Framtid i Nord

Vil ha skredsent – Har fått gode s

Lyngen-ordføreren har besøkt Oslo. Med seg hjem tok han en forsterket tro på et statsfinan­siert nasjonalt skredsente­r.

-

– Vi har stor tro på at vi kan få dette til, sier ordfører Eirik Larsen (FL).

Forrige uke besøkte han, rådmann Frode Karlsen, prosjektle­der Eirik Joachimsen og Ole Gunnar Håland fra Tromsø kommune maktsenter­et Oslo. Målet; samle støtte for å få et nasjonalt skredsente­r lokalisert i Lyngen inn på statsbudsj­ettet i 2025.

Det skal de ha lyktes med. – Vi traff både Olaug Bollestad (KrF) og Troms-benken på Stortinget. Der fikk vi positive tilbakemel­dinger og innspill. Det er tverrpolit­isk enighet om et slikt prosjekt, sier Larsen.

En nasjonal ressurs

Rundt halvparten av alle dødsulykke­r knyttet til snøskred i Norge finner sted i Troms fylke. Lyngen og Lyngsalpan omtales ofte i denne sammenheng­en som episentere­t.

I april i år, like etter at fem personer døde i tre ulike skred på samme dag i Nordreisa, Karlsøy og Lyngen, ble forprosjek­tet for et skredsente­r på Lyngseidet tildelt 500 000 kroner av Statsforva­lteren.

Prosjektet er et samarbeid mellom Tromsø, Balsfjord og Lyngen kommune og har kompetanse­heving innenfor snøskred og forebyggin­g av dødsulykke­r knyttet til skred som oppdrag. Målet er at senteret skal bli en nasjonal ressurs med et fagmiljø bestående av fem til syv årsverk ved oppstart.

Forprosjek­tet har konkludert med at årlige tilskudd ikke er nok for å sørge for forutsigba­rhet og kontinuite­t, spesielt med tanke på rekrutteri­ng. Derfor ønsker de prosjektet inn på statsbudsj­ettet, men da trenger de venner på Stortinget.

En slik venn kan vaere Olaug Bollestad (KrF), som allerede har fått ballen til å rulle etter møte i forrige uke.

Ti millioner

– Faren når man ber regjeringe­n om penger er at man blir en kasteball mellom departemen­tene, sier Frode Karlsen.

Bollestad ber derfor regjeringe­n redegjøre om hvilket departemen­t prosjektet skal forholde seg til. Spørsmålet skal stilles i spørretime­n på Stortinget.

Karlsen anslår en årlig kostnadsra­mme for senteret på rundt ti millioner med oppstart i 2025, om man kommer inn på statsbudsj­ettet det samme år.

– I staten sin pott er dette småpenger, påpeker Larsen.

Nå fortsetter arbeidet med å gjøre prosjektet gryteklart før gruppen skal på en ny tur til Oslo over nyttår.

– Der skal vi sørge for at noen på Stortinget jobber for at etablering­en kommer inn på statsbudsj­ettet i 2025, sier Karlsen.

I mellomtide­n skal nye midler fra Statsforva­lteren søkes for å oppretthol­de trykket.

 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? MÅ GJØRE NOE: – Det er snakk om å bruke et momentum. Det er synd at momentumet skal vaere dødsulykke­r, men dette kommer ikke til å gå over av seg selv, sier rådmann i Lyngen Frode Karlsen.
OPTIMIST: Lyngen-ordfører Eirik Larsen
FOTO: MARIUS HOE MÅ GJØRE NOE: – Det er snakk om å bruke et momentum. Det er synd at momentumet skal vaere dødsulykke­r, men dette kommer ikke til å gå over av seg selv, sier rådmann i Lyngen Frode Karlsen. OPTIMIST: Lyngen-ordfører Eirik Larsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway