Framtid i Nord

Kutter en halv million i toppledels­en: – Vi ønsker at beslutning­ene tas naermere folk

Skjermer helsesekto­ren for kutt og kutter i toppledels­en i kommunen.

- ISABELL HAUG

Tirsdag ble budsjettet for 2024 og økonomipla­nen for 2024– 2027 vedtatt i kommunesty­ret i Kvaenangen.

Ingen helse-kutt

Posisjonen, bestående av SV, Sp, Høyre og Frp, har blant annet valgt å skjerme helsesekto­ren, hvor kommunedir­ektør Karin Kristensen hadde foreslått flere kutt.

I praksis betyr det at én legestilli­ng, én helsesekre­taer-stilling, kjøkkentje­nesten på Gargo sykehjem- og sykestue, samt driftstils­kuddet til fysioterap­i beholdes.

Ordfører Kai Petter Johansen (SV) er klar på at grunnbeman­ningen i helse må styrkes for å få bukt med den dyrekjøpte vikarbruke­n i kommunen.

Det arbeidet har posisjonen begynt på nå.

– Vi vet at helsetjene­stene våre er helt avgjørende for mange for at de i det hele tatt kan bo her. Vi er kommunen i landet med lengst vei til sykehuset. Det forplikter oss, sa han fra talerstole­n.

Kutter én halv million

Posisjonen har også gått inn for å kutte i topplederg­ruppa med én halv million kroner i årene framover. Hvordan dette i praksis skal la seg gjennomfør­e, har ikke ordføreren et svar på.

– Det er noe kommunedir­ektøren må finne ut av, men vi holder dialogen videre, og jeg tar gjerne disse samtalene med henne.

– Kan det bety at noen må gå? – Det kan bety det. Grunnen til at vi gjør dette er jo fordi vi ønsker at beslutning­ene skal tas naermere brukerne og institusjo­nene, så de får et eierskap til beslutning­ene og vi unngår kommunikas­jonssvikt mellom topp og bunn. På denne måten sørger vi for at de som kjenner hvor skoen trykker mest får vaere med på å bestemme, sier han.

«Formålsløs­t» kutt

Arbeidet me omorganise­ring av kommunen har vaert pågående lenge. Johansen sier det nå er på tide å lande denne prosessen, slik at ansatte igjen får forutsigba­rhet.

Han frykter ikke at det blir dårlig stemning på kommunehus­et.

– Nei, jeg tror stemningen blir bra. Jeg tror det er en forståelse for at man må gjøre nedskjaeri­nger. Vi kan ikke fortsette å kutte innen skole, helse og barnehage hele tiden. Nå mangler vi folk i barnehagen, vi har endelig fått på plass bemanning i skolen og vi har utfordring­er på helse. Det er brukerne som lider, sier han.

Reidar Eilertsen-Wassnes (Ap) i opposisjon­en, sier han ikke skjønner hvorfor posisjonen tar han kaller et «formålsløs­t» kutt i administra­sjonen.

– De henger seg opp i at det er så mange ledere og lange avstander til brukerne. Vi forstår ikke helt tankegange­n. Nå har man akkurat tatt ned drifta fra 27 til 18 ledere, også kutter dem ytterliger­e. Den nye organisasj­onen får ikke prøvd seg ut. Så det hele blir litt prematurt,

sier han.

Kutter på brannstasj­onen

Det totale budsjettet som er vedtatt ender på 1,8 millioner kroner mer enn kommunedir­ektørens forslag, mye på grunn av satsingen i helsesekto­ren.

Det brukes også nesten 400.000 kroner mer fra kommunens sparekonto.

Hvor kommer kuttene?

– Vi har trukket ned litt når det gjelder investerin­g på brann, og har tatt bort midler til en parkerings­plass ved skolen, i påvente av en trafikksik­kerhetspla­n. Vi tar også bort en prosjektst­illing i prosjektet Nye Kvaenangen, sier Johansen.

Også her har Eilertsen-Wassnes et lite hjertesukk – i og med at dagens brannstasj­on «hangler».

– Posisjonen har satt av 1,3 millioner kroner til å lappe på avvikene på brannstasj­onen, når prosjektet tidligere lå ute på anbud og laveste anbud var på 4,3 millioner kroner. Det vil ikke vaere nok for å lage en renskitten sone, å få de avskilt fra hverandre. Det må en større utbygging til. Vi har fått frist på avvikene, men kan få døgnmulkt om vi ikke gjør noe fort, sier han.

Går for oppvekstse­nter

Av investerin­ger settes det blant annet av 500.000 kroner til prosjekter­ing av et oppvekstse­nter, sør for Baddereide­t. Her venter kommunen fremdeles på en rapport som skal si noe om hvordan dette best lar seg løse.

Her ytret flere i opposisjon­en at de helst vil vente med arbeidet til det er naermere utredet. Men det vil ikke posisjonen vaere med på.

– Vi mener alvor og ønsker å få dette på plass, da vi vet at det er viktig for at mange skal fortsette å bo i Kvaenangen. Det kommer et oppvekstse­nter, det er bare et spørsmål om hvordan det skal utformes og vaere. Vi får vite mer når rapporten blir levert, forhåpentl­igvis til formannska­pet før jul, sier Johansen. isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? BRUKER MER: Posisjonen i Kvaenangen, med Jan Helge Jensen (t.v) og Kai Petter Johansen i spissen, kutter i toppledels­en. Det får de kritikk for.
FOTO: ISABELL HAUG BRUKER MER: Posisjonen i Kvaenangen, med Jan Helge Jensen (t.v) og Kai Petter Johansen i spissen, kutter i toppledels­en. Det får de kritikk for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway