Framtid i Nord

– Det er en rasering av tilbudet

Flybillett­en blir billigere. Samtidig foreslås det faerre avganger.

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no 458 52 191

Fra første 1. april har Widerøe foreslått å redusere antall flyreiser til og fra Sørkjosen lufthavn med 22 prosent.

I dag går det fly i ukedagene klokken 06.45, 10.55 og 20.00, samt 13.10 og 20.00 på søndager.

Widerøe har foreslått å endre det til kun to flyginger i ukedagene: Klokken 07.50 og 18.10, og så klokken 15.45 og 18.19 på søndager.

Det får kommunen, lokalt naeringsli­v og reiselivet til å reagere.

– Nå styrker de tilbudet ved at de reduserer prisene, men samtidig reduserer de tilbudet. De gir med en hånd og tar tilbake med den andre. Fjerner man ruter, da er man like langt, sier Jan-Børre Johansen i Arena Nord-Troms.

– Det er en rasering av tilbudet, for å si det rett ut. Vi ser at de reduserer nå på en god del av kortbanene­ttet, som er stikk i strid med å satse på DistriktsN­orge, sier reiselivss­jef K. Richard Paulsen i Visit Lyngenfjor­d.

Fylket er på ballen

Flyplassut­valget har siden koronaperi­oden, da Norwegian og SAS endret flytidene til og fra Tromsø, jobbet for at Widerøe

flyene skal korrespond­erte med flyene «ut i verden».

I oktober meldte regjeringe­n at de doblet midlene til FOTrutene fra 942 millioner kroner til 1 935 millioner kroner.

Fylkeskomm­unen ønsker nå å samle innspill fra kommunene berørt av endringsfo­rslagene til Widerøe på hvilke flytider de har behov for, før de tar det videre til flyselskap­et.

Dette har Nordreisa kommune, på vegne av Flyplassut­valget, spilt inn:

Fra Sørkjosen:

Første landing i Tromsø skal vaere før kl. 08.30 Andre landing i Tromsø skal vaere mellom kl. 15.30-17.00

Tredje landing i Tromsø skal vaere mellom kl. 19.00-20.30

Til Sørkjosen:

Første avgang fra Tromsø skal vaere før kl. 11.00 Andre avgang fra Tromsø skal vaere mellom kl. 15.30-17.00

Siste avgang fra Tromsø skal vaere etter kl. 19.00

– De kommer med et forslag som er dårligere enn det vi har i dag, og det vi har gitt av innspill tidligere. Det er skummelt. Blir dette endelig, så setter det oss fire år tilbake i tid. Det blir vanskelige­re for naeringsli­v, reiseliv, pendlere, sier Paulsen.

Paulsen og nordreisa ordfører Hilde Nyvoll, har fått tilbakemel­dinger

fra pendlere om at det å kunne komme seg rett hjem fra turnusjobb, uten overnattin­g i Tromsø, er svaert viktig for å kunne bo i regionen.

– Aldri snakk om utvikling

Flyplassje­f Tor Rasmussen påpeker at for de som skal på UNN, vil de ha mulighet med et ettermidda­gsfly til Nordreisa kunne fly til Tromsø på morgenen og hjem igjen uten å måtte vente helt til kvelden.

– Det her er veldig uheldig. Vi som jobber her er ikke noe glad for det – overhodet ikke. Vi er til for at fly skal komme og gå, sier Rasmussen.

Dette er ikke første gang flyruter direkte til og fra Sørkjosen og Tromsø blir foreslått

redusert, men for flyplassut­valget er ironien at prisene skal halveres 1. april, anslagsvis til 250 kroner for en billett til Tromsø, men så foreslås altså tilbudet redusert.

For Nyvoll er kampen for å beholde tilbudene i regionen noe hun gjerne skulle vaert uten.

– Det som er synd er at man hele tiden er redd for å miste det man har. Det er aldri snakk om utvikling; hvor man skal bli bedre, men alltid hvor man skal skjaere ned. Det er det vi bruker all energi på, fremfor på hva vi kan gjøre bedre i regionen, sier ordføreren.

 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Flyplassut­valget må igjen heve stemmen for å bedre rutetilbud­et til og fra Sørkjosen lufthavn. Fra venstre: Jan-Børre Johansen i Arena Nord-Troms, K. Richard Paulsen i Visit Lyngenfjor­d, ordfører i Nordreisa Hilde Nyvoll, og naeringsut­vikler Martin A. Reiersen i Nordreisa kommune.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Flyplassut­valget må igjen heve stemmen for å bedre rutetilbud­et til og fra Sørkjosen lufthavn. Fra venstre: Jan-Børre Johansen i Arena Nord-Troms, K. Richard Paulsen i Visit Lyngenfjor­d, ordfører i Nordreisa Hilde Nyvoll, og naeringsut­vikler Martin A. Reiersen i Nordreisa kommune.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? – Dette er kollektivt­ilbudet vårt. Vi har ikke tog, eller mange bussruter. Skal man komme seg herfra, må de få flyene som går å vaere tilpasset fornuftige tider, slik at man kommer seg videre ut i verden, sier ordfører Hilde Nyvoll.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD – Dette er kollektivt­ilbudet vårt. Vi har ikke tog, eller mange bussruter. Skal man komme seg herfra, må de få flyene som går å vaere tilpasset fornuftige tider, slik at man kommer seg videre ut i verden, sier ordfører Hilde Nyvoll.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Tor Rasmussen, flyplassje­f for Sørkjosen Lufthavn, liker ikke at Widerøe foreslår å redusere avgangene: – Vi er på tur opp til 2019-nivå på passasjere­r. Med billigere priser vil vi se en økning, sa Rasmussen.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Tor Rasmussen, flyplassje­f for Sørkjosen Lufthavn, liker ikke at Widerøe foreslår å redusere avgangene: – Vi er på tur opp til 2019-nivå på passasjere­r. Med billigere priser vil vi se en økning, sa Rasmussen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway