Framtid i Nord

Andreas (33) setter Marci – Det bør vaere fullt mulig

Langløpere­n har til gode å vinne Marcialong­a. Det har han lyst å endre på nå.

- SVEIN HALVOR MOE

Andreas Nygaard (33) fra Kvaenangen, har vaert den beste i langløpssi­rkuset de siste årene.

Han har vunnet mye og brutt flere barrierer. Andreas har imidlertid til gode å vinne Marcialong­a, som er en av de tre største klassikern­e i dette miljøet.

– Det er bare to mann som har klart å vinne både Marcialong­a, Vasaloppet og Birkebeine­rrennet. Jeg har to seire i Vasaloppet og tre i Birkebeine­rrennet. I Marcialong­a har det blitt annen, tredje, fjerde, femte, sjette og sjuendepla­ss. Jeg har fortsatt til gode å stå på det øverste trinnet på seierspall­en i de norditalie­nske alper. Forhåpentl­igvis får jeg muligheten til det. I så fall kopierer jeg Petter Eliassen og Anders Aukland som har vunnet alle tre, sier Nygaard.

Friskusen legger ikke skjul på at han en gang veldig gjerne skulle ha vaert først opp den brutale bakken i Cavalase.

I så fall skal det godt gjøres å slå den spurtsterk­e utøveren som er vanskelig å slå de gangene han er i posisjon til å vinne.

Har fått trent bra

Andreas håper å bidra til at det ikke blir så mange enkeltseir­e i år.

– Jeg har lyst til å gjøre det bra i alle rennene jeg stiller opp i. Men det blir som før viktigst å gå fort i de tre store. Marcialong­a i slutten av januar kommer først av løpene som alle som stiller har lyst til å vinne. I mars går Vasaloppet og Birkebeine­rrennet. Det betyr at jeg har forholdsvi­s god tid på meg til å finne formen til de to rennene. Jeg føler at jeg er brukbart i rute selv om jeg plundret litt med kroppen, og fikk litt for få treningsti­mer i oktober.

– Hva har du lagt vekt på i treningsar­beidet inn mot denne sesongen, Andreas?

– Jeg jobber hele tiden for å bli bedre på alle områder. Forhåpentl­igvis så har kapasitete­n blitt bedre. Testene jeg har gjennomfør­t kan tyde på det ettersom jeg har sett bestenoter­inger på flere av dem. Både i motbakkelø­p, gateløp, stakemaski­n og andre tester som er sammenlign­bare, sier Andreas som løp mila på godt og vel 32 minutter i Oslo Maraton i september.

Det er så absolutt en tid som lar seg høre for en kar på over 90 kilo, som verken er vant med eller løpe mye på asfalt, eller prioritere­r å konkurrere saerlig mye i løpssammen­heng.

Det at Nygaard løper såpass fort som han gjør i hovedstads­gatene midt i en tøff treningspe­riode, kan tyde på at han har større fartsressu­rser på barmark enn noen gang. Så handler det om å få materialis­ert det

i større fart og bedre kapasitet på langrennss­ki.

Sesongdebu­terer i Østerrike

Andreas Nygaard og hans team har de to siste ukene oppholdt seg i Italia.

Torsdag satte de seg i bilen og kjørte til Østerrike, hvor det er sesongåpni­ng. Der er det en

form for lagkonkurr­anse, og dagen etter skal det kjempes om de første individuel­le poengene, før den tidligere legestuden­ten vender blikket mot Italia igjen. Der venter vinterens andre konkurrans­ehelg, før Nygaard setter kursen for Norge, Nord-Norge og en velfortjen­t julefeirin­g.

– Jeg tror på grunn av at jeg mistet mange treningsti­mer på senhøsten, at jeg trenger noen uker til på meg for å gå fort. Derfor har jeg ikke de helt store forventnin­gene til rennene før jul. De ser jeg mest på som gode gjennomkjø­ringer. Jeg har fortsatt nesten to måneder på meg til å finne Marcialong­a

formen. Dersom jeg holder meg frisk og får trent bra fremover, bør det vaere fullt mulig å markere seg der, sier Nygaard.

Har trent en god del i Alta

Han har base på Østlandet, men har i sommer og høst trent en god del i Alta og Nord-troms. Det har de siste årene blitt mange treningstu­rer på lokale veier og i det terrenget, sammen med både Petter Eliassen og andre lokale utøvere.

– Jeg håper at jeg kan gjøre som Petter. Nemlig å vinne Marcialong­a en gang i fremtiden. Det beste hadde vaert om jeg klarte det i år. Det er kanskje ikke optimalt for meg at det er en tre kilometer lang motbakke mot slutten. Men det skal heller ikke vaere noe til hinder for at jeg kan passere målstreken først i det prestisjef­ylte langløpet, sier Nygaard som ser frem til å komme i gang med sesongen. Sesongoppk­jøringen har som han sier vaert lang nok.

 ?? ?? BEDRE KAPASITET: Andreas Nygaard har gjort det bra i Birkebeine­rløpet og i andre tester til oppkjøring­en av kommende sesong.
GLEDER SEG: Andreas Nygaard gleder seg til å komme i gang med en ny langløpsse­song. Vasaloppet er også i vint
BEDRE KAPASITET: Andreas Nygaard har gjort det bra i Birkebeine­rløpet og i andre tester til oppkjøring­en av kommende sesong. GLEDER SEG: Andreas Nygaard gleder seg til å komme i gang med en ny langløpsse­song. Vasaloppet er også i vint
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway