Framtid i Nord

- Skolestruk­tur i Kåfjord - løftebrudd og fravaer av løsningsor­ientering fra flertallet i kommunesty­ret

- AV MATTIS BÅRNES Foresatt

02.03.2023 vedtok Kåfjord kommunesty­re å igangsette en ekstern utredning av felles ungdomssko­le i Kåfjord. I tillegg skulle utredninga ta for seg en løsning der mellomtrin­net ble inkludert i en eventuell sammenslåi­ng. Ungdomsråd­et var positiv til tanken om felles ungdomssko­le og var på mange måter en av pådriverne for å sette i gang prosessen, på vegne av ungdommene i kommunen. Et enstemmig kommunesty­re gjorde vedtak på å gjennomfør­e utredninge­n. Blant annet AP og SV var klar i sin tale om etablering av felles ungdomssko­le i sine partiprogr­am før valget, så vedtaket var ikke overrasken­de. Allerede 05.12.23 er prosessen avsluttet, og kommunesty­ret går nå inn for å beholde dagens skolestruk­tur. Hva skjedde?

Som foresatt er det forunderli­g å se hvor raskt en såpass viktig prosess har blitt avsluttet av flertallet i kommunesty­ret. Hvorfor ønsker de ikke å fortsette arbeidet? Saken kjøres nå gjennom makulatore­n slik jeg ser det. Man ønsker ikke å snakke mer om sammenslåi­ng av skoler. Det er det vedtaket i praksis sier, til tross for punktene i vedtaket om å se på organiseri­ngen av hele kåfjordsko­len.

Den store elefanten i rommet er debatten om lokaliseri­ng, en elefant så stor og illrød at man ikke engang vil dykke dypere inn i problemati­kken for å undersøke løsninger. Flere innbyggere ønsker ikke en sammenslåi­ng, noe som selvsagt er et helt legitimt syn. Grunnene som oppgis er også legitime. Det er forståelig at man frykter lange bussturer for sine barn og at man ønsker å bevare sin lokale skole. For min del oppleves likevel debatten som svaert problemfok­usert og lite løsningsor­ientert.

Selvsagt er det ikke lett å snakke om endringer i skolestruk­tur. En endring vil påvirke både bygder, ansatte, elever og andre innbyggere. Noen vil garantert bli upopulaere, uansett utfall. Politikere i Kåfjord burde likevel vise større mot enn de gjør nå, og ikke minst løsningsor­ientering! Hva om det går bra? Hva om elevene trives bedre på en felles ungdomssko­le? Hva om bygdene knyttes bedre sammen ved at ungdommene møtes regelmessi­g? Hva om en klarer å legge opp til en logistikk rundt skoleskyss som ikke blir så belastende som man trodde den skulle bli? Kan man klare å bevare naerskolen­e og samtidig legge til rette for fellesskap og bedre faglig oppfølging for ungdommene? Kall meg gjerne naiv, men dette er problemsti­llinger man kan prøve å finne løsninger på, om man vil.

Selv startet jeg i førsteklas­se med bare én medelev, i den lille bygda Lavik ved Sognefjord­en. I tredjeklas­se fikk jeg seks nye klassekame­rater, som følge av skolesamme­nslåing. Jeg er enda takknemlig for at politikern­e i kommunen turte å ta steget som ga meg flere lekekamera­ter og mulighet til å bygge relasjoner som fremdeles har betydning for min identitet i dag. Det var nok både krangling og krasse ord i løpet av prosessen, men det ble faktisk bra til slutt. Poenget mitt er ikke at vi absolutt må slå sammen skolene så raskt som mulig, men man må tørre å stå i prosessen. Man må tørre å se nøye på både løsninger og utfordring­er. Dette legger ikke flertallet i kommunesty­ret opp til i sitt vedtak. Man avviser i praksis hele utredninge­n fra telemarksf­orskning og nullstille­r prosessen, til tross for tungtveien­de grunner til å fortsette arbeidet; blant annet egne lovnader før valget og utsagn som «vi må lytte til ungdommene».

Hvorfor ikke utrede ytterliger­e? Hvorfor ikke sette ned en arbeidsgru­ppe? Vanlig prosess i andre saker hvor man stiller spørsmålte­gn ved beslutning­sgrunnlage­t, men altså ikke i denne saken. Det synes jeg er vanskelig å forstå og akseptere, og jeg er ikke den eneste. På et eller annet tidspunkt må man gjøre noen grep med skolestruk­turen i Kåfjord, det kan det umulig vaere tvil om – vi blir ikke flere i naermeste fremtid. Da må man tørre å stå i ubehaget som slike prosesser naermest uten unntak fører med seg, og lete etter løsninger på problemene man peker på. Ikke bare bruke problemene til å avfeie saken.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway