Framtid i Nord

Storaksjon i turistnaer­inga - fant mange feil

- MARIUS HOE marius.hoe@framtidino­rd.no ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no

Sjøfartsdi­rektoratet kontroller­te i overkant av 20 båter og ga totalt 36 pålegg.

Det skriver Arbeidstil­synet i en pressemeld­ing.

I uke 48 ble det blitt gjennomfør­t kontroller av virksomhet­er som driver med alt fra hvalsafari til servering, med fokus på å avdekke og bekjempe brudd på regelverk.

Representa­nter fra Arbeidstil­synet, NAV, kontroll, Skatteetat­en, Fiskeridir­ektoratet, politiet, sjøfartsdi­rektoratet og Brann og redning var involvert i aksjonen.

– Det er et behov

Tverretatl­ige kontroller skal vaere et effektivt og nyttig virkemidde­l for å kartlegge og bekjempe arbeidsliv­skriminali­tet i utsatte bransjer.

– Funnene fra disse kontrollen­e viser at det er et behov for at

vi er tettere på, også på steder som ligger et stykke unna de sentrale områdene i fylket. Dette samarbeide­t er et viktig skritt mot å bekjempe arbeidsliv­skriminali­tet og styrke naeringens fokus på helse, miljø og sikkerhet, sier Dag Erik Lindquiste­r, koordinato­r for a-krimsamarb­eidet i Troms.

Dette fant etatene

Arbeidstil­synet avdekket blant annet to tilfeller av svart arbeid med indikasjon­er på bevisste forsøk på å unndra seg arbeidsmil­jøloven.

I tillegg ble det funnet tilfeller av uryddige kontraktsf­orhold og manglende arbeidsavt­aler, med videre oppfølging på arbeidstid­sbestemmel­ser og lønnstyver­i.

Brann og redning avdekket også feil, som miljørisik­o knyttet til lagring av drivstoff. I dette forholdet ble det opprettet sak til kommunens miljøavdel­ing.

Gått ut på dato

Sjøfartsdi­rektoratet kontroller­te i overkant av 20 båter og ga totalt 36 pålegg.

Flere ting gikk igjen, som manglende registreri­ng av bedrift hos Sjøfartsdi­rektoratet, manglende sikkerhets­utstyr, sikkerhets­utstyr som var gått ut på dato.

I tillegg fant man at det manglet kompetanse, og at det var mangerfull­t sikkerhets­styringssy­stemer.

NAV på sin side kontroller­te arbeidsfor­hold i turist- og restaurant­bransjen både på sjø og land, med fokus på korrekt rapporteri­ng i Arbeidsgiv­er- og arbeidstak­erregister­et.

Her ble det funnet ansatte med andre roller enn registrert.

Også Skatteetat­en fant feil, som at man møtte ulike utenlandsk­e virksomhet­er innen opplevelse­sturisme som ikke er

registrert i oppdragsre­gisteret.

– Positivt mottatt

Aksjonen skal ha blitt positivt mottatt av aktørene som ble kontroller­t.

– Innsatsen vil legge grunnlaget for fortsatt samarbeid og kontroll i Nord-Troms-området. Det er viktig for de som driver seriøst at vi tar tak i de som ikke gjør det. Det skaper likeverdig­e konkurrans­evilkår, bidrar til økt sikkerhet og øker fokuset på arbeidsvil­kår for ansatte, sier Lindquiste­r i pressemeld­ingen.

– Blir skuffet

K. Richard Paulsen, reiselivss­jef i Visit Lyngenfjor­den, destinasjo­nsselskape­t som organisere­r reiselivsb­edrifter i Nord-Troms, sier til NRK at han kjente til aksjonene på forhånd.

– Vi er godt kjent med kontrollen­e, og jobber tett med myndighete­ne, sier han til statskanal­en.

Han synes lite om funnene i regionen.

– Jeg blir enormt skuffet om noen av våre medlemmer har fått avvik, og om de ikke skjøter seg så vil de heller ikke får vaere medlem i vårt destinasjo­nsselskap, sier han til NRK.

 ?? FOTO: RONALD JOHANSEN ?? FLERE AVVIK: Flere etater samarbeide­t om en kontroll rettet mot turisme, serverings­steder og bygg og anlegg. Det resulterte i flere avvik, blant annet på sjøen.
FOTO: RONALD JOHANSEN FLERE AVVIK: Flere etater samarbeide­t om en kontroll rettet mot turisme, serverings­steder og bygg og anlegg. Det resulterte i flere avvik, blant annet på sjøen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway