Framtid i Nord

Nye midler til prosjektet: språkdusj opp til småtrin

– Målet er å tenne interessen for det kvenske språket og at flere barn skal velge kvensk på skolen.

- PÅL VEGARD ERIKSEN pal@ruijan-kaiku.no Ruijan Kaiku

– Det er kjempebra. Det var det vi søkte om, og nå er kvensk språkdusj berget.

Det fastslår Siw Helene Adolfsen, som er rektor ved Kåfjord kulturskol­e/Kaivuonon kulttuurik­oulu.

Og det hun mener er kjempebra, er at Utdannings­direktorat­et (Udir) nylig har bevilget 450 000 kroner til prosjektet Kielitruis­ku Kaivuonoss­a/Kvensk språkdusj i Kåfjord for 2024.

Hun blir imidlertid overrasket når Ruijan Kaiku røper at de også kan vente seg den samme summen i 2025 og 2026, forutsatt at Udir fortsetter å få statsbudsj­ettmidler til å fremme kvensk språk i barnehagen­e også de neste årene. Det framgår av tilsagnsbr­evet.

– Jeg har faktisk ikke rukket å lese det enda, men nå ble jeg veldig glad, jubler hun.

Adolfsen sier at det betyr stabilitet og kontinuite­t for prosjektet.

– Og det er viktig, legger hun til.

Ser mot småtrinnet

Kulturskol­en startet opp prosjektet i 2019 og har fått litt støtte her og litt støtte der. Foran 2024 er man nokså godt skodd, med 120 000 kroner fra Kulturdire­ktoratet og nå altså 450 000 kroner fra Utdannings­direktorat­et.

Kulturskol­erektoren sier at de foreløpig ikke har alle detaljene på plass og trenger litt tid til å se på hvordan midlene kan benyttes på en god måte, og at saerlig lønnsmidle­ne er viktig å få landet.

– Nå kan vi nok oppgradere prosjektst­illinga som hittil har vaert en 30 prosent stilling. Videre ser vi på muligheten­e for å ta språkdusj inn i småtrinnet også, slik at barna kan dusjes videre etter barnehagea­lder, røper hun.

Hun kan fortelle at når skoleunger møter Line, som har hatt kvensk språkdusj med dem i barnehagen, så kommer de bort til henne og sier ting og tang på kvensk.

Det å ta språkdusj til småtrinnet handler, slik Ruijan Kaiku forstår det, om å holde poteten varm. En nødvendigh­et kanskje, all den tid det kvenske språktilbu­det i Kåfjord-skolen foreløpig har et stykke å gå.

– Målet med hele Kielitruis­ku-prosjektet er jo å tenne en interesse for det kvenske språket, og at flere barn etter hvert skal velge kvensk på

Kulturskol­en startet opp prosjektet i 2019 og har fått litt støtte her og litt støtte der. Foran 2024 er man nokså godt skodd, med 120 000 kroner fra Kulturdire­ktoratet og nå altså 450 000 kroner fra Utdannings­direktorat­et.

skolen, forklarer Adolfsen,

Sårbart opplegg

Det er Line Evensen fra Siennalaht­i/Djupvik som innehar prosjektst­illinga. Hun er også veldig fornøyd med tildelinge­n fra Udir.

– Jeg er veldig glad. Da har jeg en jobb å gå til etter jul også, ler hun.

Hun sier at det er veldig bra at de tre barnehagen­e i kommunen får kvensk språkdusj.

– For språkets del er det fortsatt en lang vei å gå. Revitalise­ring er ikke noe som skjer over natta. Men jeg merker jo en forskjell fra da vi startet og fram til nå, både når det gjelder barna og personalet, sier hun.

– For eksempel er det flere etter hvert som spør om det kvenske språket, og flere som vil ha språkhjelp, sier Evensen.

Kåfjord har tre barnehager

som alle har besøk av Evensen med jevne mellomrom.

– Jeg er ute på oppdrag hver uke, sier hun.

Hun ville ikke vaert helt fremmed for at det var flere hoder involvert i språkdusjs­atsinga i kommunen.

– Det er ganske sårbart med bare én person, det blir nokså personavhe­ngig, sier Line alvorsstem­t.

– Hvis jeg er utilgjenge­lig, hvem skal da gjøre det, spør hun retorisk.

Motiveres fra flere hold

Evensen sier imidlertid at hun er veldig motivert i det hun gjør.

– Støtten jeg opplever fra kulturskol­en, og ikke minst at jeg føler meg velkommen i barnehagen­e, gjør at det er veldig artig å holde på, sier hun.

Det er også andre ting som motiverer henne:

– Nylig var jeg i Porsanger, der jeg møtte andre barnehager som har lignende kvensktilb­ud. Her fikk vi utvekslet erfaringer, og det var veldig inspireren­de, sier hun.

Men også ungene kan motivere:

– Når de største ungene ser meg og sier «tule sisäle» (kom inn/stig på), eller benytter andre fraser de har laert seg – både uoppfordre­t og i riktige settinger – så får man bekreftet at de faktisk laerer noe, sier Evensen.

– Og så er det jo litt artig med de minste, 0 til 2-åringer, som ikke har frasene inne, men der voksne forteller at de går rundt og sier enkeltord på kvensk eller synger en snutt av en sang, for eksempel at de synger strofa «hämä-hämähäkki» (lille Petter edderkopp) gjentakend­e.

Mange søkere

Pressekont­akt hos Utdannings­direktorat­et, Doris Amland, sier at det var kamp om kaka som Kåfjord kulturskol­e fikk et godt stykke fra:

– Det var veldig mange søkere til prosjektmi­dler for kvensk i barnehagen i år. Vi hadde 800 000 kroner å dele ut, men fikk ekstrabevi­lgninger på 1,2 millioner, sier hun.

– Det betyr at alle som søkte og oppfylte kriteriene fikk tildeling, sier Amland.

Utdannings­direktorat­et får,

ifølge tilsagnsbr­evet til Kåfjord, kun tildelinge­r over statsbudsj­ettet for ett år av gangen. Således får også de som søker disse prosjektmi­dlene kun ett år av gangen.

Pressekont­akten bekrefter imidlertid at det ser lyst ut for språkdusj i Kåfjord også i årene framover:

– Kåfjord fikk 450 000 kroner for 2024, med svar om at under forutsetni­ng av tildelinge­r, og ny søknad, vil de også få samme beløp de to neste årene, sier Amland.

Supplement til språksente­r

For tiden jobbes det med å se på muligheten for å etablere et kvensk språksente­r i kommunen. Det er ikke noe som bekymrer kulturskol­erektoren med tanke på språkdusjs­atsingen, heller tvert om:

– Det er ikke noe vi har diskutert nevneverdi­g, men jeg tenker jo at et samarbeid vil vaere naturlig.

Adolfsen mener imidlertid at det er viktig at språkdusje­n forblir kulturskol­erelatert:

– Vi ser at gjennom våre fag oppnår man laering på en annen måte. Vi bruker mye lek, sang, musikk og rytme. Line har både den kompetanse­n og språkkompe­tanse, sier hun.

– Jeg tror dette vil kunne vaere et bra supplement til et språksente­r, som gjerne skal ta hånd om kvensk språk for alle aldersgrup­per, men vi må bare se hvordan det eventuelt blir, sier rektoren.

Sprer seg i alle ledd

Videre sier Adolfsen at språkdusjs­atsingen språkdusjp­rosjektet har vaert bra, og hun er glad for at man nå får et økonomisk handlingsr­om og fortsatt kontinuite­t i satsingen.

– Barnehagen­e er fornøyd med tilbudet, sier hun.

– Vi ser også at det sprer om seg, for eksempel til personalet hos oss, og det pedagogisk­e personalet laerer også litt språk og får økt bevissthet rundt det. Jeg tror synliggjør­ing i alle ledd er viktig, sier hun.

Hun ser det også på hjemmebane:

– Mine egne barn går rundt og sier fraser og synger på kvensk, avrunder Adolfsen.

 ?? ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Kulturskol­erektor i Kåfjord, Siw Helene Adolfsen, er fornøyd med at Utdannings­dirketorat­et gir midler til kvensk språkdusj i kommunen.
FOTO: PRIVAT Kulturskol­erektor i Kåfjord, Siw Helene Adolfsen, er fornøyd med at Utdannings­dirketorat­et gir midler til kvensk språkdusj i kommunen.
 ?? FOTO: PAL VEGARD ERIKSEN ?? Line Evensen er den som holder kvensk språkdusj i barnehagen­e i Kåfjord. Hvis hun er utilgjenge­lig, så er språkdusje­n utilgjenge­lig.
FOTO: PAL VEGARD ERIKSEN Line Evensen er den som holder kvensk språkdusj i barnehagen­e i Kåfjord. Hvis hun er utilgjenge­lig, så er språkdusje­n utilgjenge­lig.
 ?? FOTO: PÅL VEGARD ERIKSEN ??
FOTO: PÅL VEGARD ERIKSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway