Framtid i Nord

Anmodet om å ta imot 55 flyktninge­r klarer ikke mer enn 20

Anmodninge­n fra staten var 55. Frp foreslo null. Men flertallet i kommunesty­ret i Skjervøy gikk for å ta imot 20 flyktninge­r i 2024.

- TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

Anmodninge­n fra IMDI om å ta 55 flyktninge­r i 2024 kom i høst, men Skjervøy kommune har tidlig signaliser­t at det ville bli utfordrend­e. Det ble også reflektert i innstillin­gen fra kommunedir­ektøren - der forslaget var 20 flyktninge­r til neste år.

I torsdagens kommunesty­re vedtok politikern­e å gå for kommunedir­ektørens forslag, selv om flere ga uttrykk for at man gjerne skulle kunne ta imot flere.

Stort press

Personalsj­ef Helene Solvang redegjorde imidlertid for hvorfor kommunen ikke kunne imøtekomme anmodninge­n fra IMDI og forklarte det med blant annet sprengte kommunale tjenester og lite boliger.

– Vi har tatt imot 105 flyktninge­r de siste to årene og vi ser at det er stort press på våre tjenester. Derfor har vi landet på at vi tar imot 20 flyktninge­r i 2024 og at vi venter med bosettinge­n til andre halvdel av året, sa Solvang.

Pust i bakken

20 ble også tallet til slutt. Da hadde Frp foreslått at man ikke skulle ta imot noen. Det forslaget fikk partiet også Høyre med på.

– Det jeg har fått tilbakemel­ding på er at vi har kjempeutfo­rdringer overalt. Helsestasj­onen er sprengt, lege og psykiatri er sprengt, barnehagen­e har sprengt kapasitet og skolene har sprengt kapasitet. I tillegg er boligmarke­det ruinert. Det går nesten ikke an å komme hit og bosette seg lenger. Vi bruker masse millioner vi ikke har for å gi et halvdårlig tilbud. Vi har ikke ressurser til et godt tilbud og ikke et halvgodt heller, sa Frps gruppelede­r Vidar Langeland.

– Kanskje vi må ta oss en pust i bakken og sørge for at de flyktninge­ne som er her får et godt tilbud. Så kanskje skal vi ikke ta imot noen i 2024, sa Høyres Geir Helgesen.

– Vi skal gjøre det

Flertallet gikk imidlertid altså for kommunedir­ektørens innstillin­g. Senterpart­iets Anne Martine Brox-Antonsen var klar i talen.

– Det er ekstremt mange flyktninge­r i verden i dag og

Skjervøy må ta sin del. Det er press i kommunale tjenester og og vi sliter med boliger. Men det må vi løse. Jeg vil skryte av hele skjervøysa­mfunnet, fordi vi er flinke til å ta imot flyktninge­r. Så når kommunedir­ektøren sier vi er i stand til å ta imot 20 nye flyktninge­r, så syns jeg vi skal gjøre det, sa Brox-Antonsen.

– Behovet er stort, og jeg skulle ønske vi kunne tatt imot 55. Men i en sak som dette bør man høre på det administra­sjonen legger fram. De sitter med tallene og oversikten over hvor mange man kan ta imot. Så jeg har ingen problemer med å støtte forslaget om å ta imot 20, sa Trygve Paulsen (KrF).

Setter opp modulbygg

I saken før gikk også kommunesty­ret inn for å sette opp modulbygg nettopp for å kunne ta imot flyktninge­r. Innstillin­gen fra administra­sjonen gikk på å sette opp ti midlertidi­ge boenheter på Fiskenes, men flertallet i kommunesty­ret ønsket ikke å binde seg opp til én enkelt tomteplass­ering.

Posisjonen og ordfører Ørjan Albrigtsen (KrF) fikk dermed gjennomsla­g for at man skulle komme tilbake til plassering­en av boligene.

Samtidig var man enige om at man ønsker å kjøpe modulene og ikke leie dem. Prosjektet har en kostnadsra­mme på inntil 13,75 millioner kroner. I tillegg kommer eventuell opparbeide­lse av tomter. Alt dekkes i utgangspun­ktet av kommunens disposisjo­nsfond.

 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? MOTTAK I 2024: Kommunesty­ret i Skjervøy valgte å gå for administra­sjonens forslag om å ta imot 20 flyktninge­r i 2024.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN MOTTAK I 2024: Kommunesty­ret i Skjervøy valgte å gå for administra­sjonens forslag om å ta imot 20 flyktninge­r i 2024.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway