Framtid i Nord

Nå skal kommunen forebygge selvmord: – Vi har hatt altfor mange tragiske saker

- ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

En egen pott penger går til selvmordsf­orebygging i Kvaenangen.

Reidar Eilertsen-Wassnes (Ap), fremmet tirsdag et forslag der

150.000 kroner skal brukes til å forebygge selvmord i Kvaenangen.

– For mange triste saker

Selv om det var posisjonen­s forslag til budsjett som til slutt ble vedtatt, fikk Arbeiderpa­rtiet gjennom dette tilleggsfo­rslaget.

– Vi har hatt altfor mange tragiske saker her i Kvaenangen og ønsker å sette fokus på det, om det er noe vi kan gjøre i kommunesty­ret for å ta vare på Kvaenangen­s befolkning, sier han.

De siste seks årene skal tre menn ha tatt livet sitt. Sist hendelse skjedde i høst.

– Vi bor i en liten kommune. Hadde dette skjedd i Tromsø ville vi knapt ha visst om det. Men her kjenner alle hverandre. Ikke nødvendigv­is personlig, men alle kjenner til hverandre. Det gjør samfunnet skjørt, og hendelsene går inn på enhver, sier Eilertsen-Wassnes.

Han har vaert åpen om sine egne utfordring­er, der han på et tidspunkt vurderte å ta sitt liv.

– Jeg har jo vaert og luktet der selv, og regner med at jeg ikke er alene om det. Så nå håper jeg vi kan rette et fokus på det ved å vaere der å hjelpe hverandre. Vi må få fram budskapet om at de som bare ser mørket, ikke er alene, sier han.

– Rette oss mot menn

Eilertsen-Wassnes sier pengesumme­n antakelig ikke rekker til mye. Han håper likevel det holder til at det blir kjørt kurs, både for pårørende, men også for vanlige innbyggere og profesjone­lle innenfor helse.

– Vi bør gå bredt ut mot bedrifter, og saerlig rette oss mot mannsdomin­erte yrker eller grupper. For fakta er at det i hovedsak er menn som tar selvmord. Kvinner klarer å søke hjelp tidsnok, ikke alle, men det er menn som utgjør majoritete­n på nasjonalt basis.

Forslaget ble enstemmig vedtatt i kommunesty­ret, på tvers av politiske partier.

– Personlig går jeg helhjertet inn for dette, slik at vi får synliggjor­t dette og satt ord på at vi bryr oss, sa Jan Helge Jensen (Sp) fra talerstole­n.

 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? FREMMET FORSLAG: Ap-politiker i Kvaenangen, Reidar EilertsenW­assnes.
FOTO: ISABELL HAUG FREMMET FORSLAG: Ap-politiker i Kvaenangen, Reidar EilertsenW­assnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway