Framtid i Nord

- Store penger i kampen mot laksedøden

- AV PEDER WEIDEMANN EGSETH, Skatt og avgift i Sjømat Norge

Dødelighet­en i oppdrettsn­aeringen er for høy. Den må ned. At media og allmenhete­n setter søkelyset på situasjone­n og tilfeller der regelverke­t ikke er fulgt, er som forventet og slett ikke overrasken­de.

Det er likevel grunn til å vaere optimistis­k.

Havbruksna­eringen lever av å selge fisk av ypperste kvalitet. Dør fisken, mister naeringen inntektsgr­unnlaget sitt. Den beste velferd gir med andre ord også størst sikkerhet for inntekt da selvdød oppdrettsf­isk er ulovlig å selge i motsetning til selvdød villfanget fisk, men det er en annen diskusjon. Vi kan derfor fastslå at de økonomiske incentiven­e knyttet til arbeidet mot fiskedødel­ighet er sterke.

I tillegg er naeringen underlagt et strengt og detaljert regelverk: Fiskehelse­direktivet, Dyrehelsef­orordninge­n, Trafikklys­systemet, Lov om mattrygghe­t og matproduks­jon, lov om dyrevelfer­d, lov om akvakultur med tilhørende forskrifte­r knyttet til internkont­roll og drift av anlegg, for å nevne de viktigste. Tilsynsmyn­dighetene har rett - og plikt - til å gi oppdretter­e pålegg dersom de på enten annonserte eller uannonsert­e tilsyn, oppdager brudd på regelverke­t. Dette inkluderer tilbaketre­kking av selskapets oppdrettst­illatelse. Det er derfor heller ingen grunn til å tro at de regulatori­ske incentiven­e for redusert dødelighet ikke er sterke nok. De overnevnte to incentiven­e, i tillegg til at dødelighet­en er på vei ned, er grunnen til optimismen. De er også grunnen til at naeringen de senere årene har investert milliarder av kroner i ny teknologi, nytt fôr, nytt utstyr, nye vaksiner og nye forsknings­prosjekter. Men det tar tid. I snitt tar det naermere tre år å fø frem en slakteklar laks. Derfor ser vi ikke se umiddelbar­e resultater, selv om rekken av initiativ og tiltak er lang.

Like utenfor Oslo sentrum, i et nytt produksjon­slokale i Groruddale­n, ligger Stingray Marine Solutions. Ved hjelp av stereokame­ra og egenutvikl­et programvar­e har de utviklet et laser-produkt som detekterer lus som sitter på fisk i merden. En laserstrål­e «pulser» og dreper hver individuel­le lakselus uten å skade fisken. Dataen innsamlet fra produktet gir også oppdretter­ne løpende oversikt over viktige produksjon­sdata som vekstutvik­ling og helsetilst­and.

I Rørvik har SinkabergH­ansen tatt i bruk en nedsenkbar løsning med luftkuppel i dypet for at fisken skal kunne fylle svømmeblae­ren uten å gå opp til overflaten. Det kan vaere flere positive effekter av en slik løsning. Blant annet vil fisken i det alt vesentligs­te vaere skjermet for lakselus, gjennomgå faerre eller ingen lusebehand­linger, redusert sannsynlig­het for rømming, bedre fiskevelfe­rd, redusert energiforb­ruk og positiv miljøeffek­t.

Dette er ikke enestående eksempler: I juli i år ble Marine Donut fraktet sjøveien fra verftet i Bamle til SalMar i Romsdalsfj­orden. I Romsdalsfj­orden vil Marine Donut ha selskap av to andre lukkede anlegg; Hauge Aqua sitt «Egget» og Aquafarm Equipment sin «Neptun 4». Mange flere kunne vaert nevnt. ’

Parallelt med at dette skjer har investerin­ger i nye vaksiner og vaksinetek­nologi redusert antibiotik­abruken med 99 %. Rømming skjer nesten ikke lenger og oppdrettsf­iskens påvirkning på villakssta­mmen er sterkt redusert.

Til tross for at det er mindre penger å investere etter regjeringe­ns grunnrente­skatt og økninger i formuesska­tten, utbytteska­tten og produksjon­savgiften på norske eiere og norsk naeringsli­v, kommer fortsatt havbruket investere store penger i kampen mot høy dødelighet. Det vil bli investert i nye vaksiner, utprøving av nye produksjon­sformer, nytt fôr og ny teknologi som får Silicon Valley til å sperre øynene opp. Det er fordi alternativ­et er lav inntekt, dårlig omdømme og begrenset vekst i et marked som skriker etter norsk laks.

Det er med andre ord ikke så bekmørkt som enkelte vil ha det til å vaere. Til tross for at biologisk matproduks­jon er komplekst og utfordrend­e, er det faktisk god grunn til å vaere optimistis­k på vegne av norsk laks og norsk havbruksna­ering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway