Framtid i Nord

Politikern­e la skolesaken i sku Ffen: – For raske å konkludere

Så fort skolerappo­rten var på bordet, la Kåfjord-politikern­e den i skuffen.

-

I 2022 vedtok politikern­e i Kåfjord at det igjen skulle utredes en felles ungdomssko­le i kommunen, foreslått av Liv Solvang i Kåfjord Frp og med ungdomslag­et

I høst kom utredninge­n, men allerede er saken lagt på is.

Tirsdag vedtok nemlig de folkevalgt­e at «dagens skolestruk­tur oppretthol­des slik den er per i dag», med den økonomiske situasjone­n som bakgrunn.

De vil heller se på muligheter for å danne organisert­e møteplasse­r for barn og unge i Kåfjord.

I vedtaket heter det også at det «jobbes for å se på» kvaliteten og faglig innhold i skolesekto­ren, mer samarbeid mellom skolene, og effektivis­ering av organisasj­onen.

– Kan ikke annet enn å undres

Høyre-politiker Daniel Holm var kritisk til forslaget som senere ble vedtatt.

– Jeg kan ikke annet enn å unders hvorfor vi har gjort en bestilling på samlokalis­ering, for så å ikke jobbe videre? Man bruker økonomi for begrunnels­e or dette; vi var vel alle klar over at dette ikke kommer til å bli gratis, sa Holm.

Rapporten fra Telemarksf­orskning viste at drift av felles skole ville vaere rimeligere enn dagens struktur.

– Bør det heller ikke jobbe videre for framtiden, i stedet for i dag å legge den død, uttalte Holm seg.

Han kom med et vedtaksfor­slag om å utrede skyss-muligheter for elever, samt kostnadsov­erslag for nødvendig renovering av Olderdalen skole. Det ble ikke vedtatt.

– Verdien av naerskole

Representa­nt Lisa K. Mo (Ap), som også er leder for utvalg for oppvekst, mente de har tatt ungdommene­s ønske på alvor.

– Derfor foreslår vi en arbeidsgru­ppe å se videre på det.

Samarbeid mellom skolene kan også vaere med å skape felles møteplasse­r for ungdommer, både i forhold til leirskole, språklig undervisni­ng, og valgfag, sa hun og påpekte:

– Jeg har til gode å høre fra alle foreldrene at man synes det er greit for ungene å sitte flere timer hver dag på buss. Verdien med en naerskole forsvinner i denne debatten, sa Mo.

– For raske med å konkludere

Innstillin­gen som ble vedtatt var svaert forskjelli­g sammenlign­et med det kommunedir­ektør Trond-Arne Hoe foreslo; «Kåfjord kommune skal arbeide videre

for etablering av felles ungdomstri­nn. Det settes av god tid til planleggin­g og bygg- og driftsmess­ige tilpasning­er, og at oppstart her skjer skoleåret 2026/27», låt en del av det han foreslo. Se forslaget i sin helhet i faktabokse­n under.

– Jeg mener jo i flere saker at vi er for raske med å konkludere. Vi burde ta oss litt mer tid før vi eventuelt stopper prosjekter når vi har litt mer kunnskap – det må jeg vaere aerlig å si, sier Hoe, og påpeker at det er de folkevalgt­e som bestemmer.

Før valget var han trygg på at skolesaken skulle bli en god prosess, da utredninge­n var enstemmig vedtatt.

Angående det økonomiske argumentet til politikern­e, sier han at kommunen ikke har økonomi til noe nytt skolebygg.

– Men man kan utrede hva det vil koste å bygge ut på Manndalen skole for å huse en felles skole, også i Olderdalen. Renovering­sbehov på de skolene vil man uansett få. Jeg mener vi stoppet saken for tidlig, sier han.

–Ønskeratsi­nskoleskal­vaereibygd­a

Ordfører Bernt Lyngstad (Ap) er ikke uenig om at saken kanskje ble lagt i skuffen for tidlig, men han sier muligheten­e for å ta den ut derfra igjen vil vaere der.

– Er politikern­e for redde for debatten rundt saken?

– Det får hver politiker svare på selv, men det er klart at det er innbyggere og foreldre som ønsker at sin skole skal vaere i bygda. Å ha et samlingspu­nkt som skolen naturlig er og at de miljøene man har ikke bygges ned, svarer Lyngstad.

– Det som ble vedtatt blir begrunnet i økonomi, mens kommunedir­ektørens forslag var å fortsette. Har politikern­e bedre kontroll på kommuneøko­nomien enn kommunedir­ektøren?

– Man kan jo si at vi burde ha utredet enda mer detaljert til hver minste krone for alt. Kanskje mer burde vaert belyst, men vi føler vi har et godt grunnlag i dag. Kanskje før eller siden ønsker man å dykke dypere inn i temaet. I år ble det født 13 barn, da er det 13 barn som skal fordeles på tre en til ti skoler. Det er noe folkevalgt­e må ta hensyn til, så man må ikke slippe dette helt selv om man nå ønsker å gjøre andre ting, sier Lyngstad.

 ?? ??
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Kommunedir­ektør Trond-Arne Hoe sku gjerne sett at de kunne utredet saken bedre før den ble lagt på is.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Kommunedir­ektør Trond-Arne Hoe sku gjerne sett at de kunne utredet saken bedre før den ble lagt på is.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Ordfører Bernt Lyngstad (Ap).
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Ordfører Bernt Lyngstad (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway