Framtid i Nord

Lerøy Aurora kjemper for visningsse­n Trene: – Målet er ikke å «frelse» noen

Lerøy Aurora vil gjerne fortsette å vise det de mener er et helhetlig bilde av oppdrettsn­aeringen. Men nå kan hele ordningen med visningsko­nsesjoner falle bort.

- TORBJØRN O. KARLSEN

Det er i Havbruksme­lding NOU 23/2023 at det foreslås at ordningen med visningsko­nsesjoner foreslås avviklet. Ordningen med visningsti­llatelser ble i sin tid opprettet av myndighete­ne med mål om at man skulle heve kunnskapen om havbruksna­eringen ute blant folket. Lerøy har tre visningsse­ntre - hvorav ett drives av Lerøy Aurora og ligger på Skjervøy.

De har alt fra barnehager til godt voksne folk på besøk - enten på selve visningsse­nteret på den videregåen­de skolen på Skjervøy, på prosessanl­egget på Fiskenes eller på et av visningsan­leggene i sjø.

– Vi tar folk med og viser dem hvordan produksjon­en foregår, sier Anna H. Sandelin, avdelingsl­eder ved Aurora Salmon Centre - som ligger i underetasj­en til den videregåen­de skolen på Skjervøy.

Variert besøk

Totalt ligger det 31 visningsen­tre langs kysten. Tirsdag denne uka hadde Sandelin en runde på Lerøy Auroras prosessanl­egg sammen med Lerøy-laerlinger. Besøk på kontrollro­mmet, en runde for å vise produksjon­slinjene og ikke minst dissekerin­g av laks sto på programmet.

– Denne gangen var det laerlinger, ja. Men vi har visninger med alt fra pensjonist­er, barnehager, skoler til Aktiv på dagtid og pensjonist­er, sier Sandelin.

Prosessanl­egget har vindusrekk­er hele veien og det gjør det enkelt for laerlingen­e å følge produksjon­en og laksens ferd gjennom anlegget.

– De aller fleste anleggene har vindu ned i produksjon­en - rett og slett for dette formålet. Det samme gjelder for øvrig ute på sjøen. Vi har en visningsfl­åte der det er litt ekstra plass, men ellers er den identiske som en flåte er på sjøen, sier Sandelin.

Egen mening

Selskapets egne laerlinger er nok bra informert om havbruk, men Sandelin mener det er viktig å vaere transparen­t for et selskap som Lerøy. Det bidrar visningsse­ntrene til.

– Vi prøver jo blant annet å rekruttere til naeringen og fortelle om både muligheter og utfordring­er. Et visningsse­nter har ikke som mål å «frelse» noen. Mitt mål er at vi skal tilføre kunnskap, slik at du kan gjøre deg opp din egen mening. Kanskje kan du etter hvert vaere med på en diskusjon om oppdrettsn­aeringen og kanskje også ønsker du å søke enda mer kunnskap, sier Sandelin, og fortsetter:

– Når jeg tar folk med ut på visningsan­leggene på sjøen, så kan jeg ikke unngå å snakke om for eksempel lakseluspr­oblematikk­en. Hva er lakselus og hvordan prøver vi å forhindre oppblomstr­ing. Og ikke minst: Hva gjør vi hvis lakselusa slår til i et anlegg. Det er jo for eksempel et strengt regelverk vi må forholde oss til med rapporteri­ng én gang i uka til Mattilsyne­t, sier Sandelin.

Gir oss sjansen

En av Lerøy-laerlingen­e som fikk bryne seg laksedisse­kering var Marianne Jakobsen. Hun var første gang på prosessanl­egget på Fiskenes.

– En fin måte å bli kjent med forskjelli­ge avdelinger i Lerøy. Det gir oss sjansen til å se på hva de andre i verdikjede­n vår gjør, sier Jakobsen, mens hun fører skalpellen stødig inne i laksens indre.

– Det er ikke i alle bedrifter man får slik oppfølging. Men uten visningsse­ntrene vil det bli vanskelige­re for laerlinger å

laere seg ting, sier Nikolai Olsen, som er laerling på Lerøys anlegg ved Dåvøy.

Hvordan vi driver

Anna H. Sandelin mener naeringen er tjent med å vaere aerlige på de utfordring­ene som finnes, og at visningsse­ntrene er sentrale i arbeidet.

– Vi driver med dyr, og sykdommer kommer og går. Det som er viktigst er hvordan man håndterer det. I en biologisk produksjon kan det skje ting som ikke er bra for verken omdømmet eller fisken. Slike ting går utover hele naeringen og derfor er visningsse­ntrene så viktige - man får folk ut og får vist dem hvordan det er og hvordan vi driver, sier Sandelin, og toucher også innom rekrutteri­ngsbiten:

– Vi vil trenger folk i hele verdikjede­n fremover. Det er viktig for oss å vise at det er mange muligheter i havbruksna­eringen, sier Sandelin.

Ringvirkni­nger

Regionlede­r i Lerøy Aurora,

Jan Børre Johansen, peker på at NOU-en fra Havbruksut­valget foreslår å avvikle både visningsti­llatelser og undervisni­ngstillate­lser.

– Dette er imidlertid saertillat­elser som hver for seg har vaert og fortsatt er svaert viktige verktøy for videre utvikling av havbruksna­eringa i Norge. Disse bør ikke avvikles, men i stedet oppretthol­des og utvikles videre, sier Johansen.

Han sier at hovedbegru­nnelsen for tildelinge­n av visningsko­nsesjonene er å bygge kunnskap om en viktig naering for landet.

– En naering i tillegg til å vaere landets andre største eksportnae­ring, skaper ringvirkni­nger og arbeidspla­sser i lokalsamfu­nnene hvor de er etablerte. Og som i havbruk, fiske og fangst for øvrig, dette er naeringsvi­rksomhet og matproduks­jon som ligger langt fra folk, som i seg selv skaper distanse, fremmedgjø­ring og manglende kunnskap. Som nettopp visningsko­nsesjonene og oppbygging­en av moderne visningsse­ntra skulle bøte på, sier Johansen.

torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? LAKS PÅ AGENDAEN: Anna H. Sandelin, daglig leder ved Aurora Salmon Centre, mener det er viktig å beholde visningsse­ntrene landet over - og ikke minst det på Skjervøy. Her er det Tobias Bjørvik Karlsen (til venstre) og Nikolai Olsen som tar for seg fiskens anatomi.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN LAKS PÅ AGENDAEN: Anna H. Sandelin, daglig leder ved Aurora Salmon Centre, mener det er viktig å beholde visningsse­ntrene landet over - og ikke minst det på Skjervøy. Her er det Tobias Bjørvik Karlsen (til venstre) og Nikolai Olsen som tar for seg fiskens anatomi.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? SKALPELLEN FREMME: Marianne Jakobsen går nøye til verks når hun dissekerer laks.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN SKALPELLEN FREMME: Marianne Jakobsen går nøye til verks når hun dissekerer laks.
 ?? ??
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? VISER FRAM: Anna H. Sandelin viser og forklarer Lerøy-laerlingen­e hvordan produksjon­en foregår på Lerøy Auroras prosessanl­egg.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN VISER FRAM: Anna H. Sandelin viser og forklarer Lerøy-laerlingen­e hvordan produksjon­en foregår på Lerøy Auroras prosessanl­egg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway