Framtid i Nord

- Prisforskj­ell på flere hundre kroner per handlerund­e

- AV JAN HELGE JENSEN Kvaenangen Samferdsel­sminister

Priser på varer er avgjørende for mange, når en skal handle. Samfunnsut­viklingen gjør at flere og flere får utfordring­er med å få endene å møtes. Unødvendig i et samfunn som vårt, skulle en mene.

Har selv ikke vaert så prisbeviss­t som ønskelig, men etter hvert ser en åpenbare forskjelle­r. Disse er nå så store at en ikke kan unngå å legge merke til dem. Vil her framføre et eksempel.

Mange av butikkene er i samme kjede og gruppe og bygd på samme lest, men forskjelle­ne på priser er skremmende. Ta for eksempel Coop Extra og Coop Prix. Coop Extra ment for byer og tettbygde strøk, mens Coop Prix for distrikt og de som bor der. Det uttrykker iallefall Coop i sin omtale av sine butikker. Prissettin­gen er jo da ikke enhetenes skyld, men altså systemet som sådan.

Det gir også utslag i priser i disfavør av oss som ikke bor så sentralt.

I debatten om pris på matvarer debatteres det hele tiden om høye priser generelt, men aldri om prisforskj­eller butikker i mellom, med bakgrunn i hvor de ligger hen.

Nå er det ikke butikkene som enheter sin skyld, men systemet rundt disse.

Erfaring over en periode viser at for eksempel melkevarer, frukt, ost, bleier og en rekke andre varer er dyrest i Coop Prix satt opp mot Coop Ekstra. Sammenlikn­inger gjort fra de to butikkene av en gitt mengde nødvendige varer av samme slag over tid, viser en forskjell i pris på flere hundre kroner på en handlerund­e.

Dette gir først og fremst en ekstra stor økonomisk belastning for blant annet barnefamil­ier.

Det fører også til NØDVENDIG handelslek­kasje. Ja, nødvendig lekkasje, fordi det å handle borte blir billigere. Det er igjen med på å undergrave distriktsb­utikkenes eksistens, som da må legge ned og som igjen går utover bosetting.

Når jeg tar opp denne tråden, er det er utslag av det som kommer fram i samtale med folk, og et ønske om at dette i større grad blir tatt under debatt. Prisforskj­ellene er reelle og i disfavør av distrikten­e.

Her er det nødvendig at kjedene går i seg selv, tar et oppgjør med dette, samtidig som staten iverksette­r tiltak som virker i forhold til en mer lik og rettferdig pris. Et prisregime som utøver så store forskjelle­r, er direkte distriktsf­fiendtlig.

- Å kjøre er det eneste vi skal gjøre

De siste to årenes ulykkesutv­ikling på norske veier er svaert bekymrings­full, og fremover må vi alle gjøre det vi kan for å styrke innsatsen i trafikksik­kerhetsarb­eidet.

Som samferdsel­sminister, er trafikksik­kerhet det viktigste jeg jobber med. I fjor døde totalt 116 mennesker i 105 trafikkuly­kker i Norge. Det er 116 for mange.

I Norge har vi et unikt tverrfagli­g samarbeid på tvers av sektorer og forvaltnin­gsnivåer, og mellom offentlige og private aktører. Vi må verne om dette samarbeide­t, samtidig som vi er nødt til å forsterke innsatsen i trafikksik­kerhetsarb­eidet. Vi i Samferdsel­sdeparteme­ntet skal gjøre det vi kan, men vi er også avhengig av at alle som setter seg bak rattet tar ansvar for egen og andres sikkerhet.

Trafikkuly­kker er sammensatt­e, og det er sjeldent mulig å peke på kun én årsak til at ulykker skjer. Likevel vet vi at førers adferd svaert ofte er årsaken til at ulykker inntreffer. Det er lett å bli fristet til å gjøre noe annet enn å kjøre bil, men vi må huske på at uoppmerkso­mhet er en medvirkend­e årsak i en tredel av dødsulykke­ne i trafikken.

Ifølge Statens vegvesens rapport «Dybdeanaly­ser av dødsulykke­r i vegtrafikk­en 2022» er trafikanta­dferd den største utfordring­en. Fart, rus, uoppmerkso­mhet og risikoadfe­rd er gjenganger­e som årsaker til trafikkuly­kker på norske veier.

Og selv om statistikk­en viser at Norge har de sikreste veiene i Europa, for åttende år på rad, kan vi fortsatt bli bedre – det er både fjorårets og årets tall tydelige bevis på.

Vi må fortsette den langsiktig­e og kunnskapsb­aserte innsatsen i trafikksik­kerhetsarb­eidet:

1. Bygge sikre veier og holde god standard på drift og vedlikehol­d. Vi må ha målrettede infrastruk­turtiltak på strekninge­r med et saerlig dokumenter­t trafikksik­kerhetsbeh­ov.

2. Målrettet kontrollin­nsats. Kontroll er det mest eff e k t i v e trafikksik­kerhetstil­taket vi har, og det er behov for mer tilstedeva­erelse fra saerlig vegvesen og politi på norske veier, og intensiver­t veikantkon­troll. 3. Øke publikums bevissthet om konsekvens­ene av saerlig uoppmerkso­mhet og risikoadfe­rd.

Fremover skal vi også se på flere regelverks­endringer der formålet er økt trafikksik­kerhet. Vi skal blant annet vurdere innstrammi­nger i regelverke­t når det gjelder bruk av mobiltelef­on og mulighet for å forby tjenester som varsler om politiets kontroller. I tillegg skal vi, sammen med justismynd­ighetene, se på mulige skjerpinge­r av lovverket for inndragnin­g av kjøretøy ved svaert grove hastighets­overtredel­ser. Vi kan ikke ha villmannsk­jøring på norske veier.

Vi naermer oss slutten på 2023, og så langt har 113 mennesker mistet livet på norske veier. Det er ikke lenge før vi skal ta fatt på juleutfart­en, og vi vet at dette er en travel periode med høy trafikk, skiftende vaer og føre, dårlige lysforhold og mye trafikk. I tillegg fører julestria med seg et høyere stressnivå.

Oppfordrin­gen til alle trafikante­r er å begrense risikoen ved at du selv tar trygge valg; hold deg rusfri, reduser farten, bruk bilbelte og kjør etter forholdene. Det er bedre å komme litt senere frem enn å ikke komme frem i det hele tatt. Vi har ingen å miste!

AV JON-IVAR NYGÅRD

ØKONOMI - Woking poor i Norge?

De siste 30 årene har det vaert sånn i Norge at om man har en fulltidsjo­bb, så har man klart seg relativt bra økonomisk.

Det vi nå ser er at vi får mere og mere av det som på engelsk kalles «Woking poor». Det betyr at folk jobber fulltid, men får ikke endene til å møtes økonomisk på grunn av den dyrtiden vi nå er inne i.

I Nordahl Grieg sin sang Til Ungdommen er det ei setning samtlige politikker­e burde ta innover seg «Finnes her nød og sult skyldes det svik».

Vi ser nå at matkøene øker å folk har dårlige råd enn på lenge.

Nå bør både alarmklokk­ene og de røde varsellamp­ene blinke inne i regjerings­kontorene! Nå må det vaere slutt med ord som å følge med eller vi skal ta grep. Mens vi venter på at grep skal tas, så går det altså sultne barn og voksne til sengs hver eneste kveld. Mens vi venter så vet vi at folk må snu på krona og velge mellom å betale for hus og strøm, eller mat og klaer til barna.

Jula kommer uansett om man venter eller ikke, og julekvelde­n kommer ikke på kjaerringa hos mennesker som gruer seg til en høytid de ikke har råd til.

Om det virkelig er sånn som arbeids- og inkluderin­gsminister­en sier, at noen står i køene fordi de kan og ikke må, må ministeren ta grep og sørge for at de som ikke må, får muligheten til å benytte seg av andre alternativ­er. De som faktisk må stå i køen, må få hjelp til å komme seg ut av den.

Vi er ikke bare et av verdens rikeste land, vi er også i flere år kåret til verdens beste land å bo i! Vi har altså alle forutsetni­nger til å unngå nød og sult i Norge, men da må vi ha politikere som viser politisk vilje til å gjøre noe med det.

All aere til de frivillige og organisasj­oner som står på døgnet rundt for våre medmennesk­er. Men staten kan ikke basere seg på at frivilligh­eten skal fikse problemene man som nasjon ikke klarer å løse.

Pengene til å ta grep og sørge for at det faktisk ikke finnes nød og sult i Norge finns der. Nå mangler vi den politiske viljen til å gjøre noe på ordentlig på veien til å løfte de svakeste. Tiden er inne for å snakke ferdig, og å handle deretter.

AV RAYMOND ALSTAD Regionlede­r Handel og Kontor Nord Norge

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway