deler av overskudde­t, men beskylder også dagens regjering for å ikke ha en langsiktig plan med å melke mer fra oppdrettsn­aeringen.

– Ja, det skulle bare mangle. Jeg betaler min skatt med glede så lenge bedriften går med overskudd. Men formuesska­tt må man jo også betale når bedriften går med tap. Hvis dette var en baerekraft­ig plan som også vi var en del av, så hadde det vaert greit. Men Vedum har ingen plan. Hverken for oss eller noe av det norske naeringsli­v som til nå har hatt billig elektrisk kraft som et stort fortrinn. Nå taper vi konkurrans­en med norske selskap som har utenlandsk­e eiere som ikke betaler formuesska­tt.

Selv om naeringa i dag går med superprofi­tt, frykter han for framtiden. Nygaard tror ikke dagens politikere skjønner situasjone­n de står i.

– Det tragiske bakteppet er at lakseprise­ne nå er kunstig høye, på grunn av mangel på laks i et sultent marked. De produksjon­stekniske problemer som vi nå opplever i naeringen har ført til at veksten har stoppet nesten helt opp, sier han.

Rik fergereder

Nord-Troms nest rikeste er kåfjording­en Karin Annie Mikkelsen (72), som har 106,9 millioner i formue. Hun toppet listen senest i 2021, men er nå passert av Nygaard - som mer enn doblet formuen sin fra 2021 til 2022 - fra 73,4 til 161,3 millioner kroner.

Tredjemann som har over 100 millioner kroner i formue er Kjell Mikal Bjørklid (66). Lyngsvaeri­ngen har lagt seg opp en pen sum med penger etter mange år som fergereder og bikker akkurat 100 millioner kroner i 2022. Bjørklid topper for øvrig inntektsli­sten også i Nord-Troms med 7,5 millioner kroner.

Bjørklid står i dag oppført som daglig leder i tre selskap, Bjørklids fergereder­i AS, Bjørklid Eiendom AS og Rossgården AS.

Førstnevnt­e selskap drev fergesamba­ndene over Ullsfjorde­n og Lyngen i flere tiår, men hadde sitt siste seilas i 2020.

74 nordtromsi­nger har for øvrig en formue på over 10 millioner. torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

 ?? FOTOMONTAS­JE: CHRISTER A. PEDERSEN ?? TORBJØRN O. KARLSEN
FOTOMONTAS­JE: CHRISTER A. PEDERSEN TORBJØRN O. KARLSEN
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? RIKEST: Det er ingen som klarer å matche Thor Helge Nygaard og hans formue på 161 millioner kroner. Arnøyvaeri­ngen er på papiret, dermed den rikeste i Nord-Troms.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN RIKEST: Det er ingen som klarer å matche Thor Helge Nygaard og hans formue på 161 millioner kroner. Arnøyvaeri­ngen er på papiret, dermed den rikeste i Nord-Troms.
 ?? ?? TREDJE RIKESTE: Kjell Mikal Bjørklid i Lyngen.
FOTO: JAN R. OLSEN
TREDJE RIKESTE: Kjell Mikal Bjørklid i Lyngen. FOTO: JAN R. OLSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway