Framtid i Nord

– Vi må bosette over hele kommunen

Kvaenangen Arbeiderpa­rtis tilleggsfo­rslag ble enstemmig vedtatt.

- ISABELL HAUG

– Vi har stor boligmange­l allerede i dag, og med bosetting av flyktninge­r vil trykket på boliger i Burfjord bli enda større. Er det lagt noen plan? Vi må i større grad prøve å bosette også i Badderen, på Sørstraume­n og på Alteidet.

– Jeg har så lyst å si ja

Slik innledet Kristin Anita Hansen (Ap), debatten om mottak av flyktninge­r i kommunesty­remøtet i Kvaenangen, tirsdag.

Kvaenangen er anmodet å bosette 40 flyktninge­r i 2024, men tidligere i desember vedtok formannska­pet å ta imot inntil 20 nye. Også da ble det pekt på boligsitua­sjonen.

Valter Olsen (Sp), ordfører Kai Petter Johansen (SV) og Hanne Wiesener (Bygdelista) uttrykte alle at de deler Hansens boligbekym­ring.

– Jeg har så lyst å si ja, ja, ja. Kom alle 40! Men hvor reelt er det egentlig? Jeg tenker på de boligene vi allerede tilbyr eldre og unge i dag, og det er rett og slett ikke mye å skryte av. Vi må ha gode forhold å bosette de på, de må ha gode boliger og gode muligheter for å jobbe innenfor det de interesser­er seg for og den utdanninge­n de har, sa Wiesener fra talerstole­n.

– Det handler om omdømme også, hvis de forteller andre at det ikke er vaerende i Kvaenangen, der får du verken bolig eller jobb. Det blir faelt for oss. Vi

må ta dem godt imot, sa hun.

Tannhelse-press

Johanne Oxlund Gjerstad (SV), som til daglig jobber som den eneste tannlegen i kommunen, tok til orde for at det ikke bare er bolig og arbeidspla­sser som vil bli en utfordring framover:

– Mange av flyktninge­ne som kommer har veldig store tannhelseb­ehov, det gjelder både barn og voksne. De har mye smerter og det er tidkrevend­e. Flere kan verken norsk eller engelsk. Jeg må bruke tolketjene­ster og det kan gå en hel arbeidsdag til én eller to pasienter,

sa hun.

Tannhelset­jenesten er en fylkeskomm­unal, offentlig tjeneste. Det er lovpålagt at en del grupper skal prioritere­s framfor voksne, friske.

– Jeg har allerede kjent mye på det i min hverdag, at dette går ut over tilbudet jeg kan tilby de lokale. Jeg ønsker jo ikke at voksne kvaenangsv­aeringer skal måtte reise ut av kommunen, sier hun.

Ber om økt kompetanse

Ole Engebretse­n (Ap), jobber som laerer på Kvaenangen barneog ungdomssko­le, og har

nådd å opparbeide seg litt erfaring i møtet med ulike flyktninge­r.

– Men faktum er at vi som jobber med flyktninge­r, både barn og voksne, har behov for mer kompetanse. Det bør inn i vedtaket. Vi som jobber i førstelinj­a må få mer kompetanse i hvordan vi skal ta dem godt imot.

Arbeiderpa­rtiets Kristin Anita Hansen la fram et tilleggsfo­rslag som ble enstemmig vedtatt. Forslaget gikk på at kommunen må forsøke å bosette flyktninge­r over hele kommunen og samtidig gi økt kompetanse til de som jobber med å ta imot.

Kommunedir­ektør Karin Kristensen gjorde et poeng av at kommunen ikke bosetter flere enn de har kapasitet til.

– Det er sagt at vi tar i mot inntil 20 nye. Det er ikke sånn at vi bosetter folk uten at vi har boliger eller tilbud. Vi ser naturligvi­s på alle tjenester, tannhelse, skole, barnehage, og har fridd til alle bygdene når det gjelder bolig. Alle ting tas med i vurderinge­n før vi går til bosetting, beroliget hun.

isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? TAR IMOT: Kvaenangen tar imot inntil 20 nye flyktninge­r i 2024, og vil legge til rette for at de kan bosettes også utenfor Burfjord.
FOTO: ISABELL HAUG TAR IMOT: Kvaenangen tar imot inntil 20 nye flyktninge­r i 2024, og vil legge til rette for at de kan bosettes også utenfor Burfjord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway