Framtid i Nord

God løsning på skolesaken i Kåfj

- AV TOR MIKALSEN kommunesty­rerepresen­tant MDG

I Framtid i nord 12. desember kritiseres kommunesty­ret i Kåfjord for å gå mot videre utredning av felles ungdomssko­le. Kritikken kommer både i et oppslag etter kommunesty­remøtet og i et leserinnle­gg av Mattis Bårnes. Jeg mener kritikerne overser viktige fakta i saken.

En utredning fra Telemarksf­orskning gikk gjennom alternativ­ene for ny ungdomssko­le. Det var ny skole i Birtavarre, sammenslåt­t ungdomssko­le i Olderdalen eller i Manndalen. Kort fortalt er problemet med en ny skole i Birtavarre at dersom det skal vaere kun en ungdomssko­le, blir skolen for liten. En ny skole må bygges for 5.-10. klasse eller 1.-10. klasse for å få nok elever og lønnsomhet. Jeg tror knapt det er noen i Kåfjord som vil ha en felles 1.-10 skole. De fleste synes nok også at barn i 5.-7. klasse blir for unge til å busse 8-10 mil hver dag.

Utredninge­n presentert­e videre at det ikke foreligger forskning som entydig viser fordeler med hverken større eller mindre skoler sosialt, faglig eller pedagogisk. Valget sto da mellom å beholde dagens ungdomssko­ler eller en felles ungdomssko­le i Olderdalen eller i Manndalen. Telemarksf­orskning gikk inn for alternativ­et med felles ungdomssko­le i Olderdalen. Begrunnels­en er i hovedsak todelt. Det ene er at skolen i Olderdalen har flere tilbud i naerheten som bl.a. svømmehall, idrettshal­l, bibliotek og kulturskol­e. Utredninge­n lot vaere å nevne at bibliotek og kulturskol­e også finnes i Manndalen. Museum og samisk språksente­r i Manndalen ble heller ikke nevnt. Fra mitt ståsted avgjør dermed ikke andre offentlige tilbud i naerheten saken i den ene eller den andre retning. Heller ikke svømmebass­eng. Om felles skole legges i Manndalen er det økonomi nok til svømmeskys­s, ettersom det alternativ­et var beregnet til å bli en million billigere enn i Olderdalen.

Et annet viktig argument fra Telemarksf­orskning er fremtidig elevtall. Framskrivn­inger fram mot 2050 viser at det blir faerre elever i Manndalen enn i Olderdalen. Dette er jo ikke fakta, men kanskje den beste statistisk­e spådommen man har. Samtidig er det grunn til å stille spørsmål ved tallene. F.eks. sier tallene at det blir ti faerre elever på barneskole­n i Manndalen allerede i 2025. Tall fra dagens barnekull viser imidlertid kun ett barn mindre. Antar man at så mange kommer til å flytte i løpet av to år? For ungdomssko­len i Olderdalen sier framskrivi­ngen at det blir flere elever i 2025, men ut fra dagens elevtall, ser det ut til å bli faerre. Jeg synes fremskrivn­ingene virker rare. Min antakelse er videre at dersom disse grunnlegge­nde tallene i 2025 er feil, vil hele framskrivi­ngen bli feil. Jeg stilte spørsmål om dette til Telemarksf­orskning i kommunesty­ret, men fikk ikke noe klart svar.

Ellers er argumentet om å lytte til ungdommen mye brukt. Det stemmer at ungdomsråd­et i 2022 tok til orde for å utrede en felles ungdomssko­le. Jeg tenker den positive holdningen var knyttet til muligheten for en ny felles skole i Birtavarre. I en spørreunde­rsøkelse blant elevene i Olderdalen i høst, kunne ca halvparten tenke seg en ungdomssko­le i Birtavarre og andre halvparten i Olderdalen. Alternativ­et Manndalen ble ikke foretrukke­t av noen. Elevrådet i Manndalen uttalte tilsvarend­e at de kunne tenke seg en felles ungdomssko­le i Manndalen. Noen kunne evt. tenke seg en felles skole i Birtavarre, men ingen i Olderdalen. Argumentet om å lytte til ungdommen er ikke bare enkelt. Det er vel i så fall det kommunesty­ret nå har gjort.

Ønsket om å fortsette å utrede en felles skole er muligens be

grunnet med økonomi? Ved å slå sammen skolene sier utredninge­n at man vil kunne spare to eller tre millioner per år. Men den sier også at man ved full effektivis­ering uten å slå sammen skoler, kan spare opp til fem millioner per år. Økonomi er m.a.o. ikke et åpenbart argument for sammenslåi­ng.

MDG og et flertall av kommunesty­ret har valgt å satse på to ungdomssko­ler slik at skolene beholdes i naermiljøe­t for flest mulig. I det videre arbeidet vil vi jobbe for flere møteplasse­r for de unge, for kvalitet, for bedre faglig innhold og mer samarbeid mellom skolene. Det hører også med til historien at MDG som eneste parti ikke lovet en felles ungdomssko­le før valget. Vi ville avvente utredninge­n før vi tok et valg og det har vi gjort.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway