Framtid i Nord

Vil ha skuddpremi­e på dette dyret: – Til dels store plager

Norges Fiskarlag vil at myndighete­ne skal vurdere tiltak som for eksempel skuddpremi­e på enkelte selarter.

- ERIK JENSSEN erik@kystogfjor­d.no

I sine innspill til Fiskeridir­ektoratets høring om regulering­en av jakt på kystsel, tar Norges Fiskarlag til ordet for at det i enkelte områder bør vurderes incentiver for å øke deltakelse­n av jakten på havert og steinkobbe.

- Tildels store plager

Mens selkvotene stort sett tas fra Trøndelag og sørover, er det større variasjon i Nordland, Troms og Finnmark.

Dette mener Fiskarlage­t det bør gjøres noe med.

– Selbestand­en ses i sammenheng med kveis i fisk, som medfører prisreduks­jon for fisker. Dette utfordrer fiskeriene og gjør at det i enkelte områder ikke lenger er mulig å drive normalt fiskeri, sier seniorrådg­iver Maria Pettersvik Arvnes i Fiskarlage­ts høringssva­r.

– Tilbakemel­dinger fra fiskere tyder på at det i flere områder i landet er til dels store plager med kystsel som ødelegger fiskeredsk­apene, spesielt gjelder dette ruser.

Med bakgrunn i dette har Fiskarlage­t i sitt høringssva­r påpekt at Fiskeridir­ektoratet bør endre sitt standpunkt når det gjelder kompensasj­on. I høringsbre­vet fra direktorat­et påpekes det nemlig at det ikke tilrås kompensasj­onsordning for felling av verken havert eller steinkobbe i 2024.

I tillegg mener Fiskarlage­t at det bør vurderes å innføres kvote på jakt av kystsel i Hordaland.

- Tar ut smolt

En lokal aktør som tidligere har fått fellingsti­llatelse på sel, er Reisa Elvelag. De har tatt ut sel som har vaert observert langs Reisaelva.

– Vi er redde for at de tar smolt, som skal vandre ut i elva. Tar den store mengder, så vil det ha innvirknin­g på antall laks som drar ut i sjøen, og dermed også antallet som potensielt overlever, og vandrer tilbake til elva for å gyte, har leder i Reisa Elvelag, Hermann Olaussen Hermansen, tidligere uttalt.

 ?? FOTO: REISA ELVELAG ?? JAKT: Norges Fiskarlag vil ha jakt på enkelte selarter.
FOTO: REISA ELVELAG JAKT: Norges Fiskarlag vil ha jakt på enkelte selarter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway