Framtid i Nord

Åpner tunnelen

Nye Veier åpner Kvaenangsf­jelltunnel­en for trafikk fredag.

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no

Torsdag formiddag melder Nye Veier at Kvaenangsf­jelltunnel­en er klar for å motta trafikk.

Klokken 14.00 fredag vil de åpne den nye tunnelen. Dermed er det håp om at fokksnø og vind ikke skal stanse trafikken over den viktige fjelloverg­angen så ofte som før.

– Dette er vår julegave til de som trafikkere­r Kvaenangsf­jellet og E6 i nord, sier Nye Veiers administre­rende direktør, Anette Aanesland, i en pressemeld­ing.

Allerede lørdag er det meldt snø og 12 sekundmete­r med vind, så det kan komme godt med.

Slipper mange stengninge­r

Prosjektet som Nye Veier er byggherre for, og som bygges av totalentre­prenøren Leonard Nilsen og Sønner (LNS), åpner nå tunnelen cirka et halvt år før opprinneli­g planlagt.

– Når vi så at det var mulig med en delåpning før tiden, har det vaert viktig for oss å kunne ta ut trafikantn­ytten så raskt som mulig – uten at det gikk på bekostning av sikkerhete­n. Det er jo et poeng at trafikante­ne slipper fullt så mange stengninge­r som de er vant til denne vinteren som kommer, forklarer Aanesland.

Kvaenangsf­jelltunnel­en, som er 3,4 kilometer lang, er en av to tunneler i prosjektet E6 Kvaenangsf­jellet. Det ble overført til Nye Veier sommeren 2019.

Prosjektom­rådet er opprinneli­g 25 kilometer langt, og strekker seg fra Oksfjordha­mn i Nordreisa kommune, og en bit inn i Kvaenangen kommune i Troms og Finnmark.

Markering etter nyttår

Fjelloverg­angen regnes som vaerhard, og stenges regelmessi­g om vinteren. Eneste omkjøring er om E8 i Finland.

Den andre er Mettevollt­unnelen, som er 2,4 kilometer lang. I tillegg blir det 8,6 kilometer ny vei.

Hele prosjektet skal etter planen stå ferdig i september neste år.

Nye Veier planlegger en markering av delåpninge­n over nyttår. Da ventes det besøk av blant andre samferdsel­sminister Jon Ivar Nygård.

 ?? ??
 ?? FOTO: NYE VEIER ?? ADM DIR: Anette Aanesland.
FOTO: NYE VEIER ADM DIR: Anette Aanesland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway