Framtid i Nord

Vil ha bassenget tilbake i bygdas hender

Men i dag er det alt annet enn vann i bassenget.

- ARE BERGSET ELVESTAD

I kjelleren til det som var bygdas hus, nå Senter for Nordlige folk, ligger det gamle bassenget i Manndalen.

Bassenget, som ble bygget på dugnad av bygdas folk, ble lagt ned i 2011. Det var stort behov for vedlikehol­d, men pengene den gang strakk bare til drifta av bassenget.

Kommunen ønsket ikke å gå inn med penger til restaureri­ng, og dermed la senteret ned drifta.

Savnet fritidstil­bud

Nå blir bassenget brukt som et lager for Senter for Nordlige folk. Det har grendeutva­lget i bygda ønsket å gjøre noe med i flere år. I 2017 stiftet de selskapet Manndalen Basseng AS (MB), som skulle jobbe for å sette i stand og drifte bassenglok­alet for befolkning­en i Manndalen.

I flere år var elevene i Manndalen uten svømmeoppl­aering. Nå skysses de ned buss til Birtavarre eller Olderdalen.

– Det er et fritidstil­bud som er savnet. Det har vaert manglende svømmeunde­rvisning i flere år på grunn av korona og oppussing av andre basseng.

Det kan vaere et tilbud for barnehagen som har gangavstan­d til lokalet, og gi mye mer svømmeunde­rvisning til barna enn det de har i dag, forteller Katarina Niva.

Barne- og ungdomsklu­bben er samlokalis­ert med det gamle bassenglok­alet.

Har stiftet svømmeklub­b

For å kunne søke om midler til oppussing og drift, må bassenget vaere eid av et idrettslag eller en kommune.

Tirsdag denne uka var det stiftelses­møte i for Manndalen Svømmeklub­b. 17 møtte opp, og torsdag er det over 100 medlemmer i klubben.

– Tanken er at bassenget skal overtas av MUIL på sikt, men foreløpig starter vi med en svømmeklub­b. Vi er jo med her fordi vi ønsker et bedre tilbud til barn og unge, sier Solstad som represente­rer MUIL i styret til MB.

Hun forteller at ikke alle barna ønsker å spille fotball eller gå på ski, og at MUIL ønsker å kunne tilby flere aktivitete­r for å oppfordre barn til å vaere fysisk aktive.

– Når vi allerede har et basseng er det trist at det står tørt og som et lager.

Før en eventuell fradeling skjer, er det ikke muligheter

for dem å søke midler.

Startet positiv, men…

Dette er en prosess som har pågått siden 2017. Om den har gått i positiv retning for et basseng i Manndalen, er ikke sikkert.

I starten så det i alle fall slik ut.

I 2018 vedtok styret til Senter for Nordlige folk at det skal inngås en, «avtale med Manndalen Basseng om overdragel­se av basseng og tilhørende rom til Manndalen Basseng AS», med krav på at MB tok ansvar for juridisk avklaring, det skulle ikke vaere noe økonomiske kostnader med overdragel­se eller drift av bassenget for senteret, og at senteret ville ikke ta tilbake arealet hvis bassengdri­ften legges ned.

Da leide MB inn skjervøyfi­rmaet AR-ing for å lage en plan for overdragel­sen. Den ble aldri godkjent av styret senteret.

Derimot ønsket generalfor­samlingen, altså eierne av selskapet Senter for Nordlige folk AS, i 2020 at MB skulle gjøre ytterliger­e utredninge­r på alternativ­er for felles bruk av arealet. Man ønsket å utrede eventuelle økonomiske konsekvens­er som planen vil ha for senteret, samt juridiske konsekvens­er og en risikoanal­yse

hvis en seksjoneri­ng gjennomfør­es.

Det siste i saken skjedde i

sommer. Da ble det avhold ekstraordi­naer generalfor­samling, hvor det ble vedtatt at det

ikke var aktuelt å gjennomfør­e en overdragel­se av bassenglok­alene.

Det positive styrevedta­ket fra 2018 ble dermed annullert av eierne til senteret. Det er et vedtak MB mener bygger på feil vurdering.

– Slik er fakta, men vi ønsker en løsning. Det har nok vaert en del ting som kunne vaert gjort annerledes, men man må vende blikket framover og se løsninger. Interessen er jo kjempestor for å få et basseng til bygda, sier Solbakken.

Har klart det før, skal klare det igjen

Oppussing og drift av et basseng er kostbart. Likevel tror MB at de vil få det til.

– Senteret kan sikre egne interesser i en overtakels­esav

tale, så er det vår rolle å få dette til. Finne finansieri­ng og driftsmidl­er. Det er vår sak videre,

og det mener vi er realistisk å få til.

– Det har vi klart før, og det

klarer vi igjen, sier Åge B. Pedersen Vatne.

Debatten kan gjenoppstå

Senter for Nordlige folk eies av Troms og Finnmark fylkeskomm­une, Sametinget, Kåfjord kommune, Riddu Riddu AS, samt flere private eiere.

Bernt Lyngstad, ordfører i Kåfjord kommune, forteller at det er flere år siden de folkevalgt­e har debattert saken.

– Det blir opp til partiene selv om de ønsker å ta opp debatten igjen. Men hvis det blir etablert et basseng, vil jo Kåfjord kommune selvfølgel­ig vurdere å leie kapasitete­r, i stedet for å bruke midler på skyss til Birtavarre. Det vil vaere fornuftig, sier ordføreren.

Styreleder for Senter for Nordlige folk, Camilla Brattland, sier at styret er bundet til vedtaket generalfor­samlingen gjorde i sommer.

– Eierne sa de ikke ønsket at det lokalet skulle overføres, så styret er bundet av det vedtaket, sier hun.

Hun påpeker at det var en frist på tre måneder for å klage på vedtaket.

– Jeg tenker Manndalen Basseng AS står fritt selv til å invitere til dialog og møter. Jeg ser fram til hva de finner på. Vi er åpne og lyttende på hva de tenker å gjøre, avslutter Brattland.

are@framtidino­rd.no 40106377

 ?? ??
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? STYRET TIL MANNDALEN BASSENG AS. FRA VENSTRE: Katarina Niva (Cahput Siida), Stine Solstad (MUIL), styreleder Åge Berton Pedersen Vatne, Lisa Marie Solbakken (Cahput Siida), og varamedlem Tor Nilsen. Pedersen Vatne og Nilsen var selv med å bygge det som da het Manndalen bygdehus og basseng på dugnad.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD STYRET TIL MANNDALEN BASSENG AS. FRA VENSTRE: Katarina Niva (Cahput Siida), Stine Solstad (MUIL), styreleder Åge Berton Pedersen Vatne, Lisa Marie Solbakken (Cahput Siida), og varamedlem Tor Nilsen. Pedersen Vatne og Nilsen var selv med å bygge det som da het Manndalen bygdehus og basseng på dugnad.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Bassenget ble bygget på dugnad av folk i Manndalen. Mange innbyggere stilte også opp som kausjonist­er til lånet som finansiert­e bygget.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Bassenget ble bygget på dugnad av folk i Manndalen. Mange innbyggere stilte også opp som kausjonist­er til lånet som finansiert­e bygget.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? I dag er det gamle bassenget i Manndalen et lager for Senter for Nordlige folk. På bildet er styret til Manndalen Basseng AS, som ønsker å overta lokalene.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD I dag er det gamle bassenget i Manndalen et lager for Senter for Nordlige folk. På bildet er styret til Manndalen Basseng AS, som ønsker å overta lokalene.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Det er stor behov for oppussing av bassenglok­alet, uansett om det skal brukes til svømming eller lager.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Det er stor behov for oppussing av bassenglok­alet, uansett om det skal brukes til svømming eller lager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway