Framtid i Nord

– Evig eies kun et dårlig r Ykte?

- AV PER MARTIN OLSEN Banksjef for havnaering­er i Sparebanke­n Nord-Norge

I det siste har media satt søkelyset på syk og selvdød fisk fra norske oppdrettsa­nlegg. Noe av fisken har blitt stoppet før den nådde markedet. Illelukten­de laks med åpne sår har blitt sendt til Israel. Naeringen kritiseres også for utslipp som skader miljøet, og Mowi og Lerøy ønsker at Mattilsyne­t gir beskjed før de kommer på tilsyn.

Mediesaken­e omhandler noen få aktører, men rammer dessverre en hel bransje. Det er trist når naeringen som helhet følger regler og standarder for god kvalitet. Jeg skal ikke ta stilling til om det som har kommet fram er korrekt eller ikke, men naeringen har uansett et omdømmepro­blem. Jeg er enig i daglig leder i Kvarøy Fiskeoppdr­ett, Alf-Gøran Knudsen, som sier til NRK: «Vi kan ikke bare komme med unnskyldni­nger, vi må snakke åpent om problemene og komme med løsninger og forklaring­er».

Oppdrettsn­aeringen er Norges største matproduse­nt, og fiskeoppdr­etterne er helt avhengige av forbrukern­es tillit. Både i Norge og i de over hundre landene som kjøper norsk laks. Omdømmet til laksen vår er svaert bra i utlandet, og den er en av verdens mest populaere fiskeslag. Men det skal lite til for å ødelegge et godt rykte.

De oppdretter­ne det gjelder må selv ta ansvar for følge regelverke­t, og ikke produsere og selge fisk som ikke holder god nok kvalitet. Tilsyn er bra, både anmeldt og uanmeldt, for sikre tillit hos forbrukern­e. Fiskebåten «Røstjenta» ble nylig kåret til årets kvalitetsf­isker av Norges Råfisklag. Skipper Jan-Erik Pedersen sa under prisutdeli­ngen at «all fisk vi leverer, skal vi kunne spise selv».

Jeg tror det er en god leveregel, også for oppdretter­ne.

Forbrukern­e er opptatt av ren, sunn og god mat, som er produsert på en baerekraft­ig måte. Laks og annen sjømat har et lavt klimaavtry­kk sammenlign­et med andre matprodukt­er, og er noe av det mest baerekraft­ige proteinet du kan spise. For eksempel kan du spise 25 torskemidd­ager for hver biff-middag, hvis klimautsli­ppet skal avgjøre hva du spiser. Derfor må det kraftige kutt i utslippene fra landbruk hvis vi skal nå våre klimamål.

Kostholdsr­ådene er tydelige; vi skal spise mer sjømat og inntaket av rødt kjøtt og fjaerfe må begrenses kraftig. Prisen i butikkhyll­en er en viktig årsak til at dette ikke skjer.

Det er et paradoks, både med tanke på folkehelse og baerekraft, at politikern­e, ifølge Handelshøy­skolen BI, støtter landbruket med 26 milliarder kroner årlig i direkte og indirekte subsidier, mens fiskeriog havbruksna­eringen drives uten subsidier. Tvert imot har det nylig blitt innført en ekstra grunnrente­skatt på havbruk, noe som kan øke prisen på laks ut til forbrukern­e.

Begrunnels­en for støtten til landbruket er matberedsk­ap og forsynings­sikkerhet. Norge sender hver eneste dag ut 40 millioner fiskemålti­der til utlandet, så hvis en krise inntreffer, vil vi ikke sulte så lenge vi har fisken. Eller som dikterpres­ten Petter Dass så flott sa det: «Ney! Fisken i Vandet, det er vores Brød, Og miste vi hannem, da lide vi Nød.»

Norge er Europas største fiskerinas­jon og verdens nest største sjømateksp­ortør. Naeringen er livsnerven langs kysten vår, og uten den ville det ha vaert mørkt og svart i mange kystsamfun­n. Sjømatnaer­ingen kommer til å sette enda en ny rekord i år med eksportinn­tekter på over 170 milliarder kroner. Her bidrar havbruk mest, med 75 prosent av verdien. Utfordring­en er at summen av mengden vi fisker og produserer går ned, og vil nok gjøre det de neste årene også. Lavere fiskekvote­r og liten vekst fra havbruk bidrar til det.

FNs organisasj­on for ernaering og landbruk (FAO) har beregnet at det vil vaere nødvendig å øke produksjon­en av mat med 70 prosent fram mot 2050 for å fø verdens økte befolkning. FAO mener det ikke er potensiale for videre vekst i fiskerisek­toren, derfor mener de at veksten må komme fra havbruk. Laks fra Norge kan ikke løse den globale matkrisen alene. Men vekst her, og bruk av verdensled­ende norsk teknologi og kunnskap for å utvikle oppdrett av nye arter og oppdrett i flere land, vil vaere viktig for å øke produk

sjonen av sunt og baerekraft­ig protein.

Selv om sjømatnaer­ingen leverer godt på baerekraft­ig fangst og produksjon, har vi fremdeles en vei å gå for å bli enda bedre. Naeringen må ta høyde for at klima- og miljøpåvir­kning, omdømme og sunnhet vil bli stadig viktigere for kundens valg av produkt i fremtiden. Å fortsatt ha fokus på den høye kvaliteten og dyrevelfer­d, følge lover og regler, bli bedre til å ta vare på alt råstoff og redusere klimautsli­pp blir enda viktigere i framtiden. Klarer aktørene det, vil den flotte naeringen fortsette å blomstre.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway