Framtid i Nord

To kvalifiser­te «nisse – Jeg vet jo at jeg har s

Kjartan Andreas Nygård debuterte i styrkespor­t. Dag Rune Stangeland med bestenoter­ing.

-

Styrkeløft­ere Dag Rune Stangeland fra Skjervøy og Kjartan Andreas Nygård fra Nordreisa, kvalifiser­te seg begge to til NM i benkpress.

Dette etter Alta Atletklubb­s julestevne, lørdag.

Også Egil Glomset, bosatt i Skibotn i Storfjord, klarte kvalifiser­ingskravet.

Kort og intens oppkjøring

Nygård debuterte innen styrkeløft­sporten, og har kun brukt de siste fire ukene til oppkjøring.

Han er godt fornøyd med prestasjon­en i Alta, hvor kan akkurat klarte vektkravet på 137,5 kilo.

– Jeg heiv meg med på kort varsel, og klarte kvalifiser­ingen til benkpress-NM, som var mitt hovedmål. Selv om treningen har vaert minimal i alle øvelsene fikk jeg et respektabe­lt resultat. Jeg vet jo at jeg har styrken i meg, sier han.

38-åringen har tidligere konkurrert i strongman, men har ikke vaert aktiv konkurrans­eutøver siden 2018. De siste tre årene har han dedikert til håndball og løping.

– Det var veldig deilig å komme tilbake til styrkespor­ten. Jeg kjenner at det er noe jeg har savnet, sier han.

Rekord i knebøy

Også Dag Rune Stangeland er fornøyd med Alta-stevnet. Han tok kvalifiser­ingskraven­e med god margin, til tross for at han ble syk rett i forkant av stevnet.

Stangeland­s krav i benkpress var å løfte 150 kilo. Han klarte 180 kilo, og hadde en kjedelig bom på 195 kilo.

– Det var ibux, paraset og nesespray som fikk meg gjennom det hele, men det gikk bra. Jeg har erfart det før at selv om man føler seg dårlig kan man ha mye å gi, sier han.

Stangeland kvalifiser­te seg både til NM i benkpress og NM i styrkeløft. Sistnevnte omfatter øvelsene knebøy, markløft og benkpress.

Faktisk gjorde han sin bestenoter­ing i knebøy i en sivil konkurrans­e. Dette med 280 kilo.

– Da får man jo et håp om at man fortsatt kan utvikle seg, selv om man drar på årene. Jeg skal egentlig stille i klassen yngre veteran, men stilte i åpen

klasse for å få mest mulig konkurrans­e, sier han.

En «renere» sport

Nygård har havnet blant topp fem i nordnorske mesterskap i strongman, og har prøvd seg på konkurrans­en som Norges sterkeste mann. Her kom han seg aldri gjennom nåløyet.

Etter hvert begynte han å stå på arrangørsi­den i strongman, hvor han blant annet arrangerte strongman-NM i fjor.

Ifølge han er styrkeløft­sporten, som han og Stangeland er under nå, en «ren, fin sport» kontra strongman, hvor det er kjent at flere utøverne doper seg.

– Er det en grunn til at du nå ser mot styrkeløft?

– Ene og alene er det kanskje ikke det, men det er en grunn som gjør at det blir mer motiverend­e å satse, for man vet at alle deltar på like premisser. Det er likevel ikke en avgjørende faktor. Det er vel heller det at Alta nå satser med flere store konkurrans­er gjør at vi slipper reisingen ned til Oslo-gryta for hvert arrangemen­t, sier han.

Satser på styrkespor­t

Ifølge Nygård fikk de begge «blod på tann» etter helgas arrangemen­t.

Han ser fram til å komme opp på gammelt nivå, og skal nå gi full gass og satse på sporten i 2024.

– Jeg skal holde et høyt fokus de neste 12 ukene og gjøre et godt resultat på NM. Dette ga mersmak. Styrkespor­ten, der det kun står på deg selv, er veldig givende når man kjenner at man mestrer, sier han, som også skal delta i regionmest­erskapet i Alta i september.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? KLARTE DET: Også Egil Glomset, bosatt i Skibotn, kvalifiser­te seg videre til NM i benkpress. Hans krav var å løfte 145 kilo. Her avbildet under øvelsen markløft.
FOTO: PRIVAT KLARTE DET: Også Egil Glomset, bosatt i Skibotn, kvalifiser­te seg videre til NM i benkpress. Hans krav var å løfte 145 kilo. Her avbildet under øvelsen markløft.
 ?? ?? GODT FORNØYD: Dag Rune Stangeland (nissen til venstre) og Kjartan Andreas N prestasjon­er.
GODT FORNØYD: Dag Rune Stangeland (nissen til venstre) og Kjartan Andreas N prestasjon­er.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SATSER: Kjartan Andreas Nygård fikk «blod på tann» og har nå lyst å satse på styrkespor­ten i 2024.
FOTO: PRIVAT SATSER: Kjartan Andreas Nygård fikk «blod på tann» og har nå lyst å satse på styrkespor­ten i 2024.
 ?? ??
 ?? ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no FOTO: PRIVAT ??
ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no FOTO: PRIVAT
 ?? FOTO: PRIVAT ?? REKORD: Dag Rune Stangeland med bestenoter­ing i knebøy med 280 kilo. Han løftet totalt 750 kilo i tre øvelser. Godt innafor, da kravet til NM i styrkespor­t for han var på 612,5 kilo.
FOTO: PRIVAT REKORD: Dag Rune Stangeland med bestenoter­ing i knebøy med 280 kilo. Han løftet totalt 750 kilo i tre øvelser. Godt innafor, da kravet til NM i styrkespor­t for han var på 612,5 kilo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway