Framtid i Nord

Innvandrin­gen til Norge må vaere baerekraft­ig

- AV LENE VÅGSLID Innvandrin­gspolitisk talsperson Ap

Helt siden Putins brutale invasjon av Ukraina har Norge vaert klare på at vi skal stå i solidarite­t med Ukrainerne. Så langt har vi tatt imot over 68 000 ukrainere. Etter sommeren har ankomstene økt kraftig. Den siste tiden har vi faktisk tatt imot flere enn alle de andre nordiske landene til sammen. Mottakssys­temet og velferdstj­enestene ute i kommunene er nå under press.

Da jeg snakket med folk som jobber ute i kommunene i begynnelse­n av krigen i Ukraina, var tilbakemel­dingen at de trengte mer penger og økt fleksibili­tet i regelverke­t for å klare å ta imot flyktninge­ne. Men etter snart to år med svaert høye ankomster er den tydelige tilbakemel­dingen at de først og fremst mangler personell og kompetanse til å utføre tjenestene. Det betyr at utfordring­en ikke kan løses med økt pengebruk. Dersom kapasitete­n sprenges og mottakssys­temet faller sammen kan vi ende med at ingen får den hjelpen de trenger.

Vi må bidra til at kommunene har den kapasitete­n som trengs for oppfølging hvis vi skal klare å ta imot flyktninge­ne på en god måte. Den økningen vi har sett i ankomster den siste tida vil ikke vaere baerekraft­ig over tid. Derfor tar regjeringe­n nå flere grep for å håndtere de høye ankomstene. Det handler om innstrammi­nger i både økonomiske ordninger og innkvarter­ingsløsnin­ger som skiller seg vesentlig fra våre naboland, og begrensnin­ger for de som har kommet hit til å reise frem og tilbake mellom Ukraina og Norge.

Arbeiderpa­rtiet står for en ansvarlig og rettferdig innvandrin­gspolitikk. Vi tar ansvar for mennesker på flukt samtidig som vi bevarer velferdsst­aten og sikrer god integrerin­g. Norge skal fortsette å vaere en trygg havn for mennesker som flykter fra krigen i Ukraina. Men skal vi klare å ta imot dem som kommer på en god måte, er det nødvendig å gjøre noen grep nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway