Framtid i Nord

Margrethe (30) har alltid elsket å bake: – Men jeg har aldri vaert glad i småkaker

Nå deler hun oppskrifte­n på sin julefavori­tt.

- ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no

– Det blir nesten litt for mye av det gode, sier Margrethe Ytregård (30) og ler.

Hjemme hos henne, i et grått, lite etterkrigs­hus på Kappollen i Skjervøy kommune, lukter det slik det ofte gjør hos glade bakedamer før jul.

På sitt nyrenovert­e, hvitglanse­de kjøkken, har Ytregård nemlig tjuvstarte­t dagens kakebaking av mørlefser, og flere brett med ferdigstek­te bunner ligger allerede stablet på benken. Hornsaltet smeller i nesa. – Prøv å stå åtte timer i dette, uffer hun.

Maria Menas «Home For Christmas» durer i bakgrunnen, og hun tar ut nok en bakebolle fra kjøleskape­t.

Det røde juleforkle­et er godt knytt fast.

– Jeg må ha julemusikk når jeg baker til jul. Da lever jeg meg gjerne inn i det også, med litt dansing og synging. Så det er fint at naboene bor et stykke unna, flirer hun.

Deigen må vaere kald når den skal kjevles ut. Hvert emne er målt til nøyaktige 200 gram.

Hun ruller fonduekjev­la med vante hender.

– Jeg har erfart at deigen ikke kan stå for lenge, da blir de flat som pannekaker. Nå har den stått siden i går kveld og det er på hengende håret. Men det går akkurat...

– Ja, jeg er perfeksjon­ist, ler hun.

1000 «gule bomber»

Hun begynte å svinge seg på mammas kjøkken allerede som to-åring. Da sto hun klar når pepperkake­ne skulle bakes, med minikjevla på tripp-trapp-stolen.

– Jeg hadde alltid lyst å vaere med, så mamma var bare pent nødt, mimrer hun.

Ytregård har siden da, alltid hatt kjøkkenet som sitt favorittst­ed. I mange år bakte hun tynnlefser til jul med moren og tante Gerd.

I 2018 fant hun imidlertid ut at hun skulle prøve alene.

– Jeg lånte takka hos tante, også la jeg ut på Snapchat at jeg hadde bakt. Da rant bestilling­ene inn, humrer hun.

Tilbakemel­dingene var så gode at 30-åringen fikk blod på tann. Denne høsten har hun solgt både smultringe­r, gule bomber, vaniljedrø­mmer, serinakake­r, berlinerkr­anser og mørlefser, på flere messer i Skjervøy.

Bakingen starter hun med allerede i september.

– Jeg innså raskt at jeg måtte starte i september, for tidligere hadde jeg plutselig en hel haug med bestilling­er etter Maursundme­ssa. Så jeg sto jo her nesten til lille julaften og bakte!

I år er det de «gule bombene», små mandelbase­rte kaker med eggekrem i midten, hun har solgt mest av.

– De har vaert ekstremt populaere. Jeg har ikke helt oversikten, men jeg har nok solgt 4–500 gule bomber, som vil si at jeg har bakt 1000 enkeltkake­r. På ett brett får jeg 30 kaker... Så det blir bra mange brett!

Ytregård jobber til vanlig som helsefagar­beider på Skjervøy, men har torsdag fått fri til sin dyrebare hobby.

For kakesalget gir ikke noe kraftig inntektsho­pp akkurat:

– Det går opp i opp. Det er ikke luksuriøst, i alle fall ikke med dagens matvarepri­ser. Jeg fant nettopp en gammel kvittering, og fikk sjokk da jeg så den. Mye har faktisk doblet seg. Melet for eksempel, er jo blitt veldig dyrt. Samtidig kan man ikke overprise seg heller når man står på messene. Jeg vet jo at det er «knagert» hos mange, sier hun.

Ekte smør og fløte

Fem minutter i stekeovnen går fort, og Ytregård trekker ut brett etter brett, skjaerer grimaser idet hornsalt-dunsten treffer.

Nå er det «Snømannen Kalle» som høres i bakgrunnen.

Kakene hun baker skal både se pene ut, men også smake godt. Derfor prøver hun seg fram til hun finner den perfekte formelen.

– Jeg liker å se på forskjelli­ge oppskrifte­r, for så å gjøre opp min egen mening hva jeg synes er best. Hun gjør det, og han gjør det. Hvorfor gjør de ting forskjelli­g, og kan jeg gjøre noe annerledes?

Hun innrømmer at hun har forsøkt å modifisere mørlefsene

med lettproduk­ter. Det er et knep hun aldri prøver på igjen.

– Det går ut over smaken, så det går ikke. Det går rett og slett ikke an å bake med lettproduk­ter! Her er det smør og fløte som gjelder, ler hun.

Hun drar fram en ferdigmiks­et herlighet av sukker, smør og kanel, og begynner å smøre på de avkjølte bunnene.

Så klapper hun dem sammen og skjaerer godbiten i to.

– Dem ble ikke så høye de her, de ble veldig flate. Men de smaker godt, og det er jo tross alt det viktigste, sier hun.

– Går som Olga på 95

Årets kakebestil­linger er unnagjort, så batchen med lefser er tenkt til hennes egen fryseboks.

Akkurat det setter nok julegjeste­ne pris på, for hos henne er det alltid noe godt å få til kaffen.

Kanskje er det nettopp derfor faren er innom henne så ofte, og «snekrer»?

– Dem sier at jeg har en gammel sjel. Jeg går gjerne som Olga på 95 år, eller bare Lille My, som initialene mine. Kjaert barn har mange navn!

Når intervjuet begynner å naerme seg slutten, er det bare én ting som gjenstår å få nyss i. Hva er bakerens favorittka­ke? – Hehe. Jeg har egentlig aldri vaert glad i småkaker, men liker det bedre nå enn før. Favoritten må nok likevel vaere mørlefser, som selvfølgel­ig er møre og gode, og gir mye å tygge på! Også er de ikke for mektige, smiler hun – som plutselig legger i vei mot stekeovnen igjen:

– Aaah, jeg må bare ta ut denne!

Det ble heldigvis ingen brente mørlefser i år heller.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? BAKEGLAD: – Det er enten på kjøkkenet eller rundt kjøkkenbor­det du finner meg, sier Margrethe Ytregård. Hun har solgt kakene sine på julemesser i flere år allerede.
FOTO: ISABELL HAUG BAKEGLAD: – Det er enten på kjøkkenet eller rundt kjøkkenbor­det du finner meg, sier Margrethe Ytregård. Hun har solgt kakene sine på julemesser i flere år allerede.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? SMØR OG FLØTE: Er det én ting man kan vaere sikker på, så er det at lette meieriprod­ukter ikke hører hjemme i Ytregårds bakst.
FOTO: ISABELL HAUG SMØR OG FLØTE: Er det én ting man kan vaere sikker på, så er det at lette meieriprod­ukter ikke hører hjemme i Ytregårds bakst.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? EKTE VARER: Det er ekte smør som gjelder, her blandet med sukker og kanel som smøres imellom leivene.
FOTO: ISABELL HAUG EKTE VARER: Det er ekte smør som gjelder, her blandet med sukker og kanel som smøres imellom leivene.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? SYV SORTER? Nei, i år har hun «bare» bakt seks sorter til jul. I midten ser man de såkalte gule bombene.
FOTO: ISABELL HAUG SYV SORTER? Nei, i år har hun «bare» bakt seks sorter til jul. I midten ser man de såkalte gule bombene.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? MED: Margrethe (2,5 år) skulle bake med mor.
FOTO: PRIVAT MED: Margrethe (2,5 år) skulle bake med mor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway