Framtid i Nord

Vil ha offisiell joik for kommunen: – Joiken viser hvor artisten har sitt hjerte

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no

Kommunen har allerede sin offisielle sang. Nå foreslås det at den får en joik også.

Kåfjord kan få sin egen offisielle joik.

I sommer framførte den lokale artisten Hermann Rundberg, også kjent som artisten Manne, joiken «Gáivuotna – Kåfjord» for første gang under Riddu-festivalen.

Nå foreslår Kåfjord Senterpart­i joiken som kommunens offisielle joik.

– Fra tidligere så har Kåfjord kommune sin egen offisielle sang «Min sang til Kåfjord», av Idar Kristianse­n, og da er det også på sin plass at vi får vår egen offisielle joik på plass, skriver Svein O. Leiros i et saksframle­gg for neste kommunesty­remøte.

– Fremhever våre kulturbaer­ere

Videre argumenter­er Leiros med at Kåfjord tross alt kaller seg selv som en kulturkomm­une, og er topp 19 kulturfron­ten i Norge.

– Kåfjord Senterpart­i mener det er veldig viktig at vi løfter og fremhever våre kulturbaer­ere. Hermann Rundberg er født og oppvokst i Kåfjord, og har vaert en del av gruppa Violet Road, samt han har vaert med på mange viktige kulturpros­jekter nasjonalt.

– Det at han har dedikert en engen joik til Kåfjord er meget stort, og det viser hvor artisten har sitt hjerte, skriver Leiros.

– Utrolig stort

– For meg er det utrolig stort at Svein å foreslå det her. Personlig har det vaert litt av en reise å tørre å joike, nå for første gang på Riddu, så foreslås dette. Det er en enorm aere – det må jeg si, sier Hermann Rundberg om forslaget til Kåfjord SP.

Han legger til at Kåfjord kommune har også hatt en lang reise med å fremme det samiske i kommunen, og nå kan potensielt få en offisiell joik.

– Da har man kommet langt. Joiken var jo en del av prosessen med Manne-prosjektet, som var et søken i min sjøsamiske identitet. Melodien dukket opp på tur fra Tromsø til

Kåfjord med min datter i baksetet, så ble det en joik.

Siden premieren på «Gáivuotna – Kåfjord» i sommer, har

artisten fått en varm respons på joiken. I tillegg er musikkvide­oen lenger opp i saken laget av den lokale fotografen Ørjan

Bertelsen. Videoen viser Kåfjord gjennom et helt år.

 ?? FOTO: SVERRE SIMONSEN ?? Hermann «Manne» Rundberg sier det er stort at hans joik foreslås som kommunens offisielle joik.
FOTO: SVERRE SIMONSEN Hermann «Manne» Rundberg sier det er stort at hans joik foreslås som kommunens offisielle joik.
 ?? FOTO: JOHANNES LUNDVOLL ?? Hermann Rundberg på scenen under sommerens Riddufesti­val.
FOTO: JOHANNES LUNDVOLL Hermann Rundberg på scenen under sommerens Riddufesti­val.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway