Framtid i Nord

Fastlege oppsagt: – Pasie

Carol Pascoes pasienter fortviler etter at fastlegen deres ble sagt opp over natta. Kritikk rettes mot både kommuneled­elsen og Folkelista­s ordfører, som nå kaller medlemmene inn på teppet.

- MARIUS HOE marius.hoe@framtidino­rd.no 48125398

– Jeg var akkurat ferdig med et foredrag for NAV da telefonen min lyste opp. Utallige meldinger og anrop. Det var ikke stille på telefonen resten av dagen.

Det forteller Lill-Tove Bergmo, daglig leder for Spillavhen­gighet Norge, men også en av initiativt­akerne for en facebook-gruppe til støtte for fastlegen Carol Pascoe. Gruppen ble opprettet i kjølvannet av kommunens forrige oppsigelse av Pascoe i 2021, men som senere ble trukket tilbake.

Gruppen, som i dag teller rett i underkant av 500 medlemmer, er hovedsakel­ig oppgjort av pasientene til Pascoe, men også Arne Haugstad.

– Forkasteli­g

Onsdag meldte Framtid i Nord at Pascoe var oppsagt på nytt, og samtidig utestengt fra journalsys­temet uten mulighet til å virke som lege for sine pasienter. Det var dette alle meldingene og anropene til Bergmo handlet om.

Bergmo, som er pasient av Pascoe, beskriver fortvilte og desperate samtaler.

– Folk gråter og er fortvilte. De klarer ikke forstå at kommunen ikke ser verdien i hva Carol betyr for pasientene, som har fått så god hjelp av henne i mange, mange år. Det er tøft å ha de samtalene, med både unge og eldre, sier Bergmo, som legger til at de har sett dette komme:

– Men det er noe annet å se det svart på hvitt.

Hun kaller kommunens avgjørelse om å hindre legen kontakt med pasientene for «forkasteli­g».

– De klipper snoren rett av, rett før jul, i en mørketid som er vanskelig for mange. Veldig mange av Carols pasienter har sammensatt­e og komplisert­e utfordring­er, og nå får vi ikke en gang mulighet til å snakke med henne og legge planer for framtiden. Kommunen virker ikke å ane konsekvens­ene av dette, og Carol har da vitterlig krav på oppsigelse­stid?

– Og hvis det er samarbeids­problemer på legekontor­et som er årsaken til oppsigelse­n, hvorfor nekter kommunen å la henne jobbe ut av et annet kontor? Det virker helt... man vet ikke hva man skal tro lenger, legger hun til.

Oppsagt i november

Oppsigelse­n av Pascoe skjer etter langvarige konflikter internt i legetjenes­ten som i juni kulminerte i masseoppsi­gelser på legekontor­et. De fem legene og tre vikarene som sa opp pekte på samarbeids­problemer med de to gjenvaeren­de legene, Carol Pascoe og Arne Haugstad, som årsak. Dette har både Pascoe og Haugstad bestridt.

Senere ble det kjent at enkelte av legene ville trekke oppsigelse­ne om kommunen fjernet disse to fra stillingen­e sine. I slutten av august sendte kommunen ut forhåndsva­rsel om oppsigelse av fastlegeav­talen til Carol Pascoe og kalte henne inn til drøftingsm­øter.

Møtene resulterte ikke i enighet. 15. november ble avtalen hennes sagt opp av Lyngen kommune og legen ble utestengt fra journalsys­temet. Ingen fikk beskjed om oppsigelse­n, heller ikke pasientene.

Pascoes advokat har klaget på oppsigelse­n og varslet at saken tas til retten om partene ikke kommer til enighet.

– Brukt som en brikke i valgkampen

En av politikern­e som i lengre tid har talt imot kommunens håndtering av saken og støttet pasientene til Pascoe og Haugstad, er nåvaerende ordfører Eirik Larsen (FL). Han og Folkelista kom til makta etter årets valg, men nå forteller Lill-Tove Bergmo at støttegrup­pa føler seg brukt som en brikke i valgkampen.

– Folkelista presset hardt på for å få valgkampen inn i gruppa vår. Jeg var en motstander av dette og mente valget ikke hadde noe der å gjøre, men gruppa gikk med på det. Larsen var tydelig på at han skulle ordne opp i saken, holde dialogen og snu enhver stein om han ble valgt til ordfører. Nå er han det, men vi hører ikke noe fra han. Det eneste han sier er at han har endret syn og at det er så mye grums i saken at det er lite han kan gjøre.

– Vi føler at vi har blitt brukt som en brikke i valgkampen. En sårbar gruppe med pasienter, sier Bergmo.

Har fått et mer nyansert syn på saken

Eirik Larsen er opptatt i møter da FiN ringer han torsdag, men ordføreren svarer på kritikken i en SMS senere på kvelden:

«Dette er en trist og beklagelig sak. Det er en sak som har vaert både energi- og tidkrevend­e, spesielt for meg som nyvalgt ordfører for alle innbyggern­e i Lyngen», begynner han.

Larsen forsikrer videre om at et grundig arbeid er lagt ned, et arbeid som har gitt han et mer nyansert syn på kompleks sak.

«Støttegrup­pa må ha forståelse for at jeg som ordfører ikke kan gå ut med opplysnin

ger som er unntatt offentligh­et. Ordfører har heller ingenting med oppsigelse­r og ansettelse­r i kommunen å gjøre. Det er ifølge kommunelov­en rådmannens jobb. At politikere skal ha ansvar for ansettelse­r og oppsigelse­r, inngår ikke i deres arbeidsopp­gaver».

Larsen er heller ikke sikker

på om Folkelista Lyngen fikk flere velgere på grunn av støttegrup­pa. Dette fordi tidligere kommuneove­rlege Hans Olav Holtermann Eriksen uttalte at støttegrup­pa for de to legene var tungt involvert i Folkelista og at dette var en av årsakene til hans oppsigelse.

«Det kan vaere tvert imot – at Folkelista mistet velgere på

grunn av støttegrup­pa, selv om vi avviste påstanden kontant».

– Illojale uttalelser

Men enkelte av Folkelista­s medlemmer er også aktive i støttegrup­pa. Nå kaller ordføreren inn til et medlemsmøt­e for å adressere uttalelser han anser som illojale ovenfor lo

kallaget.

«Det er en uting at medlemmer i Folkelista Lyngen uttaler seg om denne saken før vi har hatt medlemsmøt­e».

Han påpeker også at uttalelsen­e til Lill-Tove Bergmo, som for ordens skyld ikke er medlem av Folkelista, kan gjøre sårbare pasienter mer utrygg.

«Dette er svaert uheldig. Man har et ansvar for hva som skrives i media, noe alle bør tenke over. Når KomRev-rapporten foreligger, skal den legges frem for kommunesty­ret og behandles der. Utover dette har jeg ingen kommentare­r til saken».

 ?? FOTO: MARIUS HOE / PRIVAT ?? Lill-Tove Bergmo, pasient av Carol Pascoe og en av initiativt­akerne til støttegrup­pa for legen, reagerer sterkt på oppsigelse­n og utestengin­gen av Pascoe.
FOTO: MARIUS HOE / PRIVAT Lill-Tove Bergmo, pasient av Carol Pascoe og en av initiativt­akerne til støttegrup­pa for legen, reagerer sterkt på oppsigelse­n og utestengin­gen av Pascoe.
 ?? ??
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Lyngen-ordfører Eirik Larsen (FL) kaller inn til et medlemsmøt­e for å adressere Illojale uttalelser.
FOTO: MARIUS HOE Lyngen-ordfører Eirik Larsen (FL) kaller inn til et medlemsmøt­e for å adressere Illojale uttalelser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway